בחודש האחרון מטפסים מספרי המאומתים לקורונה בארץ ועד כה חוסנו בישראל מעל מאה אלף בני נוער. זן הדלתא ממשיך להתפשט בקצב והוא מהווה סיכון בעיקר עבור אנשים שלא חוסנו, לרבות ילדים בגילי 12-0, שכידוע עדיין לא יכולים להתחסן ועקב כך מביאים לתחלואה שעולה ואיתה כמות האזרחים שנדרשים להיכנס לבידוד. מתי צפויים חיסונים גם לגילים אלה ומה מצב המחקר שנעשה בתחום? פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונתרפיה באוניברסיטת בר אילן וחבר הוועדה המייעצת לניסויים קליניים בחיסוני קורונה, עונה על כל השאלות בנושא.

 באיזה שלב קליני נמצאים החיסונים כרגע?

״שלב 2/3 (במקביל). כרגע המטרה היא לבדוק מהי המנה האופטימלית מבחינת כמות, יעילות בסיסית וגם יעילות בקנה מידה גדול יותר".

 איך מתבצע המחקר?

"במחקר הנוכחי שנערך בארה"ב משתתפים 4,600 ילדים, שחולקו לשלוש קבוצות גיל: חצי שנה-שנתיים, שנתיים עד 5 ו-5 עד 11. הכי צעיר שקיבל את הזריקה בינתיים הוא תינוק בן 8 חודשים. באופן טבעי, סביר שמינון החיסון יהיה נמוך יותר מזה של המבוגרים. אגב, הוריו של ילד שמשתתף בניסוי, לא יודעים אם הוא קיבל מנת פלצבו או חיסון רגיל, וכך למעשה משווים בין הקבוצות ובוחנים את יעילות החיסון".

 עוד ב-mako בריאות:
>> הסופר פוד הזה באמת משפר את חיי המין?
>> זה הגיל בו רוב האנשים מרגישים זקנים
>> 5 דרכים שאתם מאמללים את עצמכם

 מתי להערכתך יחלו חיסוני ילדים בארץ?

"להערכתי צפויות תוצאות של המחקר בתחילת הסתיו הקרוב, ובהנחה שתוכח יעילות ולא ימצאו תופעות לוואי בעייתיות, תוגש בקשה לאישור ה FDA. אם ה-FDA יאשר זאת ויעריך שעדיין מדובר בתנאי חירום, הצפי לתחילת חיסונים יכול להיות מנובמבר – דצמבר הקרוב. ייתכן שהחיסון לא יאושר או שיידרשו פרטים נוספים״.

היות שמערכת החיסון של הילדים היא לרוב טובה מאוד, אני מניח שנראה יעילות מצוינת של החיסון בגילים אלה. השאלה היא האם נראה תופעות לוואי משמעותיות.

אמנם אי אפשר להתעלם שתוארו תופעות נדירות של דלקת שריר הלב אצל צעירים בעקבות החיסון. מאידך, מאחר שברוב המקרים המחלה בילדים היא קלה מאוד או אסימפטומטית, להערכתי לא נוכל להתפשר על חיסון שאין לו פרופיל בטיחות גבוה מאוד. כשמאשרים חיסון תמיד צריך לשקול את הסיכונים אל מול התועלת. לכן, כשהסיכון עבור ילדים לא גדול, חשוב שהסיכוי לתופעות לוואי אפשריות ישאף לאפס. ובכל מקרה, הבחירה אם לחסן או לא חייבת להישאר בידי ההורים".

 אתה יכול להבין הורים שמנדבים את הילד שלהם למחקר?

"זו בהחלט סוגייה אתית מורכבת. מדובר בילדים בריאים שהולכים להשתתף בניסוי, כך שבעיניי דרוש אומץ רב להחליט לצרף לניסוי את היקר לך. עם יד על הלב -  איני בטוח שהייתי מסוגל לעשות זאת באופן אישי. אבל בהחלט יש פה מעשה אלטרואיסטי ורצון לתרום למלחמה בנגיף עיקש. מעבר לכך, יש הורים שמאוד דואגים מאשפוז בגלל סיבוכי קורונה, זה אמנם נדיר בקרב ילדים אבל קורה. חלק מהם מסבירים שהרצון הוא לתרום לחסינות עדר.

 "במהלך השנה האחרונה, למדנו שהקורונה הוא נגיף בלתי צפוי. בכל יום עלול להתגלות זן חדש אלים יותר, או חלילה זן מסוכן יותר לילדים. לכן, ישנה חשיבות בפיתוח חיסון גם לאוכלוסיית הגיל הצעיר – ומוקדם ככל שניתן", מסכם פרופ' כהן.

  עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >