ניו זילנד הודיעה אתמול (ב') שהיא נוטשת את המודל של אפס הדבקה ומכאן ואילך היא תתמקד בהעלאת שיעורי ההתחסנות במדינה לצד למידה איך לחיות עם הנגיף. לאורך השנה וחצי האחרונות, ניו זילנד שמרה רוב הזמן על אפס מקרי קורונה במדינה עם מדיניות סגרים מחמירה ובלתי מתפשרת, כעת גרסת הדלתא ממוטטת את המאמצים לנטרל לחלוטין את המגפה והיא מאלצת את הניו זילנדים ללמוד איך לחיות לצד הקורונה, בדומה לרוב מדינות העולם כמו גם בישראל כמובן.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

המהלך מגיע שבועות לאחר שהעיר הגדולה ביותר בניו זילנד, אוקלנד, רשמה את מקרה הנגיף הראשון שלה, לאחר כמעט שישה חודשים ללא זיהומים. מקרה ההדבקה בקהילה האחרון שדווח בניו זילנד היה בחודש פברואר עד אמצע אוגוסט אז התגלה מאומת ראשון שגרר שוב את כל המדינה לסגר קפדני ופתאומי. בתחילה הסגר הוכרז למשך 3 ימים ומאז הוארך שוב ושוב.

עד עכשיו העיר כבר תחת סגר קרוב ל-50 ימים, עם הגבלות שהורחבו על עוד חלקים במדינה ומקרי הדבקה חדשים מיום ליום שהובילו את הממשלה לשנות את המדיניות באופן קיצוני. הסגר הממושך גרם ללחץ גובר במדינה וגרם לג'סינדה ארדרן, ראשת הממשלה, להודות כי גרסת הדלתא מרגישה כמו "זרוע שקשה מאוד לנער אותה", ולהכריז כי מכאן ואילך האסטרטגיה כבר לא תהיה יותר שמירה על אפס מקרים, אלא לבטל באגרסיביות את הנגיף דרך חיסונים והגבלות שונות. כשני מיליון ניו זילנדים חוסנו עד כה במלואם, כ-48% מהאוכלוסייה הזכאית.

ג'סינדה ארדרן, 2021 (צילום: Mark Tantrum/Wellington International Airport via Getty Images)
ג'סינדה ארדרן, 2021 | צילום: Mark Tantrum/Wellington International Airport via Getty Images

המודל החדש של ניו זילנד

"ההגבלות באוקלנד ירדו בשלבים החל מיום רביעי", אמרה ארדרן, "ותאפשר לתושבים לעזוב את בתיהם וליצור קשר עם יקיריהם בחיק הטבע. ברור שתקופה ארוכה של הגבלות כבדות לא הביאה אותנו לאפס מקרים. אבל זה בסדר. חיסול מוחלט של הנגיף היה חשוב כי לא היו לנו חיסונים. עכשיו יש חיסונים ונעשה הכול כדי שנוכל להתחיל לשנות את הדרך שבה אנו עושים דברים".

הממשלה החליטה על שורת הקלות מדורגת. אוקלנד תעבור לצעד הראשון החל מהשעה 23:59 ביום שלישי. במסגרת שלב זה, יהיה אפשר להיפגש בחיק הטבע ולבלות ברחבי העיר. כמו כן, יתאפשר קיום לוויות בהשתתפות 10 אנשים. מרכזי החינוך לגיל הרך ייפתחו מחדש, אך תהיה הגבלה של 10 ילדים בכל קפסולה, ומורים יצטרכו להיבדק לגבי Covid-19.

בשלב השני, מתקנים ציבוריים כגון ספריות, בריכות וגני חיות יוכלו להיפתח מחדש, וכך גם חנויות קמעונאיות. בתי קפה ובתי אוכל יוכלו להציע שירותי טייק אווי. המספרים המגבילים על מפגשים והלוויות בחוץ יגדלו ל-25 איש. בשלב השלישי, ניתן יהיה לפתוח אתרי אירוח, מספרות ועוד בהגבלה של 50 איש.

"בסיום תקופת המעבר בת שלושת השלבים הזו, סביר שנעבור למסגרת המשקפת אוכלוסייה מחוסנת יותר, ואת היכולת להשתמש בתעודות חיסון ככלי בעתיד הקרוב להפחתת הסיכון להתפשטות הנגיף, במיוחד במקומות צפופים", אמרה ארדרן.

ניו זילנד (צילום: צילום מסך youtube)
מסיבת העיתונאים אמש של ג'סינדה ארדרן | צילום: צילום מסך youtube

"זן הדלתא הכריח אותנו לשנות כיוון"

ניו זילנד היוותה עד כה דוגמה להתנהלות של אפס סלחנות ביחס לקורונה. בשונה מרוב מדינות העולם שנקטו במדיניות דינמית של סגרים, לצד שגרה בהתאם לרמת התפשטות הנגיף, ארדרן השתמשה בבידוד הגיאוגרפי של ניו זילנד כדי למגר את נגיף הקורונה לחלוטין, הישג שגרם למספר מקרי מוות נמוך (27 נכון להיום) ושגם עזר לה להשיג ניצחון היסטורי בבחירות האחרונות.

במקום הנחיות שמשתנות כל יום, ניו זילנד קבעה ארבע רמות כוננות, מ-4 שנחשב למחמירה ביותר וכוללת סגר והפעלת שירותים חיוניים פועלים, ועד רמה 1 שמאפשרת חזרה מלאה לחיי שגרה.

מייקל פלאנק, פרופסור מאוניברסיטת קנטרברי, ומומחה לווירוסים במדינה, הגיב על ההחלטות החדשות כי ניו זילנד תמיד תעמוד בפני "החלטות קשות", אך ההתפרצות הנוכחית של זן הדלתא הקדימה את הרגע הזה מוקדם מהמשוער. לדבריו, המדינה תעמוד בפני שני תרחישים בתקופה הקרובה. התרחיש האופטימי הוא שילוב של הגבלות וחיסונים שישמרו על התפשטות הנגיף בממדים סבירים, עד שיגיעו שיעורי חיסונים גבוהים. התרחיש הפסימי לעומת זאת, הוא הדומה למתרחש במלבורן, ולפיו ניו זילנד מוצאת את עצמה באמצע גל משמעותי שעוד יקח זמן רב עד שהוא יתמתן.