על הנייר מתו ממגפת הקורונה ברחבי העולם כ-5.5 מיליון בני אדם עד סוף שנת 2021, אך כבר זמן רב ידוע שמספר זה לוקה בחסר, מכיוון שבחלק מהמדינות לא עוקבים אחרי כל החולים ולא מאבחנים את כולם לפני מותם, ובמדינות אחרות לא מדווחים נתוני אמת. השבוע פרסם ארגון הבריאות העולמי הערכה לפיה מניין הקורבנות הישירים והעקיפים עד סוף 2021 הגיע לכ-15 מיליון איש. (עם טווח הערכה שנע בין 13.3 מיליון ל-16.6 מיליון). חשוב לשים לב שעדיין יש מדינות שטרם דיווחו על התמותה אצלן מקורונה או על תמותה עודפת כלל, כך שכנראה עדיין חסרים נתונים. המספר שפורסם אינו כולל את נפטרי שנת 2022 עד כה, שעל הנייר כוללים כ-790 אלף קורבנות ידועים.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

בקוריאה הצפונית, למשל, טוענים שהצליחו לחסום לחלוטין את נגיף הקורונה, ושמאז פרוץ המגפה ועד היום לא היו אצלם כלל מקרים. קוריאה הצפונית היא אחת משתי מדינות שלא החלו מבצע חיסונים עד היום, ואם הם צודקים בטענתם שהצליחו למנוע התפרצויות גדולות של נגיף הקורונה, הרי שאוכלוסייתה בת כ-26 מיליון התושבים לא מחוסנת כלל, לא על ידי חיסון ולא על ידי הדבקות קודמות. אם ווריאנט אומיקרון יחדור לשטחם אין סיבה להניח שהם יצליחו במיגורו טוב מהסינים, שבינתיים נכשלים במשימה. אם, לעומת זאת, הם משקרים, הרי שמניין המתים שלהם לא נכנס לסטטיסטיקות.

מדינה נוספת שטרם החלה במבצע חיסונים היא אריתריאה בה באופן רשמי מתו עד היום 103 בני אדם מקורונה מתוך אוכלוסייה של 3.6 מיליונים. לכאורה חלו שם מאז פרוץ המגפה ועד היום רק 9,737 בני אדם, מה שממקם אותה במקום ה-201 ברשימת התחלואה לפי גודל האוכלוסייה. אם מסתכלים על מספר הבדיקות לנפש, המדינה ממוקמת אפילו נמוך יותר כמעט בסוף הרשימה. אין ספק שהאריתראים כלל לא יודעים כמה חלו וכמה מתו שם מקורונה בשנתיים וחצי שחלפו מאז פרוץ המגפה או שהם פשוט לא מדווחים.

מהמדינות שכן מוסרות נתונים גבוה ברשימת התמותה העודפת נמצאות מצרים, הודו, פקיסטן, אינדונזיה, בנגלדש, בוליביה, סרביה, קזחסטן, הפיליפינים ורוסיה. כולן מדינות צפופות, רובן עניות ועם מערכות בריאות ציבוריות לא מרשימות וכולן מדינות שוויתרו על המאבק בקורונה בשלב מוקדם או מאוחר.

כאן בישראל התמותה העודפת תואמת ברובה את נתוני התמותה מקורונה, ולכן אין אצלנו כנראה הרבה מתי קורונה לא מדווחים. עד כה מתו בישראל 10,741 בני אדם מקורונה. 1,751 מהם מתו מאז תחילת 2022. מספר המאומתים היומי עמד בשבוע שחלף על מעט יותר מ-2000 בממוצע ליממה. גם מספר המאושפזים ומספר החולים במצב קשה חזר לרדת. 132 מהמאושפזים מוגדרים במצב קשה. נראה שהמצב כל כך טוב עד שלמרות איום הווריאנטים החדשים מחו"ל, החליטו בממשלה להפסיק את חובת הבדיקות בנתב"ג לשבים מחו"ל החל ב-20.5, ולהקל בבדיקות על תיירים וזרים המבקשים להיכנס למדינה. עם זאת ינקטו פעולות לשמירת כשירות מערך הבדיקות למקרה שיעלה הצורך לחדש אותן במהירות.