"אתה חייב לשנות את אורח החיים שלך". אין סוכרתי שלא שמע את ההנחיה הזאת מרופאיו. האבחון הראשוני של סוכרת מסוג 2 מלווה תמיד בהסבר לפיו אם רוצים להימנע מסיבוכים קשים הקשורים לסוכרת, מתחלואת לב, מרגל סוכרתית או מפגיעה בראייה – עלינו לדאוג כי רמות הסוכר שלנו יישארו מאוזנות לאורך זמן. כדי לעמוד ביעד הזה, נדרש בין היתר להסתכל טוב יותר על תוכן הצלחת: לבחור בקפידה מה אוכלים, כמה ומתי.

כיצד נדע להרכיב את התפריט שלנו מעתה והלאה? מה מותר לסוכרתי לאכול וממה יש להימנע? עד לפני כמה שנים, התבססה התאמת הדיאטה לסוכרתי על פירמידה של מזונות שונים, תוך סיכום כמות החלבונים, הפחמימות והשומנים הנדרשים לכל ארוחה. מאחורי הגישה הזאת, עמדה הנחה לפיה לכל מזון נתון תהיה תמיד אותה השפעה, על רמות הסוכר אצל כל מטופל.

מהפיכת הרפואה המותאמת אישית חוללה שינוי בגישה הזאת: עכשיו, גם התזונה לסוכרתי מתבצעת בהתאמה אישית. עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת, מסבירה כי "בשנים האחרונות הבנו שאנשים שונים מגיבים אחרת למזונות שונים. כך, למשל, אדם אחד יכול לאכול פרוסת לחם מלא ורמת הסוכר שלו כמעט ולא תעלה, בעוד אצל אדם אחר שיאכל את אותה פרוסה תעלה רמת הסוכר באופן משמעותי. התגובה של כל אחד למזונות שונים קשורה בשילוב בין גורמים גנטיים, הרכב החיידקים במעי וגורמים נוספים שאולי חלקם אינם ידועים".

סוכר במאכלים שונים (צילום: By Eviart, shutterstock)
אנשים שונים מגיבים אחרת למזונות שונים | צילום: By Eviart, shutterstock

התובנות החדשות הובילו לשינוי תפיסתי בהתאמת הדיאטה אצל סוכרתיים  "גם ה-ADA, איגוד הסוכרת האמריקאית, דוגל היום בהתאמה אישית של התזונה לחולי סוכרת" מספרת בקר, "המשמעות היא שכל אחד יקבל את הדיאטה שמותאמת לו לפי הדפוסים שלו, ערכי היעד שלו, המזונות שהוא אוהב או שאינו אוהב – ולפי רמות הסוכר במהלך היום".

מעקב רציף אחר רמות הסוכר

עד לאחרונה, התבצעה בדיקת רמות הסוכר בדם בעזרת מכשיר הגלוקומטר (מד סוכר): המטופל נאלץ לבצע דקירות מס' פעמים ביום. "המדידות האלו לא באמת שיקפו את המצב האמיתי" מסבירה בקר, "הגלוקומטר מספק מדידה ספוראדית: לא הייתה לנו דרך לדעת מה קרה לרמת הסוכר בין מדידה למדידה וגם האם הסוכר יציב או במגמת עלייה או ירידה. מדידה בגלוקומטר דומה לנסיעה בכביש מהיר עם רטייה המכסה את העיניים כשרק מידי פעם ניתן להציץ ולראות לאן הרכב נוסע לעומת מדידת סוכר רציפה, שהיא כמו נסיעה בכביש עם עיניים פקוחות לרווחה.

מהפכת הרפואה המותאמת אישית הביאה טכנולוגיות חדשות גם לתחום הסוכרת – המאפשרות להציע לכל אדם את הטיפול הנכון והתפריט המתאים. כך, באה לעולם מערכת הפריסטייל ליברה המבוססת על טכנולוגית ה-Flash, המאפשרת לעקוב באופן רציף אחר רמות הסוכר, באמצעות דגימת רמת הסוכר בנוזל הבין תאי בכל דקה ודקה. "מערכת הפריסטייל ליברה מורכבת מחיישן המוצמד לזרוע, בפעולה שאינה מלווה בכאב – ומקורא לסריקת החיישן. תנועת סריקה פשוטה מאפשרת לקורא הזה לקבל את תוצאות מדידת רמת הסוכר לאורך זמן, ואת חץ המגמה. "רק כך, אפשר לדעת מיד האם הסוכר נמצא במגמת עלייה, ירידה או שהוא נותר יציב" מסבירה בקר, "החיישן מתעד את הנתונים אחת לרבע שעה והם נשמרים עד שמונה שעות, כלומר: צריך לבצע לפחות סריקה אחת בכל שמונה שעות, כדי לקבל רצף נתונים. הקורא שומר את כל הנתונים למשך שלושה חודשים אך אפשר להוריד אותם למחשב ולצפות בהם בכל זמן שנרצה".

פריסטייל ליברה (צילום: Abbott)
הטכנולוגיה החדשה מאפשרת יישום של תזונה מותאמת אישית | צילום: Abbott

הטכנולוגיה החדשה לניטור רציף מאפשרת יישום מלא של תזונה מותאמת אישית – מה שמבשר מהפכה של ממש. כאשר מטופל מגיע לפגישה אצל הדיאטנית ומציג בפניה את הנתונים שנשמרו בקורא, היא יכולה לקבל תמונת מצב מלאה של שלושת החודשים האחרונים, או מאז החל המעקב.

