מחלת הצליאק, או בעברית "דגנת", משתייכת לקבוצת המחלות האוטואימוניות, בהן הגוף מפעיל את מערכת החיסון שלו כנגד עצמו. במקרה הזה, התגובה החיסונית מתעוררת לאחר חשיפה לגלוטן (לרכיב ה-giliadin שבו), הגורמת להיווצרות תהליך דלקתי שפוגע ברירית המעי הדק. למחלה יש רכיב גנטי, כך שלקרובים מדרגה ראשונה של חולי צליאק יש כ-10 אחוזים סיכון לפתח את המחלה גם כן.  לרוב המחלה מתבטאת לראשונה בגיל צעיר יחסית, סביב גילאי 3-4 שנים, אבל יתכן שלא יהיו לה תסמינים בהתחלה. מצב כזה נקרא צליאק שקט או מחלה תת-קלינית.

תסמינים

הסימפטומים הקלאסיים של המחלה כוללים הפרעות במערכת העיכול כמו כאבי בטן, תחושת נפיחות, שלשול כרוני וצואה עם ריח רע. הדלקת במערכת העיכול גורמת לירידה בספיגת המזון במעי, לכן תיתכן ירידה במשקל. בילדים יכולה להופיע בנוסף גם הפרעה בגדילה ואיחור בהתפתחות המינית. תסמינים נוספים יכולים לכלול עייפות מתמשכת, כאבי עצמות ושברים חוזרים, אנמיה, הפרעה בתפקודי כבד ושינויים בשכבת האמייל בשיניים. תופעה נוספת היא דווקא מחלת עור בה מצטברים תאים ממערכת החיסון בשכבה התת עורית. בנוסף, נמצא שחולי צליאק נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סרטן, בעיקר מסוג לימפומה. עם זאת, אבחון מוקדם של המחלה והקפדה על תזונה ללא גלוטן מפחיתים את הסיכון.

איך מאבחנים?

התסמינים מגוונים מאד ולא ספציפיים למחלת הצליאק ולכן אבחון המחלה, על סמך התסמינים בלבד בעייתי. ישנן כיום מספר בדיקות לצליאק שמאפשרות להשלים את התמונה ולאבחן את המחלה. הבדיקה הפשוטה ביותר היא בדיקה של הנוגדנים הנפוצים במחלת הצליאק (בין היתר נבדק נוגדן לחלבון הגליאדין) שמבוצעת באמצעות בדיקת דם. בדיקה נוספת היא ביופסיה של המעי הדק שנעשית באמצעות בדיקת הגסטרוסקופיה של מערכת העיכול העליונה. במהלך הבדיקה, מוחדר גסטרוסקופ דרך הפה ונלקחת דגימה מרירית המעי. הדגימה נבחנת תחת מיקרוסקופ, וניתן לראות בין היתר השטחה של מבנה רירית המעי ונוכחות של תאים דלקתיים, האופייניים למחלת הצליאק.

עוד ב-mako בריאות:
למה כל כך חשוב להשלים שעות שינה?
איזה אמצעי מניעה הכי מתאים לך?
תופעה: מבוגרים לוקחים ריטלין כדי להתגבר על קשיים

איך מטפלים?

נכון להיום, הטיפול היחיד המוצע לחולי הצליאק הוא הימנעות מצריכת מוצרים המכילים גלוטן, וזאת לכל החיים. לחולים זה לא קל בכלל גם מהבחינה הקולינרית וגם מסיבות כלכליות. מוצרים ללא גלוטן לרוב פחות טעימים, וכמעט תמיד יקרים יותר. לילדים ומתבגרים זה אפילו קשה יותר - לא לאכול פיצה במסיבה ולא להביא סנדוויץ'' כמו כולם לכיתה.

אז מה מותר לאכול?

את כל המזונות שמקורם בחיטה, שעורה או שיפון וגם במוצרים שמכילים "שרידי גלוטן" לא ניתן לאכול. אבל יש תקווה - קיימים תחליפים לקמח חיטה על בסיס קמח תירס, אורז, תפוחי אדמה ועוד. המודעות למחלה עלתה מאד בשנים האחרונות, וישנם יותר ויותר מוצרים ללא גלוטן, וגם הטעם במגמת שיפור.

חשוב מאוד להימנע לחלוטין מגלוטן אם אובחנתם כחולים בצליאק. העדר חשיפה תעלים כמעט לגמרי את התסמינים ותשפר מאד את התחושה בכל המדדים. אצל רוב החולים, השיפור בתחושה מתחיל כעבור כשבועיים מרגע שינוי התפריט, אבל אצל חולים אחרים יתכן שיפור רק אחרי מספר חודשים, לכן חשוב להתמיד ולהתאזר בסבלנות. כיום, אין טיפול תרופתי שמאפשר לחולים להמשיך לאכול מוצרים עם גלוטן, לכן הימנעות מגלוטן היא הפתרון היחיד.

  >> וגם: 8 מאכלים שחשבתם שהם בריאים אבל הם לא

* הכותבת היא סטודנטית לרפואה בשנה ה' באוניברסיטה העברית בירושלים.

* ייעוץ רפואי: ד"ר עידו שטראוס, מומחה לנוירוכירורגיה, היחידה לנוירוכירורגיה תפקודית, המערך הנוירוכירורגי, המרכז הרפואי איכילוב