מחקרים שפורסמו בחודשים האחרונים הראו כי אנשים הסובלים מהשמנת-יתר (BMI מעל 30), עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לתמותה כתוצאה ממחלת הקורונה. מחקר אחד הראה כי השמנת-יתר יכולה להעלות את הסיכון למוות מקורונה ב-50 אחוזים - ומעלה את הסיכון לאשפוז בבית חולים ב-113 אחוזים. כעת מחקר חדש חושף כי יעילות החיסון של חברת פייזר עלולה להיות נמוכה יותר, אם כי לא באופן משמעותי, אצל אנשים עם השמנת-יתר. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מדענים מאיטליה גילו כי בקרב 248 עובדים בתחום הבריאות הסובלים מהשמנת-יתר, כמות הנוגדנים לאחר המנה השנייה של החיסון הייתה נמוכה יותר בחצי בהשוואה לעובדים במשקל שמוגדר תקין. אומנם קשה להסיק באופן חד-משמעי כי ממצאים אלו מצביעים על יעילות נמוכה יותר של החיסון בקרב אנשים בקבוצה זו, אך ייתכן שהמשמעות של התוצאות תהיה מתן מנה נוספת של החיסון לאנשים הסובלים מהשמנת-יתר, כדי לוודא שהם אכן מוגנים כמו שאר האוכלוסייה. 

זוהי לא הפעם הראשונה שנראה שיש יעילות נמוכה יותר של חיסון בקרב אנשים הסובלים מהשמנת-יתר. מחקרי עבר שנעשו על חיסונים לנגיפים כמו הפטיטיס B, נגיפי שפעת ומחלות כמו כלבת וטטנוס - הראו כי הם אכן פחות יעילים בקרב אנשים עם השמנת-יתר, בהשוואה לאנשים במשקל בריא. "כיוון שהשמנת-יתר היא גורם סיכון משמעותי לתחלואה ולתמותה בקרב חולי קורונה, יש לתכנן תוכנית חיסונים יעילה בקרב אנשים המשתייכים לתת-קבוצה זו", ציין אלדו ונוטי, ממחברי המחקר. 

הסיבות לכך שאנשים הסובלים מהשמנת-יתר מייצרים פחות נוגדנים לחיסון עשויות להיות קשורות לכך שאנשים באוכלוסיות הללו לרוב גם סובלים ממחלות רקע, כמו סוכרת סוג 2 ומחלות לב - שמעלות את הסיכון שלהם ללקות במחלת הקורונה. נוסף על כך, אחוזי שומן גבוהים בגוף יכולים להוביל לשינויים מטבוליים, כמו עמידות לאינסולין ודלקות בגוף, שיכולות להוביל לירידה בתפקוד המערכת החיסונית ומקשות על הגוף להילחם נגד זיהומים. 

עם זאת, למחקר יש כמה מגבלות שראוי לציין. ראשית, מדובר במחקר קטן עם כמות מצומצמת של משתתפים. מעבר לכך הוא טרם עבר ביקורת עמיתים שינתחו ויאשרו את התוצאות. גם ההתבססות על מדד BMI היא שנויה במחלוקת, דבר שמצוין גם על ידי החוקרים עצמם במאמרם על המחקר. למרות שמדד BMI נחשב לסטנדרט ברפואה המערבית, ידוע כי מדובר במדד מוגבל למדי, שלא מבדיל בין שומן תת-עורי לשומן ויסרלי (שומן בטני שמתרכז באיברים פנימיים ואינו נראה לעין - ולפיכך יכול להופיע גם בקרב אנשים שה-BMI שלהם לכאורה תקין).

חיסון לקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
נדרשים מחקרים נרחבים יותר כדי להבין את ההשפעה על הסובלים מהשמנת-יתר | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר מצא יתרון משמעותי נוסף לחיסון "פייזר"
>> זה מה שכרובית יכולה לעשות לגוף שלכם
>> 1 מכל 4 מחלימי קורונה יסבלו מתסמין ממושך זה

"למרות שנדרשים מחקרים נוספים, מידע זה עשוי להיות בעל השלכות משמעותיות לפיתוח אסטרטגיות חיסון לנגיף הקורונה, במיוחד עבור אנשים עם השמנת-יתר. אם המידע שלנו יאושר במחקרים נרחבים יותר, מתן מנה נוספת של החיסון, או מנה מוגדלת, יכולות להיות אופציות אפשריות לאוכלוסייה זו", הוסיף ונטו.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (01.03.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.