לא פשוט לתפוס מנהל מחלקת קורונה לשיחה בימים אלה. המשק נפתח, מיליונים כבר התחסנו, אבל במחלקות עדיין לא חסרה עבודה. למרות זאת, לשלושת המנהלים שהתראיינו לכתבה יש מסר אופטימי, או כמו שהם מגדירים אותו - "אופטימיות זהירה". פרופ' אלון הרשקו מהדסה, ד"ר טטיאנה מיכאלוב מהלל יפה וד"ר גיא חושן מאיכילוב סיפקו לנו הצצה אל תוך המחלקות שבהן עדיין מסתובבים צוותים רפואיים במדי אסטרונאוטים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"גם אם העומס פחת - זה לא ממש מורגש בשטח"

פרופ' אלון הרשקו, מנהל מחלקת קורונה, הדסה עין כרם

פרופ' הרשקו, מה המצב אצלכם עכשיו במחלקה?

"המצב משתנה מיום ליום, אבל בגדול אפשר לומר שרואים מגמת דעיכה בחולי הקורונה. אם במהלך פברואר היינו עם מעל מאה חולי קורונה מאושפזים, כעת מאושפזים במחלקה 78 חולים, מתוכם 43 במצב קשה וקריטי – 11 מהם מונשמים. אף אחד מהמאושפזים לא חוסן בשני חיסונים".

אז יש מקום לאופטימיות?

"מספר המאושפזים במחלקת הקורונה פחת כאמור, וזה בהחלט מעודד. אבל יש כמה דברים שעדיין מטרידים: ראשית, כבר חווינו 3 גלים מאז פרוץ המגפה, ובכל פעם המספרים עלו וירדו. לכן, צריך להביא בחשבון שהמצב הזה עלול להשתנות וששוב נראה מגמת עלייה. שנית – אמנם מדברים על כך שהתפוסה במחלקות הקורונה בארץ ירדה, אבל זה לא בהכרח אומר שהעומס הכללי ירד. חולי קורונה לא תמיד מסיימים את שהותם בבית החולים לאחר שהם מחלימים, וחלקם נזקקים להמשך טיפול שיקומי בנזקי המחלה. בין היתר הם סובלים מנזקים בריאה, מזיהומים ומבעיות קרישה. במילים אחרות - לצוות המטפל זה לא ממש משנה אם הוא מטפל בחולה קשה שסובל מקורונה או בחולה קשה שסובל משבץ. גם הצוות הרפואי שכעת נאלץ לטפל בחולי קורונה נדרש להמשיך להעניק טיפול לחולים רבים אחרים. לכן, גם אם העומס פחת זה לא ממש מורגש בשטח".

פרופ' אלון הרשקו (צילום: דוברות הדסה)
פרופ' אלון הרשקו | צילום: דוברות הדסה

ובכל זאת, אפשר להתעודד קצת מכך שמעל 5 מיליון אנשים כבר התחסנו, לא?

"אין ספק שהחיסונים חיוניים וחשובים. למרות זאת, צריך לזכור שעדיין יש 'כיסים' באוכלוסייה שלא התחסנו, שיש ציבור שלם של ילדים שעדיין לא מוגן, ושעדיין קיים חשש מפני מוטציות שונות שעלולות להתפרץ. אז נכון שיש מקום לאופטימיות אבל המאבק עדיין לא הסתיים. אם אכן נראה שבעוד חודשיים-שלושה לא יהיה גל רביעי, נוכל להיות קצת יותר אופטימיים, אני מניח. בינתיים אני חושב שאין מקום לשאננות".

לו אתה מנכ"ל משרד הבריאות היום, מה הדבר הראשון שאתה עושה?

