אנחנו לא מרגישים אותה, אך סוכרת שלא מטופלת עלולה לגרום לסיבוכים רבים ולסכן את חיינו. אז איך מתמודדים? ד"ר מריאנה ירון, מומחית ברפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת ורופאה בכירה במכון לאנדוקרינולוגיה במרכז רפואי ע״ש סוראסקי תל אביב ובמרכז DMC מציעה מספר טיפים חשובים שיסייעו לכם לשמור על בריאות טובה לצד הסוכרת.

טיפ 1: הכירו טוב יותר את הסוכרת שלכם

כדי להתמודד היטב עם סוכרת מסוג 2 חשוב להבין מה משמעות האבחון שקיבלתם,  ומה הוא אומר על מצבכם הרפואי. גם סוכרת מסוג 1 וגם סוכרת מסוג 2 מאופיינות ברמות סוכר גבוהות בדם ובסיכון להתפתחות סיבוכים, אך המקור לכל סוג של סוכרת שונה לחלוטין. "להבדיל מסוכרת מסוג 1, שהיא מחלה אוטואימונית שבה הגוף מייצר נוגדנים נגד תאי בטא המייצרים את הורמון האינסולין והורס אותם, סוכרת מסוג 2 נוצרת מתנגודת לאינסולין בגוף, תחילה הגוף מנסה לתקן את המצב ומפריש יותר אינסולין עד שבשלב מסוים הוא לא יכול להתמודד עם התנגודת ואז מופיעה הסוכרת" מסבירה ד"ר ירון.

טיפ 2: הקפידו על ניטור הסוכר

אם אובחנתם כסוכרתיים, המשמעות היא שרמות הסוכר שנמצאו בדמכם לאחר צום היו גבוהות מ-126 מיליגרם לדציליטר או גבוהות מ-200 מיליגרם לדציליטר שעתיים לאחר הארוחה. אך למעשה היעד הרצוי של רמת הסוכר בדם נקבע לרוב על פי בדיקה המכונה 'המוגלובין מסוכרר' או HbA1c , המצביעה על מצב הסוכר בדם במהלך שלושה או ארבעה החודשים האחרונים. "יש מצבים שבהם ישנה חשיבות גם למעקב רמות הסוכר בדם בצום, ושעתיים לאחר ארוחה כמו אצל נשים בהיריון הסובלות מסוכרת הריונית , וכן למעקב בקרב סוכרתיים הזקוקים לטיפול קבוע של לפחות שתי זריקות אינסולין ביום, כמו סוכרתיים מסוג 1 וסוכרתיים מסוג 2 בשלבים מתקדמים יותר".

טיפ 3: אם אובחנתם כ'טרום סוכרתיים' זה ממש לא אומר שיצאתם בזול

לעיתים בדיקות המעבדה יצביעו על מצב 'טרום סוכרתי', כלומר מצב שבו הגוף מתחיל להיכשל בתיקון ההתנגדות לאינסולין אך רמות הסוכר עדיין אינן גבוהות כדי להצביע על הופעת הסוכרת. "כבר בשלב של הטרום סוכרת האדם נמצא בסיכון מוגבר לחלות במחלות כלי דם, התקפי לב ואירוע מוחי וכמובן שהוא נמצא בסיכון גדול מאוד לפתח סוכרת". אחד מכל שלושה אנשים בארה"ב כיום מוגדרכ'טרום סוכרתי. ,  ד"ר ירון, מציינת כי המאבק הציבורי כ כעת הוא להגברת המודעות לרפואה המונעת.  לעומת הסוכרת שהינה מחלה כרונית, טרום סוכרת הוא מצב הפיך, אך רבים מהטרום סוכרתיים כלל אינם מודעים למצבם ולסיכונים שבהם הם נמצאים.

טיפ 4: גם אם אתם מרגישים מצוין, אל תתעלמו מהסוכרת!

