מחקרים רבים ברחבי העולם מראים כי תזונה מהצומח, עשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות, מסייעת בהגנה מפני תחלואה בסרטן המעי הגס. ידוע כי בירקות ופירות קיימים חומרים נוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים חופשיים ומחזקים את מערכת החיסון.
מחקר נוסף בדק את הסיבים שנמצאים בכמות גדולה במזון מהצומח וההנחה שעלתה היא שהסיבים עוזרים בספיחה של חלק מהחומרים בעלי פוטנציאל מסרטן במעי, מעודדים את התרוקנות המעי, מסייעים ביצירת סביבה שמעודדת גדילה של חיידקים טובים ובכך מסייעים למניעת המחלה.
על מה מומלץ להקפיד בתזונה?
סידן: נמצא כי אנשים שצורכים כמויות נמוכות של סידן במזון היו בסיכון גבוה יותר לפתח מחלת סרטן מעי גס לעומת כאלה שצרכו כמויות גדולות של סידן. ההמלצה היא לאכול מזון עשיר בסידן, כגון חלב ומוצריו (גבינת ריקוטה עשירה במיוחד), טחינה משומשום מלא, סרדינים, כרוב, ברוקולי, שקדים, מוצרי סויה מועשרים ועוד.
ויטמין D: בשנים האחרונות נמצא קשר ישיר בין חוסר ויטמין D לכמה סוגי סרטן, בין השאר סרטן המעי הגס. ההמלצה היא לשמור על רמה תקינה של ויטמין D. במידת הצורך, על פי בדיקות מעבדה והיסטוריה רפואית, יש ליטול תוסף תזונה בהתייעצות עם רופא.
פעילות גופנית: ידוע כי חוסר פעילות גופנית נכלל גם הוא כגורם סיכון לסרטן. ההמלצה לכלל האוכלוסייה היא להקפיד לבצע פעילות אירובית, כגון הליכה, רכיבה על אופנים, שחייה וכו', לפחות 150 דקות בשבוע.
ישנם עוד מספר רב של רכיבי תזונה הנחקרים גם הם בהקשר של מניעת התפתחות סרטן המעי הגס, כגון קפאין, חומצה פולית, אומגה 3, ויטמין B6, שום, צריכת דגים ומגנזיום, אך טרם פורסמו ממצאים סופיים לגביהם.
על מה מומלץ לוותר בתפריט?
צריכת בשר מעובד: צריכת בשר אדום ומעובד הינה גורם סיכון מוכח לסרטן המעי הגס. בשנת 2015 ארגון הבריאות העולמי הגדיר את הבשר המעובד כקרצינוגני (גורם מסרטן) לבני אדם, כמו סיגריות, אסבסט ואלכוהול. נמצא קשר ישיר בין צריכת כמות גדולה של בשר מעובד לבין עלייה ברמת הסיכון לחלות בסרטן. הסיבה לכך היא שלחומרים אלה ישנה השפעה ישירה על הפוטנציאל החמצוני שעלול לגרום נזק גנטי לתאי המעי. בשר בקר כולל בשר עגל, כבש, בשר לבן, איברים פנימיים של עוף ובקר. בשר מעובד כולל מוצרי בשר מוכנים מראש כגון נקניקים, נקניקיות, מוצרי עוף מעובד וכדומה. ההמלצה היא לצרוך עד מנה אחת של בשר אדום בשבוע ולהימנע לחלוטין מבשר מעובד. קיימת גם חשיבות לאופן ההכנה של הבשר. ידוע כי צלייה ("על האש") וטיגון גורמים ליצירת חומרים מסוכנים בבשר ולכן רצוי להעדיף בישול, אפיה או אידוי.
עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון "פייזר" פחות יעיל לאנשים בקבוצה זו
>> זה מה שאוכל חריף עושה לגוף שלכם
>> הסימנים שיכולים לנבא מראש מוות מקורונה
אלכוהול: זהו גורם סיכון נוסף לסרטן במערכת העיכול (כולל ושט, קיבה וכבד). ידוע כי לאלכוהול קיימות גם תכונות מטיבות בכמות מתונה (בעיקר ליין אדום). על פי ההמלצות של משרד הבריאות, יש ליטול עד מנה אחת לנשים ושתיים לגברים. מי שאינו צורך אלכוהול אין המלצה להתחיל בכך.
עודף משקל וסוכרת: קשורים גם הם להתפתחות מחלת הסרטן, ולכן ההמלצה היא לשמור על משקל תקין ואיזון סוכר מיטבי.
* טל קליין שטמפטר היא סגנית מנהלת המחלקה לתזונה במרכז הרפואי הלל יפה,