את מנסה למצוא דרכים להגיע לשם, כשאף אחד לא מסתכל, ואת כבר לא יודעת מה לעשות עם עצמך? גירוד בווגינה זה אחד הדברים המטרידים, והוא יכול ממש לשבש לך את שגרת היום. יש המון סיבות לכך, חלקן רציניות וחלקן פשוט חולפות מעצמן. כך תדעי אם מה שיש לך זה סתם גירוד, או משהו רציני יותר. ובכל מקרה, אם יש לך גירוד ממושך, תמיד כדאי ללכת לרופא הנשים.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"באופן רגיל הנרתיק מאוכלס על ידי חיידקים טבעיים, חיידקים לקטובציליים ששומרים על החומציות התקינה של הנרתיק וכך מונעים מחיידקים אחרים להתפשט ולגרום לדלקת וגינלית", אומר ד"ר משה רויבורט, מומחה ברפואת נשים, מנהל מרכז בריאות האישה סניף הדר יוסף, מכבי שירותי בריאות. "במצב בו אין מספיק חיידקים, החיידקים המזיקים מתפשטים, מה שגורם למגוון של מצבי דלקת בנרתיק". אז, איך מבדילים בין הסיבות השונות והמגוונות לכך שמגרד לנו שם למטה?
1. וגינוזיס חיידקי
וגינוזיס חיידקי הוא אחת הסיבות הנפוצות לגירוד בווגינה, והוא נגרם על ידי שינוי בסביבה החומצית של הנרתיק. "בווגינוזיס חיידקי יש אוכלוסייה מעורבת של חיידקים שגורמת לזה. נטילת אנטיביוטיקה והחלפת פרטנרים ביחסי מין יכולה להשפיע על התפשטותם", אומר ד"ר רויבורט. "מה שמאפיין את הדלקת הזו הוא הפרשה בריח רע ושינוי ב-PH שניתן לאבחן על ידי בדיקה וגינלית. הטיפול כולל נרות וגינליים אנטיביוטיים, ואורך בין 3-5 ימים. ההקלה על הגרד מתרחשת כבר בימים הראשונים לטיפול".
2. פטריה וגינלית
פטרייה בנרתיק היא לרוב תוצאה של שינוי בחומציות הנרתיק. זה יכול להיגרם ללא סיבה מיוחדת, או כתוצאה משימוש באנטיביוטיקה שפוגע באוכלוסיית החיידקים שם. "פטרייה וגינלית היא הגורם השכיח ביותר לדלקת בנרתיק, והיא מהווה תלונה מאוד שכיחה אצל נשים", מסביר ד"ר רויבורט. "כשיש ירידה באוכלוסיית החיידקים הלקטובציליים, הפטרייה היא הזיהום הראשון שמתפשט בנרתיק. הגורמים לכך הם שימוש באנטיביוקיה, שינויים בתזונה וב-PH הנרתיקי".
ניתן לזהות שמדובר בפטרייה לפי סוג ההפרשה האופייני, הפרשה וגינלית לבנה דמוית קוטג', וגם כשמופיעה צריבה מקומית, כאבים בזמן קיום יחסי מין וגירוד. "הטיפול הוא באמצעות נרות וגנליים אנטי פטרייתים למשך 3 ימים, ולפעמים יש גם כדור לבליעה שמחזק את הטיפול המקומי, בעיקר במקרים בהם יש דלקות פטרייתיות חוזרות". את הטיפול האנטי פטרייתי המקומי ניתן לרכוש גם ללא מרשם.
3. קונטקט דרמטיטס או אקזמה
הגירוי הזה יכול להיגרם לעור כתוצאה משימוש במוצרים מסויימים, אם זה בשמים, קרמים או אפילו שימוש בקונדומים וחומרי סיכה. "מדובר במצב דלקתי שיכול להתרחש בשל רגישות מקומית של העור לחומר שעור הנרתיק בא במגע איתו כמו תחתוניות ריחניות או שינוי בסבון. במקרים נדירים זה נגרם גם מרגישות ללטקס, וכך מגע עם קונדום גורם לכך", מוסיף ד"ר רויבורט.
גילוח גם יכול לגרום לגרד, אך זה לא אותו המצב. "גם גילוח גורם לגירוי בעור ולפצעים מקומיים דמויי פצעונים, מה שנקרא בשפה המקצועית פוליקוליטיס. הטיפול בזה הוא בעיקר שטיפה מקומית ושמירה על היגיינה", הוא מוסיף.
עוד ב-mako בריאות:
>> חכמים ובריאים: 8 המאכלים הכי חשובים לילדים
>> לא רק לנפש: מוזיקה גם עוזרת לנו לעשות כושר
>> רוצים לרדת במשקל? תרגיעו עם המלח
4. פסוריאזיס
מחלות עור כרוניות יכולות לגרום בין השאר גם לתחושות גרד באזור איבר המין, וגם להופעת פריחה. "פסוריאזיס היא מחלה סיסטמית קשה שבאה לידי ביטוי בפריחות נרחבות על כל הגוף ואפילו יכולה לגרום לדלקות פרקים", אומר ד"ר רויבורט. "הפריחה יכולה להופיע גם באזור איבר המין, אך לא מדובר בגורם שכיח לגרד וגינלי".
5. מחלות מין
כולנו יודעים שמין לא מוגן הוא מסוכן - בעיקר בשל מחלות המין שיכולות לעבור מבני הזוג. חלק מהמחלות הללו יכולות לגרום לגירוד כמו קלמדיה או זיבה. בנוסף, כיני ערווה יכולות להופיע בשערות הערווה לאחר מין לא מוגן. "המחלה השכיחה ביותר שגורמת לגרד באיברי המין היא כינמת הבושת, מיקרואורגניזם שעובר במגע מיני, מתיישב על שערות הערווה וגורם לדלקת מקומית או לגרד", מסביר ד"ר רויבורט. "הטיפול הוא כמו טיפול בכינמת רגילה, עם תכשירים המיועדים לכך. בנוגע לכל הנושא של מחלות מין, שימוש בקונדום יכול להפחית משמעותית הידבקות בהן. במקרה של כינמת זה פחות אפקטיבי, אך אם מקפידים על המקום מגולח, סיכויי ההדבקה קטנים משמעותית. ולגבי המחלות האחרות, הן גורמות דווקא לדלקת בנרתיק, שאינה מלווה בגרד באופן טיפוסי. מה שהן כן גורמות לו הוא להפרשה וגינלית מוגלתית ואפילו פגיעה בפוריות בשל דלקת באיברי המין הפנימיים".
6. Lichen sclerosis (ילפת)
מחלת עור בה מופיעות נקודות לבנות על העור המלוות בגרד נרתיקי. "מדובר במחלה כרונית שגורמת להתנוונות של רקמת העור בפות. אין קונצנזוס לגבי הסיבה להתפרצות המחלה, אך זה יכול להיות קשור לירידה באסטרוגן, או בהקשר למחלות אוטואימוניות שונות", מסביר ד"ר רויבורט. "המחלה גורמת בעיקר לשינויים באפיתל, העור של אזור הפות. עיקר התלונה היא פחות גירוד אלא יותר סדקים בעור במקום וכאבים בזמן קיום מגע מיני. זה מופיע בנשים מבוגרות יותר וזה מהווה סיכון להתפתחות סרטן העור בפות. הטיפול הוא בסטרואידים".
7. הורמונים
בכל פעם שרמת ההורמונים משתנה, עולה או יורדת, אחד התסמינים שניתן לחוות הוא גרד בפות כתוצאה מיובש נרתיקי. "גלולות ושינויים הורמונליים אכן יכולים לגרום ליובש נרתיקי, מה שגורם לתלונות של גרד, כאבים בזמן יחסי מין וירידה בחשק המיני", הוא אומר.