לגוף שלנו פחות אכפת אם אנחנו במעלית עמוסה או באמצע ראיון עבודה חשוב. התהליכים הם אותם תהליכים וכשהפיזיולוגיה דורשת את שלה היא עושה את זה בדרכים בסיסיות וחד משמעיות. כולנו נפגשנו עם הצורך הדחוף להתעטש, להפליץ או לעשות פיפי בזמנים פחות מוצלחים ואפשר להאמין שברוב מוחץ של המקרים הצלחנו להימנע מלשחרר עד יעבור זעם. השאלה היא, מעבר לתחושת חוסר הנוחות הזמנית, האם יש גם נזקים משמעותיים יותר שעלולים לקרות לגוף כתוצאה מההתאפקות?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

כמה זה רע להחזיק עיטוש?

בשנתיים האחרונות במיוחד זה נעשה יותר ויותר מביך להתעטש במקום צפוף, ולהחזיק את האפצ'י עמוק בבפנים מרגיש ברוב הפעמים כמו הצעד האלמנטרי המתבקש. אבל עיטוש הוא כוח רב עוצמה, היוצא מהגוף במהירות של עד 100 מייל לשנייה, וניסיון לחנוק עיטוש על ידי סגירת הפה והאף יכול להגביר את הלחץ בדרכי הנשימה ביותר מפי 20 בהשוואה לעיטוש רגיל.

רוב הזמן הגוף שלנו מסוגל להתמודד עם הלחץ הזה. במקרים נדירים, התעטשות יכולה לגרום לתוצאות לא נעימות. מכיוון שהחלק האחורי של האף מחובר לצינורות הנפתחים לאוזן התיכונה, ישנם מקרים של קרעים בעור התוף אצל אנשים שהחזיקו עיטוש. לפעמים ההשלכות חמורות אף יותר. באחד המקרים, אדם שעצר עיטוש הגיע לחדר מיון לאחר שפיתח כאבי גרון וצרידות והחל לירוק דם. הרופאים אבחנו אצלו שבר בגרון והוא אושפז במשך שלושה ימים.

במקרה אחר, אדם אושפז בבית החולים למשך יומיים לאחר שהתעטשות חסומה גרמה לו לפתח pneumomediastinum, מצב שבו אוויר מצטבר בחלל שבין הריאות, מצב נפוץ יותר לאחר אירועים טראומטיים כמו תאונות דרכים. 

הנזקים האפשריים מהחזקת עיטוש:

קרע בעור התוף. הלחץ הגבוה שנבנה במערכת הנשימה לפני התעטשות שולח קצת אוויר לאוזניים. אוויר בלחץ זה זורם לתוך צינור בכל אחת מהאוזניים שלך שמתחבר לאוזן התיכונה ועור התוף, הנקרא צינור אוסטכיאן. מומחים אומרים שייתכן שהלחץ יגרום לעור התוף (או אפילו לשני עור התוף) להיקרע ולגרום לאובדן שמיעה. רוב עור התוף הנקרע נרפא ללא טיפול תוך מספר שבועות, אם כי במקרים מסוימים יש צורך בניתוח.

דלקת באוזן התיכונה. התעטשות עוזרת לנקות את האף מכל דבר שלא אמור להיות שם כולל חיידקים. הפניית האוויר חזרה לאוזניים שלך ממעברי האף עלולה לשאת חיידקים או ריר נגוע לאוזן התיכונה, ולגרום לזיהום. יש מקרים שדלקות האוזן התיכונה חולפות ללא טיפול, אך במקרים אחרים יש צורך באנטיביוטיקה.

כלי דם פגומים בעיניים, באף או בעור התוף. מומחים טוענים שאמנם נדיר, אך ניתן לפגוע בכלי דם בעיניים, באף או בעור התוף כאשר מחזיקים עיטוש. הלחץ המוגבר הנגרם כתוצאה מהחזקת העיטוש יכול לגרום לכלי דם במעברי האף להילחץ ולהתפוצץ. פציעה כזו גורמת בדרך כלל לנזק חיצוני למראה, כמו אדמומיות בעיניים או באף.

פגיעה בסרעפת. למרות שפציעות אלו נדירות, רופאים הבחינו במקרים של אוויר בלחץ שנלכד בסרעפת וממוטט את הריאות באנשים שמנסים להחזיק את התעטשות. מדובר בפציעה מסכנת חיים הדורשת אשפוז מיידי. לעתים קרובות יותר, עלולים להרגיש כאב בחזה לאחר החזקת התעטשות בגלל האוויר הלוחץ הנוסף.