"לפני 3 שנים משרד הבריאות אימץ את 'דו"ח ועדת טור כספא'. זה למעשה דו"ח שנעשה לאחר עבודת מטה רבה, שבסופה ניתנו המלצות לשיפור הבעיות בבתי החולים. בין היתר, הייתה התייחסות לתוספת תקנים, להכשרת צוותים רפואיים ולתוספת של ציוד. לצערי, הדו"ח הזה נשאר במגירה ולא נעשה דבר בפועל. אם בימים כתיקונם הצוותים הרפואיים נופלים מהרגליים, אין סיבה שבימים של מגפה שבהם העבודה רבה פי כמה, לא יוקצו משאבים למחלקות. בהזדמנות זו אני קורא לראש הממשלה ולשר הבריאות להגיע למחלקות הפנימיות, ולראות מה קורה בשטח. אני מניח שאם היינו במלחמה הרמטכ"ל היה מגיע לחזית – מדוע המצב שונה כשמדובר במלחמה בנגיף? מדוע בתקופה כל כך סוערת לא ראינו תוספת אפילו של מיטת אשפוז אחת?"

אתה חושש מפני קריסה?

"כרגע אין חשש כזה, אבל – וזה אבל גדול, מורגשת פגיעה עצומה באיכות הטיפול שהחולים מקבלים. כבר ראיתי מטופלים שמבלים ימים שלמים בחדר מיון, מפני שאין מקום לקבל אותם במחלקות אחרות. זה לא צריך להיות כך". 

"אני קורא לראש הממשלה ולשר הבריאות להגיע למחלקות הפנימיות ולראות מה קורה בשטח. אם היינו במלחמה הרמטכ"ל היה מגיע לחזית – מדוע המצב שונה כשמדובר במלחמה בנגיף? מדוע בתקופה כל כך סוערת לא ראינו תוספת אפילו של מיטת אשפוז אחת?"

פרופ' אלון הרשקו, הדסה עין כרם

"לצד הירידה המתונה במאושפזים, רואים עלייה מדאיגה בחולים צעירים שלא התחסנו"

ד"ר טטיאנה מיכאלוב, מנהלת מחלקת קורונה, הלל יפה

ד"ר מיכאלוב, מרגישים אצלכם מגמת ירידה בתחלואה?

"בהלל יפה יש שתי מחלקות קורונה, ובשתיהן יחד מאושפזים כרגע כ-45 חולים. בדרך כלל אנחנו רגילים לטפל ב-60 חולים בערך, כך שאפשר לומר שמורגשת ירידה מתונה. אלא שלצד המגמה המעודדת הזאת, אנחנו רואים עלייה מדאיגה בחולים צעירים, בעיקר בני 45-30, שלא התחסנו. אם לפני שהחיסונים נכנסו לתמונה ראינו בעיקר מבוגרים, היום אנחנו רואים הרבה צעירים, לרבות נשים בהיריון. רוב החולים אצלי במחלקה כרגע מגיעים מהמגזר הערבי. כשאני מדברת איתם הם מספרים שחששו ולכן לא התחסנו, אבל עכשיו הם מבינים שעשו טעות. כל החולים נזקקים לחמצן, ובטיפול נמרץ יש כמה חולים שאנחנו ממש מנסים להחזיק כדי שלא יגיעו להנשמה".

ד"ר טטיאנה מיכאלוב (צילום: דוברות הלל יפה)
ד"ר טטיאנה מיכאלוב | צילום: דוברות הלל יפה

מבט קדימה – מה צפוי לנו לדעתך?

"עדיין לא נתקלתי במטופלים שחוסנו בשתי מנות. כלומר – ברור לחלוטין שהחיסונים עובדים. לכן, אני מאמינה שאם נמשיך לראות אנשים מתחסנים ותהיה הסברה טובה גם למי שחושש, נוכל לשוב לשגרה".

"אם לפני שהחיסונים נכנסו לתמונה ראינו בעיקר מבוגרים, היום אנחנו רואים הרבה צעירים, לרבות נשים בהיריון. רוב החולים אצלי במחלקה כרגע מגיעים מהמגזר הערבי"

ד"ר טטיאנה מיכאלוב, הלל יפה

"חייבים לחשוב איך פועלים טוב יותר בפעם הבאה"

ד"ר גיא חושן, מנהל מחלקת קורונה, איכילוב

"גם אצלנו יש דעיכה", מרגיע ד"ר חושן. "כרגע מאושפזים במחלקה 24 מטופלים, כשבשיא התחלואה היינו עם קרוב ל-110. יש לנו 16 חולים במחלקה פנימית קורונה, 6 בטיפול נמרץ קורונה וגם שני ילדים בטיפול נמרץ, שמצבם קל יחסית. 97 אחוז מכלל המאושפזים שלנו הם אנשים שלא התחסנו".

