רגע אחרי שמתן החיסון השלישי נפתח בישראל לכלל האוכלוסייה וקצב התפשטות גרסת הדלתא מראה על סימני בלימה, צצה סיבה חדשה לדאגה עם מוטציה חדשה לנגיף שהתגלתה בדרום אפריקה. אחוזי ההדבקה שלה כרגע נמוכים אך עוד מוקדם לקבוע אם היא מידבקת יותר או עמידה בפני החיסונים. אחרי גרסת הלמבדה שהדאיגה רבים, זה מה שאנחנו יודעים כעת על זן C.1.2.

הווריאנט החדש זוהה לראשונה בחודש מאי ומאז הוא התפשט בכל דרום אפריקה, וכן אותרו מקרים נוספים בעוד מדינות כמו סין, ניו זילנד ובריטניה. המדענים מוטרדים מהגרסה החדשה כיוון שהיא מכילה מוטציות מוכרות שקשורות בגרסאות אחרות שלהן, למקרים של הדבקת יתר ועמידות גבוהה לנוגדנים.

המדענים עוד לא יודעים בשלב זה האם קבוצת המוטציות הנוכחית כפי שהתגלתה, תהפוך את הווריאנט למסוכן יותר בשל השינויים שהיא מכילה. בין היתר, הם מנסים להבין עד כמה התערובת הזו עמידה לנוגדנים השונים והאם קצב ההתפשטות של הווריאנט מהיר יותר. "יש פוטנציאל להעברה רבה יותר, אבל זה תלוי איך כל המוטציות האלה משתלבות יחד". אמר קווין מקארתי, פרופסור למיקרוביולוגיה וגנטיקה מולקולרית באוניברסיטת פיסטבורג.

נכון לעכשיו רוב מקרי הקורונה בדרום אפריקה נגרמים מגרסת הדלתא, אך מה שמדאיג את המדענים הוא קצב ההתפשטות האפשרי של C.1.2 שזוהה כמהיר כמעט פי שניים מהגרסאות האחרות. היחס של מקרי ההדבקה עדיין נמוך אך ישנה עלייה, ובחודש מאי מקרי ההדבקה עמדו על 0.2% וכיום הם כבר עומדים על 2%.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"החיסונים עדיין מגנים מפני הנגיף"

"מדענים בדרום אפריקה עוקבים אחר גרסה חדשה של נגיף הקורונה עם שיעור מוטציות גבוה באופן יוצא דופן, ותדירותו עלתה בהדרגה בחודשים האחרונים". כך מסר המכון הלאומי למחלות מידבקות (NICD) בהודעה רשמית. "בהתבסס על הבנתנו את המוטציות בגרסה זו, אנו חושדים שאולי היא תוכל להתחמק חלקית מהתגובה החיסונית, אך למרות זאת, החיסונים עדיין יציעו רמות גבוהות של הגנה מפני אשפוז ומוות", נמסר מהמכון. "בשלב זה אין לנו נתונים ניסיוניים שיאשרו כיצד הוא מגיב מפני רגישות לנוגדנים", תיארה פני מור, חוקרת המכון. "אבל יש לנו ביטחון רב שהחיסונים המופעלים בדרום אפריקה ימשיכו להגן עלינו מפני מחלות קשות ומוות".

עוד ב-mako בריאות:
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא

>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

סיבה לאופטימיות?

ארגון הבריאות העולמי עדיין לא נתן לגרסה החדשה כינוי אלפביתי בדומה לגרסאות הקודמות שהתפרצו כמו בתא ודלתא. על פי הארגון, אי אפשר להגדיר את הווריאנט כ"מעורר עניין" עקב כמות החולים היחסית קטנה שנדבקו מהנגיף. החוקרת מריה ואן קרחוב, מארגון הבריאות העולמי, ציינה כי מעט מאוד אנשים שאובחנו בנגיף נמצאו נגועים בגרסה C.1.2. "נכון לעכשיו דווחו כ-100 מקרים ברחבי העולם מאז חודש מאי, ובמידה וזה ישתנה ארגון הבריאות העולמי כמובן יעדכן את ההתייחסות שלו למוטציה".

החדשות הטובות הן שהחוקרים זיהו את הגרסה הנוכחית מוקדם בהרבה מהזנים הקודמים שהספיקו להתפשט בהיקף גדול בהרבה עד שגילו אותם והתחילו לחקור אותם. "אם אתה יכול להבין משהו על הנגיף ולאפיין את המוטציה, אתה גם יכול לעצור את ההתפשטות שלו עד נקודה מסוימת, לפני שהוא יהפוך לבעיה". אמר ד"ר ג'ושוע לאבאר, מנהל מכון מחקר למחלות ביולוגיות באוניברסיטת אריזונה. "זו למעשה דוגמה מעולה לאירוע שהציבור צופה במדע במיטבו".