העולם מתחלק לשניים – אנשים שאוהבים חורף וכאלה שסופרים את הימים עד לשובו של הקיץ. אלא שגם חובבי חורף מושבעים לפעמים מתקשים לעמוד בפני טרדות החורף הבריאותיות, כאשר אחת המציקות ביותר, היא כאב גרון.

ד"ר אילן בלאו, מומחה לאף אוזן גרון ב"כללית" מחוז שרון שומרון ורופא בכיר במחלקת אא"ג וניתוחי ראש וצוואר במרכז הרפואי "מאיר", מסביר שהחורף הוא למעשה העונה שבה חיידקים ווירוסים שונים אוהבים "לחגוג", וחלק ניכר מהם גורמים לתופעות של כאבי גרון משמעותיים. לדבריו, גם העובדה שהחורף היא תקופה שבה נהוג יותר להסתגר בחללים סגורים, תורמת לשגשוגם.

"למעשה, ישנם לא מעט וירוסים שעלולים לגרום לכאבי גרון. גם חיידקים יכולים לגרום לכך. סטרפטוקוקוס מקבוצה A (Streptococcus Pyogenes) הוא אחד החיידקים הנפוצים ביותר בחלל הלוע", מסביר ד"ר בלאו. "כמו כן, במקרים יוצאי דופן, כאבי הגרון הם תוצר של וירוס 'מחלת הנשיקה' שהסתבכה.

אגב, לדבריו, גם נגיף הקורונה בביטויו הראשוני יכול להתבטא, בין השאר, בכאבי גרון, כמו גם תסמינים ויראליים אחרים כמו נזלת ושיעול אך גם תסמינים עם מערכת העיכול כגון כאב בטן ושלשול. בהמשך המחלה, התסמינים עלולים להתבטא בפגיעה ריאתית וכוללים קוצר נשימה וירידה בריווי החמצן בדם. כידוע - ירידה בחוש הטעם והריח אופיינית מאד לווירוס הקורונה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

דלקת גרון (צילום: Olena Yakobchuk, shutterstock)
לא מעט וירוסים עלולים לגרום לכאב גרון | צילום: Olena Yakobchuk, shutterstock

איך יודעים ממה נגרם כאב הגרון?

ד"ר בלאו מסביר שב-5 עד 15 אחוזים מדלקות הלוע שבהן החולה מתאר כאבי גרון, אכן יהיה מדובר במחלה חיידקית ולא במחלה נגיפית. לדבריו, הדרך הטובה ביותר לדעת מה גורם לבעיה היא לבצע משטח גרון. עם זאת, הוא מציין שהתוצאה לא תמיד משקפת את מצב המטופל. "כאשר המשטח מצביע על נוכחות של סטרפטוקוק סביר להניח שהוא אכן קיים. מצד שני, תוצאה שלילית לא בהכרח מעידה על היעדרותו. לכן, בהחלט ניתן להיעזר בבדיקה אך רצוי להתייחס לתוצאה בערבון מוגבל".

כמו כן, ד"ר בלאו מציין תסמינים נוספים שיכולים לסייע באבחנה כמו כתמים לבנים בשקדים, חום גבוה, העדר שיעול או בלוטות לימפה צוואריות מוגדלות, שלעיתים קרובות מרמזות על נוכחות של סטרפטוקוק.

איך מטפלים?

הטיפול לדברי ד"ר בלאו, מתמקד בדלקת החיידקית – במקרה כזה לרוב יומלץ על טיפול אנטיביוטי. עם זאת, לדבריו גם בדלקת שכוללת כאבי גרון משמעותיים או קושי משמעותי בבליעה ייתכן שיומלץ על טיפול כזה, משום שסביר להניח שחיידק הוא הגורם לבעיה.

במקרים שבהם קיימת חסימה משמעותית בשל התנפחות משמעותית של השקדים, ייתכן שיומלץ על טיפול סטרואידלי. ד"ר בלאו מסביר כי טיפול זה מיועד להפחית את הנפיחות בגרון ולשחרר את החסימה, אולם הוא אינו פותר את הבעיה עצמה. "כאשר מדובר במקרים של דלקת חיידקית שחוזרת על עצמה מספר פעמים בשנה, ייתכן שהרופא המטפל ימליץ על טיפול מניעתי באמצעות שימוש באנטיביוטיקה, ובמקרים חמורים יותר – על כריתת השקדים", מציין ד"ר בלאו.

למה בעצם חשוב לטפל בדלקת חיידקית?

ד"ר בלאו מציין שבדומה לדלקת גרון נגיפית, גם דלקת חיידקית צפויה לחלוף מעצמה. אלא שהטיפול האנטיביוטי למעשה נועד למנוע סיבוכים נדירים יחסית אך מסוכנים. אחד הסיבוכים המטרידים ביותר לדבריו הוא פגיעה אפשרית בלב. "למעשה, עד להמצאת האנטיביוטיקה, דלקת שקדים חיידקית סטרפטוקוקלית הייתה סיבת המוות הלבבית השכיחה ביותר. חיידק זה עלול להוביל לתגובה משמעותית של מערכת החיסון המתבטאת ב'קדחת השיגרון' – תופעה הכוללת תסמינים קליניים מגוונים: החל מנגעים עוריים ודלקות מפרקים, דרך הפרעות עצביות כגון תנועות לא רצוניות ואף תגובה דלקתית במסתמי הלב", מציין ד"ר בלאו.

"מעבר לעובדה שטיפול אנטיביוטי מפחית באופן משמעותי את הסיבוכים הכרוכים בדלקת שקדים על רקע הימצאות חיידק הסטרפטוקוק, הוא מאפשר לקצר את משך תקופת הופעת הסימפטומים, ולהקל על החולה, ואין ספק שגם זה יתרון משמעותי".

שפעת (צילום: ShutterStock)
העונה של החיידקים והוירוסים | צילום: ShutterStock

טיפול בליחה

במקרים רבים, כאבי הגרון מלווים בליחה טורדנית. ד"ר בלאו מסביר שהתופעה נגרמת כתוצאה מייצור מוגבר של הריר ("מוקוס") ברירית דרכי הנשימה, שעלול להצטבר בריאות או בחלל האף והלוע.

לדבריו, ישנם מספר טיפולים מקובלים שמאפשרים להקל על תופעת הליחה. ביניהם הוא מונה טיפולים תרופתיים המכילים רכיבים אנטי היסטמינים שאמורים להקל על הגודש, תרסיסי אף מקלי גודש שמיועדים לכיווץ רירית האף ולפתיחת החסימה אשר מומלצים לשימוש קצר טווח של עד 5 ימים, תרסיסי אף סטרואידלים המיועדים להפחתת תהליך הדלקת ברירית האף ותרופות שמדללות את הריר על מנת להקל על פינויו מדרכי האוויר ("תרופות מכייחות"). במקרה של שיעול טורדני, ישנן תרופות שפועלות בדרך של דיכוי רפלקס השיעול, ובכך מקלות עליו. "עם זאת, יש לזכור כי רפלקס השיעול חשוב לתפקודנו ולכן יש לשקול בזהירות את היתרונות והחסרונות שבטיפול זה טרם תחילתו", מבהיר הד"ר.

האם יש דרך להימנע מכאבי גרון בחורף?

"הדרך היחידה שמסייעת לצמצם את הסיכוי לחלות בדלקת גרון מכל סוג שהוא, היא שמירה על כללי ההיגיינה המוכרים לנו מהקורונה – אוורור החלל, שטיפת ידיים לפני האכילה ושימוש במסכה. כמו כן, מומלץ להימנע מלחלוק כלי אכילה משותפים או לשתות מאותו בקבוק", מסביר ד"ר בלאו. מובן שגם חיסונים מהווים נדבך מרכזי בהורדת התחלואה לדבריו.

הקשר המפתיע בין הרפס לכאבי גרון

אחת הסיבות המפתיעות שיכולות לגרום לכאבי גרון היא נגיף ההרפס. ד״ר קרן עמירה, מומחית לרפואת הפה מציינת שבשנים האחרונות ניתן לראות עליה בשכיחות הרפס בקרב אנשים מבוגרים, שלעיתים רבות גם סובלים מכאב גרון בעטיו. "אמנם הדבקה בהרפס ראשוני נפוצה יותר מגיל 6 חודשים עד גיל 5, אך בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר מקרים של הדבקה ראשונה גם בקרב אנשים בשנות ה 20, מה שעשוי לבוא לביטוי בין היתר בכאב גרון המלווה בחום, צמרמורות, חניכיים מודלקות, רגישות ונפיחות בבלוטות לימפה שבתת הלסת, ושלפוחיות בחלל הפה שבהמשך יהפכו לפצעים בחלל הפה".

ד"ר עמירה מציינת שמעל 90 אחוז ממקרי ההרפס בחלל הפה נגרמים על ידי וירוס הHSV-1, והיא מזהירה כי מדובר במחלה מידבקת ביותר. "מומלץ להימנע משימוש משותף בכלי שתייה ואוכל ומכל מגע עם נוזלי הפה של החולה. כמו כן, למי שסובל מהרפס חשוב להימנע מהחדרת ידיים לפה על מנת לצמצם את הסיכוי להעברת הנגיף", היא מציינת. לדבריה, ברוב המקרים ההרפס יחלוף בתוך שבוע עד שבועיים.

כואב לכם הגרון? הנורות האדומות שאסור להתעלם מהן
ד"ר בלאו מסביר שלא כל כאב גרון מחייב בדיקה אצל רופא. עם זאת, הוא מציין מספר נקודות אזהרה שכדאי להתייחס אליהן כאשר הן מתלוות לכאב הגרון. שימו לב:
קושי ניכר בבליעה

  • מגבלה בפתיחת הפה
  • חום גבוה
  • כאב גרון קיצוני
  • א-סימטריה של החך הרך