סוכרתיים לרוב לא 'ירגישו' את הסוכרת כל עוד לא מופיעים הסיבוכים השונים האופייניים לה, אך אם לא תהיו ערים למצבכם, ולא תקפידו על הטיפול בסוכרת, אתם עלולים בסופו של דבר לסבול מסיבוכי הסוכרת. "סוכרת לא מורגשת" אומרת ד"ר ירון - "היא לא סימפטומטית אלא בערכים קיצוניים מאוד, וזוהי בעצם הסכנה שבה. זוהי מחלה כרונית שמלווה את הסוכרתי 24 שעות ביממה, ליווי רפואי נכון יכול להעניק לסוכרתי כללים שיסייעו לו לשמור על אורח החיים ולהבין איך לתכנן את היום שלו, איך לקחת את התרופות בצורה נכונה ואיך להתמודד עם מצבי חיים שונים כמו התחלת לימודים או עבודה חדשה שעלולים להשפיע על מצבו הבריאותי".

טיפ 5: בקשו מהרופא שיסביר לכם על מגוון אפשרויות הטיפול

סוכרת שאינה מטופלת נכון ואינה מאוזנת עלולה להביא לסיבוכים לא פשוטים בטווח הקצר כמו היפו-גליקמיה או היפר-גליקמיה אך גם סיבוכים המתרחשים בטווח הארוך.  "סיבוכים לטווח הארוך הם אלו שמובילים לתחלואה ובסופו של דבר לתמותה. פגיעה בכלי הדם הקטנים עלולה להוביל לפגיעה ברשתית העיניים, בכליות, בעצבי הגפיים, בעצבים האוטונומיים ואף לפגיעה בתפקוד המיני. פגיעה בכלי הדם הגדולים באה לידי ביטוי במחלות של כלי דם ולב כמו אי ספיקת לב, טרשת עורקים וכיוצא בזה, והרשימה עוד ארוכה", מסבירה ד"ר ירון, "אך המענה הרפואי לסוכרת הולך ומתקדם כל העת, והקפדה על הטיפול הרפואי יכולה למנוע את הסיבוכים הקשים "היום עומדים לרשות הרופאים מגוון של אפשרויות טיפול יעילות לא רק להורדת רמות הסוכר אלא גם לירידה במשקל ולהגנה מפני תחלואה קרדיו-וסקולרית, ובסופו של דבר מאפשרים לסוכרתיים למנוע את הסיבוכים, לשמור על רמות סוכר מאוזנות ולחיות חיים טובים לצד הסוכרת".

רופא עם סטטוסקופ - אילוסטרציה (צילום: Billion Photos, ShutterStock)
רופא עם סטטוסקופ - אילוסטרציה | צילום: Billion Photos, ShutterStock

טיפ 6: אתם יכולים לעקוב אחר רמות הסוכר שלכם גם בבית

רמות הסוכר מושפעות לא רק מכמות הפחמימות שאתם צורכים, אלא גם מרכיבי תזונה אחרים וכן מפעילות גופנית, מרמות הסטרס ואפילו ממזג האוויר. אז איך תדעו מה קורה בגופכם? "הדרך היחידה לדעת מה קורה בגוף היא באמצעות בדיקות הסוכר. בעוד שבעבר הרחוק יכולנו לבדוק את רמות הסוכר רק בבדיקות שתן, עם הזמן הטכנולוגיה התקדמה, ובסוף שנות ה-80 ,הופיעו מדי סוכר ביתיים ,  ובכך יכלו המטופלים להתחיל ולנהל מעקב ביתי. היום אנחנו נמצאים בשלב מתקדם יותר, ובאמצעות ניטור רמות סוכר רציף אנחנו יכולים ללמוד את דפוסי השינוי של רמות הסוכר ולהבין טוב יותר מה יש לשנות כדי להגיע לאיזון. כיום, ישנן טכנולוגיות חדשות לניטור סוכר רציף כדוגמת מערכת הפריסטייל ליברה המבוססת על טכנולוגיית פלאש אשר מאפשרת לעקוב אחר רמות הסוכר בגוף בעזרת חיישן המחובר לזרוע עד 14 ימים. יתרונה של המערכת הוא שהיא חוסכת את דקירת האצבע השגרתית עבור הסוכרתיים, ומאפשרת לנטר את רמות הסוכר באופן מדויק ורציף לאורך כל שעות היממה. המערכת מציגה חיצי מגמה המראים את תנודות הסוכר, וכן גרף של רמות הסוכר ב-8 השעות האחרונות. מידע זה מסייע לצוות הרפואי לקבל תמונה מלאה של מצב הסוכרת, ובהתאם לכך להגיע להחלטות טיפוליות מותאמות אישית ולבנות תפריט המותאם באופן ספציפי לכל מטופל ומטופל. הניטור הרציף נמצא בשימוש בעיקר בקרב סוכרתיים הזקוקים לטיפול באינסולין, אך מחקרים הראו כי גם יתר הסוכרתיים יכולים ליהנות מניטור סוכר רציף שמספק מידע חיוני, מייצר מוטיבציה בקרב הסוכרתיים ומגדיל את המודעות לטיפול בסוכרת" אומרת ד"ר ירון.

