מעשנים שחלו בקורונה נמצאים בסיכון גבוה לאשפוז בבית חולים ב-80 אחוזים, מאלו שאינם מעשנים סיגריות, כך קובע מחקר חדש בבריטניה שהתפרסם בכתב העת Thorax. בתחילת המגפה התפרסמו מחקרים סותרים ולא עקביים על הקשר בין העישון לנגיף - נתונים שונים הראו שמעשנים דווקא פחות מאושפזים עם הנגיף וכמה ניתוחים אף העלו שמעשנים עומדים בפני סיכון קטן יותר להידבק מלכתחילה. כעת המחקר החדש, שנעשה על אוכלוסייה של יותר מ-420,000 מטופלים, מצא כי מעשנים נוטים לחלות קשה יותר במקרה והם נדבקים.
על פי התוצאות, בקרב כמעט 14,000 מעשנים, היו 51 מקרים של מאושפזי קורונה, כלומר אחד מכל 270 אושפז, ו-36 מקרי מוות, אחד מכל 384 נכנע לנגיף. זאת לעומת 250 אלף הלא מעשנים שכללו 440 אשפוזים, המקבילים לאחד מכל כמעט 600, ו-159 מקרי מוות של קורונה, המקבילים לאחד מכל 1,666 מקרים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
נטייה לעישון מגבירה את הסיכון
אחת הבעיות העיקריות בעבר הייתה, שרוב המחקרים בנושא היו תצפיתיים בלבד, מה שהקשה על הקביעה האם עישון הוא הגורם לסיכון מוגבר כלשהו, או אולי משהו אחר אחראי למחלה הקשה, כמו סיכוי גבוה יותר שמעשנים מגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך יותר.
כדי להתגבר על ההטייה הזאת, ד"ר אשלי קליפט מאוניברסיטת אוקספורד ועמיתיו, שילבו בין מספר נתונים כדי לוודא את הקשר הישיר בין העישון למחלה. צוות המחקר אסף רישומי בריאות של רופאי משפחה, תוצאות בדיקת קורונה, נתוני אשפוז בבתי החולים ותעודות פטירה. בנוסף, הם ניתחו את המבנה הגנטי של הנחקרים כדי לזהות וריאנטים גנטיים שאחראים לנטייה מוגברת לעישון ושמהווים תמיכה נוספת לקשר הסיבתי של העישון על חומרת המחלה.
על פי הממצאים, נטייה גנטית לעישון קשורה לסיכון גבוה יותר לזיהום ב-45% ולסיכון לאשפוז בבית החולים בגלל הקורונה. בנוסף, נטייה גנטית לעשן 'בכבדות' יותר קשורה בהכפלה בסיכון לזיהום, עלייה פי 5 בסיכון לאשפוז בבית חולים ועלייה פי 10 בסיכון למוות מהנגיף.
עוד ב-mako בריאות:
>>התגלה נוגדן עוצמתי שמנטרל את כל זני הקורונה
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>תיאוריות הקונספירציה הכי פופולריות בקורונה
כמות הסיגריות היומית משפיעה על חומרת המחלה
בנוסף, נמצאו הבדלים בין עישון כמות סיגריות יומיות לרמת הסיכון למות מהנגיף. מעשנים קלים שעישנו עד תשע סיגריות ביום, היו בסיכון גבוה פי שניים למות מהנגיף מאשר לא מעשנים. מעשנים מתונים שדיווחו על 10 עד 19 סיגריות ביום, היו בסיכון גבוה פי חמישה להיכנע לנגיף, ומעשנים כבדים של יותר מ-20 סיגריות ביום היו בסיכון גבוה פי 6 למות.
רוב המשתתפים (59%) מעולם לא עישנו, יותר משליש (37%) עישנו בעבר ובקרב המעשנים הנוכחיים (71%), רובם היו מעשנים קלים או בינוניים (1-19 סיגריות ליום), ו-29% היו מעשנים כבדים (20 פלוס ליום).
"התוצאות שלנו מצביעות בבירור על כך שעישון קשור לסיכון לחלות בקוביד חמור", אמר ד"ר קליפט. "כפי שעישון משפיע על הסיכון למחלות לב, סוגי סרטן שונים וכל אותם מצבים אחרים שאנו יודעים כי עישון קשור אליהם, נראה כי אותו דבר לגבי קוביד. "זה יכול להיות זמן טוב והזדמנות מצוינת להפסיק לעשן".