נזק לגרון. רופאים מצאו לפחות מקרה אחד של אדם שבקע את החלק האחורי של הגרון על ידי החזקת עיטוש. הגבר בן ה-34 שהציג את הפציעה דווח על כאבים קיצוניים, והוא בקושי הצליח לדבר או לבלוע. לדבריו, הוא הרגיש תחושת קפיצה בצווארו שהחל להתנפח, לאחר שניסה להחזיק עיטוש על ידי סגירת פיו וצביטת אפו בו זמנית. 

צלעות שבורות. חלק מהאנשים, לרוב מבוגרים יותר, דיווחו על שבירת צלעות כתוצאה מהתעטשות. אבל החזקת עיטוש יכולה גם לגרום לשבירת צלע, מכיוון שהיא גורמת לאוויר בלחץ גבוה להידחף לתוך הריאות בכוח רב.

מה קורה לגוף כשנמנעים מלהפליץ?

הזמרת הברזילאית פוקה שיתפה בשבוע שעבר על כך שהתאשפזה בעקבות גזים כלואים. "התעוררתי ב-5 וחצי לפנות בוקר עם כאבי בטן וסיימתי בבית חולים". בהמשך הסבירה שסירבה לשחרר לצד בן זוגה כי הם עוד לא הגיעו לשם בזוגיות. האם הימנעות מפלוצים באמת כה מסוכנת?

הפלצה היא טבעית לחלוטין והגוף של כולנו עושה זאת. רוב האנשים מפליצים חמש עד 23 פעמים ביום ובכך משחררים בצורה בריאה גזים מהגוף. האם יש תופעות לוואי במקרה של החזקת נפיחה? זה קצת פחות ברור. בשנות ה-70, חוקרים שיערו שהחזקת הפלצות עלולה להוביל לדיברטיקוליטיס, מצב שבו נוצרים כיסים קטנים במעיים, אשר לאחר מכן נדבקים או מודלקים. עם זאת, השערה זו טרם הוכחה סופית.

 

למרות שההשפעות ארוכות הטווח של עצירת פלוצים אינן ודאיות, היא בטח משפיעה על תחושת אי נוחות לטווח קצר והיא גם הוכחה מדעית. במחקר משנת 2001 , מדענים החדירו גז למעי הדק של המתנדבים וביקשו מהם לא להפליץ. באופן לא מפתיע, מתנדבים רבים דיווחו על תחושות של לחץ, נפיחות והתכווצויות.

אם זה עוזר למישהו להרגיש יותר בנוח לשחרר בחופשיות - גזים כנראה אינם מפיצים חיידקים כמו התעטשות, לפחות במקרה שאתם לובשים מכנסיים. בשנת 2001, מדען הפליץ על שתי צלחות פטרי - תחילה כשהוא לובש מכנסיים, ולאחר מכן כשהוא חשוף. צלחת הפטרי השנייה הצמיחה מושבות של חיידקים, מסוגים המצויים במעי ועל העור, אבל צלחת הפטרי הראשונה נשארה נטולת חיידקים יחסית.

מה קורה לגוף כשמחזיקים פיפי זמן רב?

שלפוחית ​​שתן בריאה יכולה להכיל כ-2 כוסות שתן לפני שהיא נחשבת מלאה ולגוף לוקח 9 עד 10 שעות לייצר 2 כוסות שתן. החזקת פיפי עלולה להוביל לאי נוחות לטווח קצר ולסיבוכים אפשריים לטווח ארוך. החזקת השתן לאורך זמן עלולה גם להחליש את שרירי שלפוחית ​​השתן לאורך זמן מה שיכול להוביל לבעיות כמו בריחת שתן ואי יכולת לרוקן את השלפוחית ​​במלואה. ריקון לא שלם של שלפוחית ​​השתן יכול גם להוביל לאבנים בשלפוחית ​​השתן, גושים של מינרלים שיכולים להצטבר בשלפוחית ​​השתן, ולגרום לכאבים ולדימום.

הסיכונים של החזקת פיפי באופן קבוע:

  • אם אתם לא מרוקנים את שלפוחית ​​השתן לעתים קרובות מספיק, או עובר כמה ימים מבלי שרוקנתם אותה עד הסוף, זה יכול לגרום לזיהום בדרכי השתן (UTI).
  • אם אתה מחזיקים את הפיפי  כעניין של הרגל, שלפוחית ​​השתן יכולה להתחיל להתנוון. עם הזמן, אתם עלולים לפתח בריחת שתן.
  • כאשר אתם מחזיקים את הפיפי במשך 10 שעות או יותר, אתם עלול לפתח אצירת שתן, כלומר השרירים בשלפוחית ​​​​השתן אינם יכולים להירגע ולתת לכם הקלה, גם כאשר אתם רוצים.
  • במקרים נדירים מאוד, החזקת פיפי עלולה לגרום לשלפוחית ​​השתן להתפוצץ.