טיפ 7: פעילות גופנית זה חשוב, אבל חשוב יותר שתעשו זאת בקצב שלכם

לפעילות הגופנית חשיבות רבה באיזון רמות הסוכר בדם, "השרירים שלנו הם איברים שמסייעים בהכנסת הסוכר לתאים באופן בלתי קשור לאינסולין" מסבירה ד"ר ירון "אך חשוב להבין שכל פעולה וכל תנועה מסייעת, גם אם היא מתכוננת כפעילות גופנית וגם אם לא. מי שלא הקפיד אף פעם על פעילות גופנית צריך להתחיל בפעילות מאוד מתונה ולעלות לאט לאט ברמת הקושי. הפעילות המומלצת לסוכרתיים היא פעילות אירובית המסייעת בשריפת שומנים, פעילות התנגדותית או פעילות בעצימות גבוהה, כאשר ההמלצה הכללית היא לפחות 150 דקות פעילות אירובית בשבוע, אחת ליומיים ועם הזמן להעלות דופק. חשוב כמובן להתאים את הפעילות הגופנית לגיל, לכושר הגופני ולטיפול הרפואי בהתאם להנחיות הצוות הטיפולי".

טיפ 8: התגברו על החשקים באמצעות היערכות נכונה ופתרונות יצירתיים

שאלת השאלות היא איך מוותרים על הרגלי האכילה הישנים ומתגברים על החשקים שמתעוררים לאורך היום? "ישנם כל מיני פתרונות נקודתיים כמו להחליף את גלידת השמנת בסורבה, להשתמש בצלחת קטנה יותר או להצטייד בכריך לעבודה שיחליף מנת השווארמה מהדוכן ליד. אך מאחר שמדובר בשינוי תזונתי שילווה את הסוכרתי לטווח ארוך, מומלץ לסוכרתי להיעזר בצוות הפרא-רפואי - תזונאי, פסיכולוג או עובד סוציאלי שיכולים ללוות את הסוכרתיים בקשיים השונים ולהדריך אותם כיצד להתמודד עם היום-יום" מסבירה ד"ר ירון. " לעיתים הקושי הוא רגשי יותר כמו סטרס שמוביל לאכילה רגשית או אכילה לילית, במקרים אלו יכול להיות ששיטות כמו מדיטציה, יוגה, מיינדפולנס וכיוצא בזה יסייעו לסוכרתיים לשמור על התזונה".

טיפ 9: גייסו את המשפחה לשינוי אורח החיים

לבצע שינויים באורח החיים לבד זו משימה די מאתגרת, אז למה שלא תגייסו את בני המשפחה? "בנוסף לכך שלסוכרת מסוג 2 יש מרכיב גנטי משמעותי, ומי שאובחן  כסוכרתי קרוב לוודאי שגם בני משפחתו נמצאים בסיכון, כשאנחנו מעודדים אחרים לבצע שינוי תזונתי ומעבירים להם מסרים חיוביים לאורח חיים בריא יותר, אנחנו לא רק תורמים לבריאותם אלא גם מרוויחים שותפים לדרך".

משפחה (צילום: Syda Productions, shutterstock)
צילום: Syda Productions, shutterstock

טיפ 10: אל תתייאשו – תמיד תמצאו את הדרך

ראינו שיש דרכים שונות להתמודדות עם השינוי התזונתי, ולכל אחד תתאים דרך אחרת, אך חשוב להיות סבלניים "לא תמיד הניסיון הראשון עובד" מסבירה ד"ר ירון, "הדיאטנית יכולה להציע דיאטה מסוימת ואחרי כמה זמן לעבור לדיאטה אחרת, וזה בסדר, אסור להתייאש, צריך להבין שמדובר כאן בריצה לטווח ארוך, ושבסופו של דבר אתם תמצאו את הדרך שלכם להתמודדות, המשיכו לנסות".