סובלים מנפיחות או כאבי בטן וגם רופא המשפחה לא מצליח לעזור? ייתכן שיש לכם בעיה בלבלב: כאבי בטן ונפיחות הם תופעה שכיחה, אך בקרב כ-30 אחוזים מהאוכלוסייה התופעה עשויה להעיד על אי ספיקה אקסוקרינית של הלבלב - בעיה רפואית שכנראה אפילו רופא המשפחה עשוי שלא להכיר, זאת בעקבות שיח מחקרי ורפואי מועט בנושא.

אי ספיקה אקסוקרינית של הלבלב היא מצב שבו האנזימים, ובעיקר האינזים ליפאז האחראי על פירוק המזון במערכת העיכול, לא מופרש בכמות תקינה, ולכן הספיגה של רכיבים תזונתיים שהגוף זקוק להם נפגעת.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

הלבלב, איבר קטן באורך 15 ס"מ הנמצא בחלק האחורי של הבטן, מוכר לציבור הרחב בעיקר כאחראי על הפרשת אינסולין ועל מאזן הסוכר בגוף, תפקידים פיזיולוגיים שנמצאים בחסות החלק האנדוקריני של הלבלב. עם זאת, ללבלב גם אחריות פיזיולוגית נוספת הנמצאת בחלק האקסוקריני והיא הפרשת אנזימים למערכת העיכול. האנזימים החשובים של הלבלב הם עמילאז, ליפאז, טריפסין וקרבופפטידאז, ובלעדיהם לא מתקיימת פעילות פירוק חלבונים, פחמימות ושומנים. כלומר, האוכל לא נספג ולא מתעכל.

המשמעות הרפואית של התופעה היא ירידה בספיגת שומנים, והיא באה לידי ביטוי תחילה בסימפטומים של כאבי בטן, גזים ושלשולים, אך לאורך זמן, ההשלכות הן קשות יותר ויגרמו לירידה חמורה של ויטמינים A,D,E,K, שיביאו לירידה בצפיפות העצם ועלייה באירועים קרדיו וסקולריים.

ההשלכות של אי ספיקה אקסוקרינית של הלבלב מוכחות  אך לא מטופלות, ועל פי מחקרים שנעשו היא קיימת אצל 15-30 אחוז מהאוכלוסייה. הסיבה לכך טמונה בעובדה שאין בדיקה ספציפית המאתרת את רמת הפרשת האנזימים מהלבלב, והעיתונות הרפואית בקושי מדברת על הנושא. דבר נוסף שמאפיל על הטיפול בבעיה הוא סוגי הסימפטומים שנלווים לה, שאפשר לשייך לבעיות גסטרו, תזונה ועוד.

הסכנה העיקרית היא שגם ציבור הרופאים וגם הציבור הרחב לא מכירים מספיק את הבעיה. כך, נוצרת התעלמות לא מכוונת מהבעיה, שהיעדר הטיפול בה מסוכן, כשלאורך זמן קיימת תת ספיגה של רכיבים תזונתיים בעקבות ייצור לא תקין של אנזימי לבלב וכך הגוף נתון לסכנות חמורות בכלי הדם והלב.

ד"ר מיכאל וייינפאס, רופא מומחה לסוכרת ולרפואת משפחה, מסביר כי אכן קיים תת אבחון של אי ספיקת לבלב אקסוקרינית. פעמים רבות ניתנת אבחנה שגויה של מעי רגיש או שאנשים חושבים שמצבם נורמטיבי ואין מה לגשת לרופא. כיוון שהתופעה שכיחה מאוד בקרב סוכרתיים קורה שמייחסים בטעות את התופעה לתרופות לסוכרת ובכך מתפספסת האבחנה הנכונה.

עוד ב-mako בריאות:
>> רעבים כל הזמן? אולי זאת הסיבה
>> נחש הופיע בחלום שלכם? זו המשמעות

עם זאת אומר ויינפאס, "אם ניקח אנמנזה טובה ונחשוב על האבחנה הזאת כשהתלונות מתאימות כגון תלונות של יציאות מרובות לאחר ארוחה שומנית, נוכל לאבחן אחוז גבוה יותר מהסובלים מכך. לפעמים אפשר להחעזר בבדיקות צואה ייעודיות. ברגע שיש אבחנה הן לפי תשאול והן לפי בדיקה, הטיפול פשוט מאוד - מתן של האנזימים מבחוץ בתרופת מרשם במינונים מתאימים ואז המזון יחזור להתפרק למרכיביו הנספגים, מה שייתן שיפור סימפטומי מהיר למטופל הסובל, אך לא פחות חשוב מכך, אפשר לעזור גם לבעיות הספיגה שנגררות ממחסור באנזימים על כל המשתמע מכך".