לנוכח העלייה המתמדת בגרף התחלואה, ולקראת החורף שכבר נראה קרוב מתמיד, שוחחנו עם פרופ' יהודה אדלר, דיקאן הפקולטה למדעי הבריאות ב"מרכז האקדמי למשפט ועסקים" רמת גן, וניסינו להבין האם באמת יש ממה לחשוש.  

"אין ספק שהעלייה היומיומית בנתוני התחלואה מטרידה", אומר הפרופ'. "לא רק מפני שהניצחון על הנגיף נראה רחוק מתמיד, אלא בעיקר בגלל החשש מההסלמה הצפויה בחורף הקרוב. נראה שהגל השני תפס את ממשלת ישראל לא מוכנה למרות מספר החודשים שהיו לה כדי להיערך לקראתו, ולמרות הלקחים שהיא יכלה להפיק עד כה מהתבוננות ממדינות כמו אוסטריה, דר' קוריאה וטאיוואן, שהצליחו להתמודד עם המגפה וממשיכות לנקוט אמצעי זהירות".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

פרופ' אדלר מסביר שההיערכות לחורף חייבת להיות רצינית יותר. "אנחנו נמצאים פחות מחודשיים מתחילת החורף, כשאנחנו מגיעים אליו עם מחסור בחיסוני שפעת, עומס שכבר עכשיו מצטבר בבתי החולים, אי תקצוב הולם, מחסור ברופאות וברופאי משפחה, ועדיין לא שמענו על תכנית התמודדות, על תעדוף החיסונים לאוכלוסיות שנזקקות להם ועוד.

מעבר לכך, לא ברור מה עתידם של בתי הספר - האם מתכונת הלמידה תחזור למבנה הקפסולות? מה צפוי להיות וכיצד צפויים להתמודד עם כל תרחיש. אם נתחשב בכך שגם חיסון לקורונה ככל הנראה לא נראה בקרוב, וגם מחלות החורף האחרות לא יוצאות לשביתה לרגל הקורונה - בהחלט יש ממה לחשוש".

"לשר הבריאות החדש יש הרבה עבודה, הוא נכנס למשרד מפורק שזקוק לשיקום"

פרופ'  אדלר חושב שהצעדים שננקטו בתחילת המגפה חיוניים גם כעת: "חשוב להימנע מהתקהלויות, חשוב לעטות מסכה ולשמור על היגיינה. היום כבר אין ספק - אין תחליף לאמצעים האלה כדי לחיות לצד הנגיף עד שיימצא עבורו חיסון. לצד זה, אני חושב שצריך לשתף את הציבור, לפעול בשקיפות שכרגע חסרה, ולדאוג להעביר לציבור מסר אחיד וברור. צריך להגדיל תקנים בבתי החולים, להגדיל תקציבים. לצערי נראה שהולכת להיות כאן בעיה רצינית בחורף הקרוב אם לא יינקטו צעדים ראויים בקרוב. לשר הבריאות החדש יש הרבה עבודה, הוא נכנס למשרד מפורק שזקוק לשיקום. אני רוצה לקוות שמשרד הבריאות מקיים כבר עכשיו, יחד עם בתי החולים וקופות החולים, דיונים והערכות רלוונטיים, כדי שלא שנמצא את עצמנו שוב ברגע האחרון מול שוקת שבורה".

"למה מסעדה של 600 מ"ר יכולה לאכלס רק 20 סועדים – בדיוק כפי שמתחייב במסעדה של 30 מ"ר - איפה ההיגיון?"

מה דעתך על ההנחיות החדשות?

"אני אומר את זה בצער, אבל לנוכח העלייה בתחלואה נראה שאין מנוס מצמצום ההתקהלויות. עם זאת, אני חושב שעם ההודעה על החזרת ההגבלות היו צריכים להודיע באופן מיידי גם על פיצוי לעסקים המרכזיים שנפגעים: מסעדנות, תרבות, אירועים וכו'.

"כמו כן, אני חושב שאי אפשר סתם לצאת עם הנחיות שלא הולמות את המציאות בשטח. חלק מההנחיות הנוכחיות חסרות היגיון ואני שמח שכבר הוחלט על ביטול, לפחות של חלקן. בין היתר אני לא מבין מדוע החליטו לאפשר נסיעה מצומצמת באוטובוסים אך ללא מזגן, בעוד שברכבת כן אפשר מזגן (החלטה שבוטלה; מ"י); ולמה מסעדה של 600 מ"ר יכולה לאכלס רק 20 סועדים – בדיוק כפי שמתחייב במסעדה של 30 מ"ר (לפני תיקון המפלסים; מ"י); ואיפה ההיגיון שלא לאפשר צפייה בתוך מגרשי ספורט בעוד שאלפי אוהדים כן יכולים להתגודד מחוץ למגרש? במקום זה, אפשר להחליט למשל על צורת ישיבה מרווחת – שורה כן שורה לא. צריך להבין שהקורונה לא עומדת לחלוף בקרוב, ומוטב ללמוד לחיות לצידה, ורצוי לעשות את זה באופן מושכל. ההנחיות חייבות להיות קשורות למציאות בשטח".

מתי להערכתך המגפה תהיה מאחורינו?

"אין לי יכולת ניבוי, אבל כבר ברור שייקח עוד חודשים ארוכים עד שיימצאו חיסון או תרופה לנגיף. אני שמח שטובי המוחות בכל העולם שוקדים על מציאת פתרון ואין לנו אלא לקוות שיגיע במהרה. אני מקווה שהממשלה החדשה תתעשת במהירות ושנראה שינוי בטיפול במגיפה".