תוצאות של מחקר חדש שפורסם בכתב העת The Lancet חושפות את מידת הנזק המתמשך בקרב מטופלים שהחלימו מנגיף הקורונה. התופעה של תסמינים ממושכים נחקרת מזה חודשים ארוכים על ידי מדענים שמנסים להבין עד כמה תופעה זו נפוצה, מהם התסמינים השכיחים ביותר, קבוצות הסיכון ועוד. על פי המחקר החדש, שנחשב לגדול ביותר שנעשה בנושא עד כה, כשליש מהמחלימים מקורונה סובלים מתסמינים ממושכים - נפשיים ו/או נוירולוגיים. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במחקר התבססו על מידע רפואי שנאסף מיותר מ-236 אלף מטופלי קורונה, רובם אמריקאים. החוקרים השוו את הנתונים עם נתונים של אנשים שחלו במחלות נשימתיות אחרות באותו זמן. הם מצאו כי 34 אחוזים מחולי הקורונה אובחנו בבעיה נוירולוגית או נפשית כשישה חודשים מאז שנדבקו בנגיף. האבחון הנפוץ ביותר היה לחרדה - בקרב 17 אחוזים ממטופלי הקורונה. האבחון השני הנפוץ ביותר היה הפרעת מצב רוח (בקרב 14 אחוזים מהמחלימים).

נוסף לכך, נמצא כי חולי קורונה היו בסיכון גבוה ביותר ב-44 אחוזים לסבול מבעיה נוירולוגית או נפשית, בהשוואה לאנשים שהחלימו משפעת. והם היו גם בסבירות גבוהה יותר ב-16 אחוזים לחוות תופעות ממושכות אלו בהשוואה לאנשים שחלו במחלות נשימתיות אחרות. החוקרים מצאו גם כי 1 מכל 50 חולי קורונה סבלו משבץ מוחי איסכמי, כלומר שבץ כתוצאה מקריש דם. עם זאת, נגיף הקורונה לא בהכרח העלה את הסיכון לכל מגוון המחלות הנוירולוגיות הקיימות, אלא רק לחלק מהן. 

החוקרים ציינו במאמרם כי ההשפעות הנוירולוגיות אמנם היו חמורות יותר בקרב מטופלים שאושפזו בבית חולים, אך הן היו נפוצות גם בקרב מטופלים שלא הזדקקו לטיפול בבית החולים. ככל שמצב החולה היה חמור יותר, כך עלתה גם הסבירות לבעיות נוירולוגיות ממושכות. הם הוסיפו כי תוצאות מחקר זה מדגישות את הצורך והחשיבות של הענקת טיפול מתמשך לחולי קורונה על ידי מערכת הבריאות. כעת הם רוצים לדעת מה קורה למחלימי קורונה מעבר לשישה חודשים.

חולה קורונה (צילום:  Pordee_Aomboon, shutterstock)
התופעות היו חמורות יותר בקרב אנשים שאושפזו בבית חולים | צילום: Pordee_Aomboon, shutterstock
 

עוד ב-mako בריאות:
>> הסיבה שאתם מתקשים לנשום אחרי שעליתם במדרגות
>> זה מה שקורה בגוף כשאוכלים מהר מדי
>> לא מה שחשבתם: גילינו משהו מדהים על גזים

חשוב גם להמשיך לחקור את התופעה כדי לבדוק מדוע התופעות הללו נפוצות יותר בקרב חולי קורונה. ייתכן שהתסמינים הם נפשיים הם לאו דווקא קשורים לנגיף עצמו, אלא לעצם העובדה שאשפוז בבית חולים גורם לסטרס רב. מעבר לכך, הידבקות בנגיף חדש שיש סביבו מסתורין רב גם כן יכול להשפיע על מידת הסטרס והחרדה סביב המחלה. 

ויש גם כמה מגבלות מסוימות למחקר הנוכחי. אחת מהן היא השימוש במידע שנאסף ממוסדות רפואיים ולא ממחקרים רפואיים. "המשמעות של זה יכולה להיות שישנם אבחונים חסרים, אבחונים שלא נחקרו מספיק או אבחונים שגויים", מציין פול הריסון, מרצה לפסיכיאטריה באוניברסיטת אוקספורד וממחברי המחקר. הוא מוסיף כי ייתכן שמטופלי קורונה היו בסבירות גבוהה יותר לבעיות נוירולוגיות ונפשיות רק בכלל שהם היו במעקב רפואי קפדני יותר בהשוואה לחולים במחלות אחרות, רק כי מדובר בנגיף הקורונה. 

עם זאת, אין ספק כי מדובר במחקר רחב-היקף וחשוב לחקר והבנת תופעות הלוואי הממושכות כתוצאה מנגיף הקורונה. 

באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה:

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (07.04.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.