הלחימה המתמשכת כבר למעלה מחודש ברחבי אוקראינה מאיימת לעצור עשרות שנים של התקדמות נגד מחלות זיהומיות במדינה, ואף לעורר מגפות חדשות שיהיה כמעט בלתי אפשרי לשלוט בהן. נכון לרגע זה, רק מאמצים של ארגוני הסיוע שמשנעים תרופות מאזור לאזור, בגבולות האפשר, מצליחים לשמר את המצב מפני קריסה מוחלטת. גם ארגון הבריאות העולמי וארגונים אחרים פורסים צוותים רפואיים ושולחים אספקה של חיסונים ותרופות לאוקראינה ולמדינות שכנות, אבל ייתכן שהסיוע לעולם לא יגיע לאזורים רבים שבהם הלחימה פעילה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
באוקראינה יש מספר גבוה של אזרחים שחיים עם HIV והפטיטיס C, ואחוזים נמוכים יחסית של חיסוניות נגד חצבת, פוליו וקורונה. "אם הם לא יקבלו את התרופות, יש סיכון גבוה שהם באמת ימותו בגלל היעדר טיפול, אם הם לא ימותו תחת ההפגזה", אמר דמיטרו שרמביי, העומד בראש ארגון "100% Life" שמחלק תרופות לתושבי צ'רניהיב עם HIV.
"נילחם למען שמירה על ההישגים שלנו"
אוקראינה והאזור שמסביב מהווים גם מוקד עולמי של שחפת שעמידה לחלק גדול מהתרופות הקיימות כיום. משרד הבריאות האוקראיני התקדם בשנים האחרונות בהשגת שליטה על המגפות הללו, כולל ירידה של 21% בזיהומי HIV חדשים וירידה של 36% באבחון השחפת מאז 2010. אבל גורמי הבריאות חוששים כעת כי עיכובים באבחון והפרעות בטיפול במהלך המלחמה עלולים לאפשר לפתוגנים הללו לשגשג שוב, עם השלכות שיתגלגלו במשך שנים.
תנאי חיים צפופים ולא סניטריים לפליטים מהווים גם הם כר גידול למחלות שונות, בהן כולרה ומחלות שלשולים אחרות, שלא לדבר על מגפות בדרכי הנשימה כמו קורונה, דלקת ריאות ושחפת. "בשנה שעברה, פעלנו להבדיל בין מוטציות שונות בשחפת", אמרה איאנה טרלייבה, שעומדת בראש תוכניות שחפת של משרד הבריאות של אוקראינה. "עכשיו במקום זאת, אנחנו מנסים להבדיל בין הפגזה אווירית, פשיטות ופעילות צבאית אחרת".
על פי ההערכות, לפחות 1,200 חולי שחפת ברחו מאוקראינה. הברית לבריאות הציבור, מסייע ליותר מ-400 חולים כאלה במדינות כמו פולין ומולדובה. גם ארגון הבריאות העולמי הכין מאגר תרופות לשחפת בפולין עבור פליטים מאוקראינה. "מה שהושג במהלך 20 השנים האלה יכול להיהרס תוך ימים", אמר ד"ר אנדריי קלפיקוב מנכ"ל הארגון. "לא נאפשר זאת - נילחם למען שמירה על ההישגים שלנו".
הלחימה גם מסכנת אלפי אנשים עם מחלות כרוניות כמו סוכרת וסרטן התלויים בטיפול מתמשך. "הכל נמצא בסיכון גבוה מאוד, כפי שהוא תמיד בשדה הקרב", אמר ד"ר מישל קזצ'קין, לשעבר שליח מזכ"ל האו"ם למזרח אירופה. "עלינו לצפות משברים בריאותיים גדולים בכל הקשור למחלות זיהומיות ומחלות כרוניות ברחבי האזור שאני מצפה שיהיו חמורים ועמידים".
בתוך אוקראינה, קרוב ל-1,000 מתקני בריאות קרובים לאזורי סכסוך או לאזורים שכבר אינם בשליטת הממשלה. ארגון הבריאות העולמי רשם לפחות 64 התקפות על מתקנים כאלה, כולל 24 שבהם נפגעו או נהרסו המבנים. בתי החולים שעדיין פועלים נאבקים לטפל בחולים ובפצועים תוך התמודדות עם הידלדלות הציוד הרפואי, כולל חמצן ואינסולין, ומחסור בציוד מציל חיים כמו דפיברילטורים ומנשמים.
מומחים דואגים שאם הכוחות הרוסים ינצחו, משתמשי הסמים באוקראינה יהיו בסכנה, כיוון שטיפול תחליפי באופיואידים אינו חוקי ברוסיה. כך בעבר, בתוך 10 ימים מסיפוחה של קרים ב-2014, רוסיה סגרה את כל מרכזי מתן המתדון, מה שהביא למוות ממנות יתר והתאבדויות.