ידוע כי גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים ולמוות כתוצאה מנגיף הקורונה. אך מחקרים שיצאו בחודשים האחרונים חושפים כי נשים בקבוצות גיל מסוימות עשויות להיות בסיכון גבוה יותר לקורונה ממושכת, כלומר לתסמינים שנמשכים גם שבועות לאחר ההחלמה. מחקרים שיצאו בחודשים האחרונים מצביעים על קשר בין רמות נמוכות יותר של הורמון אסטרוגן בגילים מבוגרים יותר אצל נשים – לבין סיכון גבוה יותר להידבק בנגיף וסיכון גבוה יותר לסבול מתסמינים ארוכי-טווח. כעת חוקרים קוראים להעמיק את המחקר בנושא כדי להבין איזה קשר עשוי להיות בין הורמונים לבין נגיף הקורונה והאם הורמון זה בעל יכולת להגן מפני הנגיף.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקר שפורסם בחודש אוגוסט השנה, שהתבסס על דיווחים של חולי קורונה, הראה כי נשים בשלב של פוסט-מנופאוזה הן בסיכון גבוה יותר להידבק בקורונה בהשוואה לנשים לפני המנופאוזה. היו גם ראיות לכך שנשים בשלב הפוסט-מנופאוזה עשויות להיות בסיכון גבוה יותר לתסמינים חמורים יותר. בנוסף לכך, החוקרים מצאו כי נשים שנוטלות גלולות למניעת הריון (שמכילות אסטרוגן), נמצאות בסיכון נמוך יותר להידבק בקורונה בהשוואה לנשים שלא נוטלות גלולות. המחקר פורסם אונליין באתר medrxiv.org לפני ביקורת עמיתים.

מחקר אחר שנעשה על ידי אותה קבוצת חוקרים ופורסם בחודש אוקטובר באתר medrxiv.org לפני ביקורת עמיתים, מצא שנשים נמצאות בסיכון גבוה יותר ל"קורונה ממושכת" (מצב שבו מחלימי קורונה ממשיכים לסבול מתסמינים מסוימים גם לאחר שהחלימו והנגיף כבר לא בגופם), בהשוואה לגברים. קבוצת הגיל שנמצאה בסיכון הגבוה ביותר לתסמינים ממושכים היא טווח הגילים שבין 50 ל-60. מנגד, היו גם מחקרים שהראו שנשים בגיל המעבר שלקו בקורונה דווקא שוהות פחות זמן בבית החולים בהשוואה לנשים לפני המנופאוזה.

לפי החוקרים בשני המחקרים הראשונים, נראה כי קורונה ממושכת יכולה לקרות למגוון רחב של אנשים, כולל צעירים וגברים. אך לפי ממצאיהם הקבוצה שנמצאה בסיכון הגבוה יותר היא של נשים מעל גיל 50. וזה בהחלט עשוי להיות קשור לרמות אסטרוגן נמוכות יותר.

חולה קורונה (צילום:  Pordee_Aomboon, shutterstock)
גברים סובלים יותר מסיבוכים בשל הקורונה | צילום: Pordee_Aomboon, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מיכל צפיר חושפת: זה התפריט היומי שלי
>> התסמינים שמעידים שצרכתם יותר מדי ויטמין D
>> בן 20 סבל מהקאות – וזה מה שהתגלה באולטרסאונד

לא מעט מחקרים הצביעו על קשר בין רמות של הורמונים מסוימים לחומרת המחלה, כמו גם בין מין המטופלים לחומרת המחלה – אך מנגד, אין הוכחות חד משמעיות לכך שאסטרוגן מספק איזושהי הגנה מפני הנגיף. עם זאת, נמצא בעבר כי אסטרוגן מסוגל לספק הגנה מסוימת ממחלות כמו מחלת לב כלילית. לפי ד"ר גיימס אוקיף, קרדיולוג ומרצה לרפואה באוניברסיטת מיזורי-קנזס סיטי, מסכים כי לאסטרוגן עשויה להיות השפעה מגנה. "אנחנו יודעים ממחקרים אחרים שאסטרוגן עוזר לשפר אספקטים מסוימים במערכת החיסון. אסטרוגן גם עוזר בתפקוד הריאות והמערכת הקריו-וסקולרית", אמר בראיון ל"גרדיאן" והוסיף כי טסטוסטרון מדכא את המערכת החיסונית, מה שיכול להסביר מדוע גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מסיבוכים בשל הקורונה, בהשוואה לנשים.

אך הוא גם הסתייג ואמר כי "אני לא חושב שאנחנו יודעים מספיק על הקורונה והאנשים שנמצאים בסיכון לסיבוכים וקורונה ממושכת, כדי לשער מדוע נשים חשופות לזה יותר בהשוואה לגברים".

יש מומחים הסבורים כי קשה לקבוע שאכן נשים במנופאוזה סובלות יותר מתסמינים של קורונה ממושכת, כיוון שתשישות, תסמין נפוץ בקרב אנשים שסובלים מקורונה ממושכת – הוא גם תסמין נפוץ של מנופאוזה. כך שלא ניתן לקבוע חד משמעית שקורונה היא הסיבה לכך.