ד"ר גיא חושן (צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב)
ד"ר גיא חושן | צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב

איך נערכים אצלכם להמשך הפעילות?

"באופן כללי, אנחנו אופטימיים ומקווים שמגמת השיפור תימשך. עם זאת, צפוי סטטוס קוו מסוים שאליו צריך להיערך, וזה מה שעושים. אנחנו יוצאים מתוך הנחה שתמיד יהיה קהל שלא ירצה או לא יוכל להתחסן, ושיש סיכוי שחלקו יתדרדר למצב קריטי ויידרש לטיפול. אני חושב שמעבר לאתגר התפעולי, יש לנו משימה אפידמיולוגית לא קלה – למנוע את ההדבקה בתוך בית החולים. אני מניח שבשלב מסוים לא נזדקק למחלקה שלמה וצריך לראות איך מוצאים פתרונות יצירתיים בתוך המחלקות הרגילות. חדרי בידוד הם תמיד אופציה שעומדת על הפרק, אבל צריך לראות איך למשל מוודאים שחולה בחדר בידוד באמת נשאר בו.

"בהחלט יש מקום לאופטימיות זהירה. החיסונים עובדים, התחלואה במגמת ירידה. עם זאת, אני חושב שאנחנו צפויים לראות עכשיו הרבה שיחות וכנסים שיעסקו בעיקר בהכנות לפנדמיה הבאה, ובצדק. חייבים לחשוב איך פועלים טוב יותר בפעם הבאה. חשוב שיהיו הסכמים בינלאומיים לשיתוף מידע וחשוב שהעולם יפעל כיחידה אחת נגד מגפות כמו קורונה. רק כך, אולי נוכל לנצח גם בפעם הבאה".

"רוב החולים מתחת לגיל 55"

ד"ר יעל חביב-ידיד, מנהלת היחידה לטיפול נמרץ כללי וטיפול נמרץ קורונה בשיבא

ד"ר חביב, מרגישים שינוי אצלכם?

"אין ספק שיש ירידה בכמות החולים: אם באמצע פברואר היו 89 חולים מאושפזים, מתוכם כ-50 במצב קשה, כרגע יש 43, מתוכם 21 במצב קשה. למרות השינוי המספרי, אנחנו עדיין מתמודדים עם חולים במצב קשה מאוד ויש הרבה מאוד עבודה". 

מה מאפיין את החולים שמאושפזים כרגע?

"באופן כללי, אפשר לומר שהחולים הרבה יותר קשים והמחלה יותר ממושכת. יש כאלה שמאושפזים פה כבר מעל חמישה שבועות. 9 מתוך החולים מונשמים ו-21 מהם מוגדרים במצב קשה. כמעט לא מגיעים לפה חולים מעל גיל 60. רוב החולים צעירים, ורובם מתחת לגיל 55. אף אחד מהמאושפזים לא התחסן, למעט שניים שסובלים מדיכוי חיסוני. אחד מהם כבר מתחיל להתאושש מהמחלה, ואני מניחה שאם הוא לא היה מחוסן זה היה הרבה יותר מאתגר".

ד"ר יעל חביב, בית חולים שיבא (צילום: נעמה פרנק עזריאל)
ד"ר יעל חביב | צילום: נעמה פרנק עזריאל
 

מסר לציבור?

"לכו להתחסן. אם אתם לא יכולים להתחסן מסיבה מסוימת או שאינכם מעוניינים בכך משום מה, לפחות תשמרו על כללי הזהירות. בכל פעם מחדש אנחנו מטפלים באנשים צעירים, חלקם הורים לילדים שתופסים את הראש ולא מבינים איך הגיעו לאשפוז במצב קשה. הם אוכלים את עצמם שלא התחסנו. לא רק שהמחלה יכולה להיות קשה ואפילו להרוג, מי שמחלים ממנה לעיתים רבות סובל מנזק חמור ומתמשך. חבל, לרוב אפשר למנוע את זה".