ד"ר סקוט גוטליב, ראש ה- FDA לשעבר, התראיין ל-BBC במסגרת התוכנית Face the Nation, וטען כי גל הדלתא הוא הגל הגדול האחרון של המגפה, והוא חושב ש'אנחנו קרובים לסיומה של המגפה'. סקוט גם ציין שהוא עצמו כבר חיסן את ילדיו והוא מעריך שכל מי שירצה יוכל לחסן את ילדיו בטווח הקרוב של 7 עד 10 ימים.
גוטליב הסביר כי שני אירועים שקרו לאחרונה מסמנים את סופה הסביר של המגפה, ראשית העובדה שהחיסון זמין כעת לילדים מגיל 5, והדבר השני הוא שיש לנו תרופות זמינות ויעילות למניעת מחלות קשות מהקורונה, של פייזר ושל מרק.
במהלך הריאיון הוא ניתח את התפשטות המגפה בזמן הקרוב בארה"ב, ולדבריו השלב הבא והסופי הוא הידבקות של הלא מחוסנים. "המציאות היא שזן הדלתא הולך ללכוד את רוב האנשים שנותרו לא מחוסנים בשלב זה. עשינו עבודה פנומנלית בחיסון האוכלוסייה הבוגרת. כמעט 81% מהמבוגרים מעל גיל 18 קיבלו לפחות מנת חיסון אחת. כעת אלו שלא מתחסנים, הולכים להידבק בגרסה הזו של הדלתא, וזה בסופו של דבר מה שיסיים את המגפה".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
Is it the end of COVID as we know it? @ScottGottliebMD tells @margbrennan "I think that we're close to the end of pandemic phase of this virus"
He cautions, however, as things improves, cases may pick up as noted in UK cases. pic.twitter.com/wsdNtTH7u6
שאלנו את ד"ר ארז גרטי, אימונולוג מומחה ממכון דוידסון, האם ההתבטאות של ד"ר גוטליב אכן מייצגת את מה שקורה בפועל.
האם אפשר לומר בשלב הזה שאנחנו קרובים לסוף המגפה?
"שמענו הרבה התבטאויות כאלו בשנה האחרונה, אני במקומו הייתי נוהג ביותר צניעות". אומר ד"ר גרטי. "יש כמה דברים שלא נלקחו כאן בחשבון. קודם כל, הופעתם של וריאנטים חדשים בעיקר ממדינות שלא מחוסנות מספיק, כמו מדינות במזרח אסיה, דרום אמריקה ואפריקה, שם הנגיף ממשיך להשתולל והסיכון לזנים חדשים עולה. בנוסף, אנחנו לא יודעים מספיק איך החיסון מתנהל לאורך זמן, יכול להיות שבהמשך נראה דעיכה שלו ואולי נצטרך מנה רביעית. זה משהו שנלמד תוך כדי תנועה. וכמובן שיעורי התחסנות. החיסון יעיל רק אם אנשים אכן לוקחים אותו.
אני כן מסכים שהמצב הנוכחי שבו אפשר לחסן את רוב האוכלוסייה לצד טיפול תרופתי יעיל לחולים קשים, משנה את כללי המשחק ויוכל להבטיח חיי שגרה לצד הקורונה לאורך זמן".
עוד ב-mako בריאות:
>> הדיון על חיסוני ילדים בישראל: מתי החיסון יאושר?
>>גל רביעי באירופה: הגבלות על לא מחוסנים
>>מחקר: הקורונה פוגעת בכלי דם במוח
לאור העלייה בתחלואה באירופה ובעוד מדינות בשבועות האחרונים – איך זה משתלב עם הנתונים המעודדים והאופטימיות שנשמעת בארה"ב?
"יש מדינות שזה נובע משיעור התחסנות נמוך, כמו רומניה ושם אנחנו באמת רואים אחוזי הדבקה גבוהים. לעומת זאת,יש מדינות כמו הונגריה שחיסנה בשיעורים גבוהים אך כעת עם דעיכת החיסון השני, המספרים שוב מטפסים. דוגמה בולטת היא בריטניה, שם אנחנו רואים דעיכה של החיסון מצד אחד, שיעורי תמותה של כ-200 ליום שזה מספר שהם מוכנים להכיל בשלב הזה ולצד זה נתינת הבוסטר וחיסוני הילדים".
מקדם ההדבקה בישראל עלה מעט בימים האחרונים – סיבה לחשוש?
בשיעורי תחלואה נמוכים כמו שיש עכשיו בישראל, קשה מאוד להתבסס על כל שינוי שיכול להוות רעש רקע ולא מעבר לזה – שיעור ה-R נתון יותר להפרעות בשיעורים נמוכים כאלו. צריך לעקוב ולראות האם יש פה מגמה ומה המאפיינים שלה.
לסיכום, שני הדברים שד"ר גוטליב ציין חייבים ללכת ביחד כדי שבאמת נוכל להשתלט על המגפה. החיסונים שמונעים את המחלה ברוב המקרים לצד התרופות שמטפלות בכאלו שבכל זאת חלו.