אבחון סוכרת נעורים (סוג 1) אינו צפוי והשינויים הנדרשים לאחר האבחון הינם מידיים. האתגרים עימם מתמודדים: הראשון נובע מהעובדה שאלה עסוקים באופן תדיר בדאגה לבריאותם ובצורך לאזן את הסוכר בדמם. השני – מאתגר לא פחות: התמודדות עם סטיגמות שונות שקשורות למחלה - כמו למשל העובדה שסוכרת מסוג 1 אינה נגרמת בשל אכילת יתר של ממתקים, וגם שלא מדובר במחלה שאפשר להתגבר עליה בשלב כזה או אחר בחיים.

החודש מצוין בישראל חודש המודעות העולמית לסוכרת. "האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1)" מקיימת מגוון פעילויות, שמטרתן לחזק את המודעות לסוכרת סוג 1 ולשפר את דרכי ההתמודדות עימה, במטרה  שגם ההתמודדות של הסוכרתיים  תהיה קלה יותר ובמקביל לכך - שגם התפיסות הרווחות בקרב הציבור ישתנו.

פרופ' רם וייס - מומחה באנדוקרינולוגיה ילדים, מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי רמב"ם, מסביר שסוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית. "הכוונה היא למחלה שבמהלכה הגוף תוקף את עצמו, ובמקרה הזה – הורס את תאי הבטא שמפרישים אינסולין מהלבלב. תפקיד האינסולין הוא למעשה לשלוט ברמות 'חומרי המזון' בדם וביניהם – הסוכר. הלוקים בסוכרת סוג 1 למעשה סובלים מריכוז של סוכר בדם הגבוה מהנורמה". פרופ' וייס מציין כי בעבר היה נהוג לכנות את המחלה 'סוכרת נעורים', אולם מאחר שכיום כמחצית מהחולים הם אנשים מעל גיל 18, שמה המקורי שונה. עוד לדבריו, מדובר במחלה העלולה להתפרץ בכל גיל, ועד כה לא ברור מה בדיוק גורם לה - אם כי ייתכן שקיימת השפעה גנטית כלשהי.

אינסולין, בדיקות וספירת פחמימות – טיפול 24/7

אז מה זה בעצם אומר להיות מאובחן בסוכרת מסוג 1? ובכן, במרבית המקרים, השפעת הסוכרת על אורח חיי החולים רבה. הם זקוקים לזריקות מרובות של אינסולין מדי יום, לבדיקות של רמות הסוכר במהלך כל היום והלילה, לספירת פחמימות ועוד. החשיבות לחזור לשגרה לצד הטיפול היומי.  לדברי פרופ' וייס לא מדובר במשימה קלה כלל – "החולים במחלה עוסקים באופן תכוף בשמירה על איזון הסוכר בדמם. מינון יתר יביא לירידת סוכר חדה (היפוגליקמיה) המסכנת את חיי המטופל ודורשת טיפול מידי, ולעומת זאת - תת מינון יביא לרמות סוכר גבוהות, מה שעלול להוביל לפגיעה בכלי הדם בטווח הארוך".

החדשות הטובות לדברי הפרופ', הן שאם בעבר אמצעי הניטור היו מסורבלים ופחות מדויקים, כיום ניתן לעקוב בקלות רבה יותר אחר מצב הסוכר בדם. עם זאת, כיוון שכיום האפשרויות יותר מדויקות ומספקות מידע רב יותר אודות מצב הסוכר, החולה נדרש גם לקבל יותר החלטות הקשורות באורח חייו, כמו למשל – מה לאכול, ממה להימנע, כמה אינסולין להזריק - כמעט בכל רגע נתון. אף שאפשרויות הניטור המתקדמות אינן מהוות תרופה למחלה, לדבריו הן בהחלט מסייעות להפחית מהנטל על החולה, ובכך גם מפחיתות את מפלס הסטרס.

בין הטכנולוגיות החדשניות מציין פרופ' וויס את משאבת האינסולין ואת מד הסוכר הרציף, אשר מחוברים ביניהם באלגוריתם המכונה "לבלב היברידי מלאכותי". מכשיר זה גורם לשיפור משמעותי ברמות הסוכר של המטופלים מבלי לסכנם בירידות סוכר חדות, ולא פחות חשוב מכך – הוא מאפשר לאזן בקלות את רמות הסוכר בלילה, מה שמקל מאוד על חיי המטופלים.

סוכרת (צילום: shutterstock by Gorodenkoff)
האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1), פועלת רבות לשם העלאת המודעות לנושא | צילום: shutterstock by Gorodenkoff

איך מזהים סוכרת נעורים?

פרופ' וייס מסביר שישנם מספר תסמינים שעשויים להעיד על סוכרת מסוג 1, ובראשם - שתייה מרובה, וכן, השתנה מרובה. בנוסף, ייתכנו תסמינים נוספים כגון: צמא קיצוני, עייפות, תיאבון מוגבר, ירידה פתאומית במשקל ללא הסבר, שינויים פתאומיים בראייה, הופעת סוכר בשתן, נשימה כבדה או מאומצת. לדבריו, איחור באבחנה עשוי לגרום לילד לאבד כמות רבה של נוזלים ולסכנת חיים, ומכאן חשיבותה.

האגודה שמקדמת את סוכרת סוג 1: רופאים, דיאטנים, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ואחיות

כאמור, האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1), פועלת רבות לשם העלאת המודעות לנושא, וכן לשיפור איכות החיים. אפרת טיש, מנכ"לית האגודה, מספרת שהם עומדים לצד החולים בכל צמתי חייהם – באבחון, בהתמודדות ואפילו בייצוג בכנסת. "לאחרונה עסקנו בקידום זכויות של הילדים בצהרונים. לצערי, עדיין יש לנו עוד הרבה מה לתקן ולשפר", היא מספרת. "לפני שנה וחצי הגשנו עתירה לבג"ץ לאחר מאבק מתמשך בכנסת, ולבסוף הצלחנו להשיג לילדים מגיל 3 עד 10 סיוע של סייעות גם בשעות הצהריים. הצעד החשוב הזה נועד לאפשר לילדים להתנהל במסגרות של צהרונים ולאפשר להורים להמשיך בעבודתם. לצערי, למרות האישור שקיבלנו, בפועל ילדים לא תמיד זוכים לסייעות, ובדיוק בשביל זה אנחנו שם עבורם – כדי לדאוג לכך שכל ילד יקבל את הזכויות המגיעות לו וגם לשפר אותן".

בנוסף, העמותה פועלת לשם הכנסת טכנולוגיות חדשות לסל הבריאות, כמו למשל "הלבלב המלאכותי", שכאמור מסייע להפחית את העומס הטיפולי ותורם רבות לחולים ולהורים. "אנחנו שם כדי להעניק לחולים כלים שיעזרו להם להתמודד עם אתגרים – החל מציוד טכנולוגי מתקדם, דרך תמיכה של רופאים ודיאטנים מובילים ועד לקיום הרצאות, סדנאות ואפילו מחנות קיץ מיוחדים לילדים".

בתאריך 25.11.21, יתקיים הכנס השנתי של האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) – הרצאות בתחום המחקר, הטכנולוגיות וכל היבטי הטיפול.

 

לפרטים נוספים לחצו כאן