יותר מ-2 מיליון אנשים בישראל התחסנו בשתי מנות של החיסון נגד נגיף הקורונה. על פי הדיווחים עד כה, נראה שמרבית האנשים לא סובלים מתופעות לוואי משמעותיות לאחר החיסון. רבים סובלים מתופעות לוואי קלות, כמו כאב באזור החיסון, עייפות ולעתים גם חום זמני. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אך ישנן תופעות לוואי נוספות, פחות נפוצות, שכדאי להכיר גם. בעיקר כי אחת מהן עשויה להיראות כמו סימן מקדים לסרטן שד. תופעות הלוואי האפשריות לאחר החיסון יכולות להיות מקומיות (כלומר באזור ההזרקה) או מערכתיות, כמו התסמינים שצוינו קודם וגם צמרמורות, כאבי ראש, כאבי שרירים. אחת מתופעות הלוואי של החיסון היא גם בלוטות לימפה מוגדלות. למעשה, בלוטות לימפה מוגדלות יכולות לקרות כתגובה לחיסונים שונים, לא רק לחיסון נגד נגיף הקורונה. 

בטופס דיווח על תופעות לוואי מחיסון הקורונה שמופיע באתר משרד הבריאות, מופיעות תופעות לוואי שונות, כמו פריחה, שינוי צבע באזור ההזרקה, הגבלה בתנועה של הזרוע וגם בלוטות לימפה מקומיות מוגדלות.

"תופעת לוואי זו היא למעשה חלק מהתגובה החיסונית של הגוף לחיסון", מסבירה ד"ר שרה פ. קייט, מרצה זוטרה לכירורגיית שד בבית הספר לרפואה של בית החולים "מאונט סיני", למגזין SELF. "החיסון חודר דרך שריר הדלתא (שעוטף את הכתף) וזה גורם לגירוי בבלוטות הלימפה באזור זה, כחלק מהתגובה החיסונית". למרות שתופעת לוואי זו עשויה להיות קצת לא נעימה, היא לא מזיקה והיא לרוב חולפת מעצמה. עם זאת, היא עשויה לגרום לבהלה קלה, במיוחד בקרב נשים, כיוון שהיא דומה לתסמין של סרטן השד.

סרטן השד עשוי להתפשט דרך בלוטות הלימפה, לכן ממליצים תמיד לבדוק גם את אזור בית השחי באבחון של סרטן השד. גושים באזור בלוטות הלימפה בבית השחי הוא סימן מחשיד לסרטן שד, ולכן תופעות לוואי זו של חיסון הקורונה, עשויה להבהיל.

בית שחי (צילום: Albina Gavrilovic, shutterstock)
אם הנפיחות הופיעה לאחר החיסון, ייתכן שזו תגובה נורמטיבית של המערכת החיסונית | צילום: Albina Gavrilovic, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים: החיסון שיהיה יעיל נגד כל זני הנגיף
>> סובלים מריח רע מהפה? תאכלו את זה
>> חוקרים: התזונה הזו טובה במיוחד לירידה במשקל

להימנע מלקבוע תור לבדיקת שד אחרי החיסון

בהתאם לכך, מומחים ממליצים להימנע מקביעת תור לבדיקת שד בסמוך לחיסוני הקורונה. ואם בכל זאת ניגשתן לבדיקת שד לאחר החיסון, ההמלצה היא לקבוע אולטרסאונד לביקורת כמה שבועות לאחר מכן. בשלב זה, כל נפיחות שהיא תוצאה של החיסון אמורה כבר להיעלם. כך זה יכול למנוע ביצוע של ביופסיה שלא לצורך. 

אם התחסנתן לאחרונה ושמתן לב לנפיחות בבלוטות הלימפה ביד של החיסון, רוב הסיכויים שמדובר בתופעת לוואי נורמטיבית של החיסון. במקרה זה, מומלץ להמתין קצת כדי לראות אם הנפיחות יורדת, לפני שאתן קובעות תור לבדיקת שד. אם הנפיחות לא חולפת, כדאי בהחלט לקבוע תור לבדיקה. באופן כללי, השתדלו לקבוע תור לפני החיסון הראשון או 4-6 שבועות לאחר החיסון השני. 

עם זאת, אם אתן סובלות מתסמינים נוספים שנראים לכם חשודים - כדאי להיוועץ ברופא/ה, גם אם זה קצת לאחר החיסון.