לדברי בקר, "כדיאטנית המתמחה בייעוץ לסוכרתיים, הנתונים המתקבלים מהקורא מספקים לי עושר של מידע שממנו אני יכולה להסיק מסקנות של ממש". לפני תחילת המדידות היא מנחה את המטופל לבצע רישום אכילה או אפילו תיעוד מנות באמצעות מצלמת הטלפון. "כשהמטופל מגיע אלי אנחנו יכולים להביט יחד על הצג ולהבין בצורה מדויקת מה גרם לסוכר שלו לעלות או לרדת: החל מבחינת הרכב הארוחה ועד למזונות ספציפיים". בדומה לכך, ניתן גם לראות איך משפיעה פעילות גופנית כזו או אחרת על רמות הסוכר, איך מתבטאים מצבי סטרס ברמות הסוכר, וכן הלאה לגבי כל סעיף במכלול השלם של סגנון החיים.

להסיק מסקנות – לפעול בזמן אמת

שורת מחקרים מראים כי לטכנולוגית הניטור הרציף תרומה חשובה לאיזון הסוכרת. מחקר כזה, שנערך במרכז DMC, ועקב אחר שתי קבוצות מטופלים שטופלו באופן זהה, על ידי אותו צוות, ומשך מספר מפגשים זהה – ונבדלו רק בדרך מדידת הסוכר. הקבוצה שבה נמדדה רמת הסוכר בטכנולוגיית פריסטייל ליברה הצליחה להגיע לאיזון טוב יותר באופן משמעותי מהקבוצה שהשתמשה בשיטות ניטור בלתי רציף. "את התוצאות האלו אני רואה היטב אצל המטופלים שלי" מספרת בקר. "מה שנפלא בעיני בכלי הזה הוא קודם כל עצם העצמת המטופל. המטופל אינו צריך לחכות בין מפגש אחד עם הדיאטנית למפגש הבא, כדי לקבל ממנה המלצות תזונה מעודכנות ומותאמות אישית. הוא יכול לעקוב בעצמו אחרי מצבו ולהשוות אותו אל רישום האכילה, כדי להסיק לבד איך משפיע עליו כל מזון, ולפעול בהתאם. רק הבוקר סיפר לי מטופל בשמחה 'אכלתי כל כך הרבה פירה וראיתי איך הוא מקפיץ לי את הסוכר. וזהו, הפסקתי לאכול פירה'". כמה מהמטופלים בוחרים בשמות משלהם למכשיר החדש "מטופל אחד מכנה אותו 'האח הגדול ששומר עלי', שכן שום דבר לא נעלם מעיניו, ואחרים קוראים לו 'השוטר שלי'. ברגע שהסוכר גבוה הם עוצרים את עצמם או בוחרים את המזונות שלהם אחרת".

דיאטה (צילום:  Yuriy Maksymiv, shutterstock)
קשה להתנהל בתוך דיאטה שמבוססת על איסורים | צילום: Yuriy Maksymiv, shutterstock

הטכנולוגיה החדשה לא רק מאפשרת לסוכרתי לעקוב טוב יותר אחר מצבו אלא משפיעה גם על המוטיבציה האישית של המטופל. הבשורה לפיה מעתה והלאה נדרש ממנו לשנות את אורח חייו, לעיתים מהקצה אל הקצה, איננה בשורה פשוטה – ועליו למצוא את הכוחות להתמיד בדרך החדשה. אך בניגוד לעבר, תזונה מותאמת אישית הופכת את הדרך הזו לקלה יותר.

"קשה לנו להתנהל בתוך דיאטה שמבוססת על איסורים, מה מותר ומה אסור, שחור ולבן. אך כעת הכלי החדש יכול לאפשר למטופל להגדיל את סל המזונות שלו" מסבירה בקר, "אולי הוא יגלה כי אותה שורת שוקולד שנאלץ לוותר עליה עד כה דווקא אינה מקפיצה לו את הסוכר, או שאם ישנה את סדר היום שלו, את הכמות ואת הרכב הארוחות יוכל להמשיך וליהנות מהדברים שהוא אוהב לאכול. דיאטה מותאמת אישית, בעזרת ניטור רציף – מאפשרת לשמור על המוטיבציה של המטופל לאורך הדרך".

סוכרת מסוג 2 היא מחלה כרונית: מרגע האבחון, היא תלווה את הסוכרתי כל שארית חייו. דווקא משום כך, מבקשת בקר להזכיר כי הדרך הטובה ביותר למנוע את המחלה מלכתחילה היא לאבחן אותה עוד בשלב הטרום סוכרתי: "בהיעדר טיפול נכון, סיכוייו של טרום סוכרתי לחלות בסוכרת מסוג 2 גבוהים מאוד, ואסור להתעלם מהם. רופאים רבים עדיין נוהגים לומר למטופלים אלו 'יש לך סוכרת קלה' או 'תוריד רק פירות' אבל חשוב להבין ששלב טרום סוכרת הוא שלב המניעה. ברגע שטרום סוכרתי ישנה את אורח חייו, ישמור על התזונה שלו וישלב פעילות גופנית – אפשר יהיה להרחיק ממנו במידה רבה את הסיכון לחלות במחלה.