ישראל היא הראשונה בעולם במספר המתחסנים לנפש. מתוך 4,456,000 אנשים שהתחסנו, 3,076,000 כבר קיבלו את מנת החיסון השנייה. כ-98 אחוז מהמבוגרים בני 79-70, שהם כידוע אוכלוסיית הסיכון המהותית ביותר, כבר חוסנו.

אף שלכאורה נראה שיש סיבה להוריד מעט את הרגל מהדוושה, ההנחיות בשטח עדיין בתוקף: צמצום התקהלויות, תו ירוק, מסכות, ואם כל זה לא מספיק – עכשיו מדברים על עוצר שצפוי להתקיים במהלך ערב פורים.

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"זה נכון שבתחילת המגפה החשש העיקרי היה לגבי האוכלוסייה הבוגרת, ואין ספק שכעת כשרוב האוכלוסייה הזאת כבר חוסנה, אפשר לנשום מעט יותר לרווחה, ופחות לחשוש מפני קריסת מערכת הבריאות, למשל", אומר ד"ר אורי לרנר(PhD) , המנהל המקצועי של עמותת "מדעת". "אבל וריאנטים חדשים שנכנסו לתמונה שינו את כללי המשחק וצריך לזכור - הקורונה עדיין פה ושעורי התחלואה עדיין גבוהים. אם לא ניזהר הם יוסיפו לעלות. מעבר לכך, נראה שהמגמה משתנה וכיום יותר ויותר אנשים צעירים מאובחנים במצב קשה. לצערי אנחנו רואים גם ילדים שמגיעים לאשפוז, חלקם במצב קשה, וכן נשים בהריון שהגיעו לבתי החולים במצב קשה מאוד וחלקן גם נפטרו".

"עוצר לילי לא הוכח כיעיל. מי שלא מבין את החשיבות בהימנעות מהתקהלות, ייפגש עם חברים או יעשה מסיבות בכל מקרה. כשאין אכיפה, אין טעם בתקנות, ולכן הפתרון הוא הסברה, חינוך ובעיקר דוגמה אישית מצד מקבלי ההחלטות"

אנחנו שומעים טענות על כך שאנשים מבוגרים שהתחסנו עדיין מחויבים לעטות מסכה, מה ההיגיון בכך? 

"קודם כל, צריך לזכור שהחיסון אמנם מספק הגנה יפה, אך היא אינה מוחלטת. מדוחות שנערכו על ידי קופת חולים כללית ופרופ' רן בליצר עולה כי החיסון מספק הגנה בכ-91 אחוזים, כלומר עדיין יש סיכוי להידבק. שנית, עדיין לא ברור עד כמה הוא מגן מפני העברת הנגיף, כך שבאופן תאורטי אדם מחוסן יכול לשאת את הנגיף ולהעבירו לאדם בריא, ובכלל זה לילדים, בני נוער ונשים בהיריון. מובן שאנחנו מעוניינים לצמצם ככל הניתן את הסיכוי שזה יקרה, ולכן חשוב שגם מי שקיבל חיסון לא יכנס לשאננות ויקפיד על הכללים".

עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת הלוואי של החיסון שעלולה להדאיג נשים
>> פונתה לביה"ח לאחר שהתעלפה – וזה מה שהתגלה
>> מומחה מזהיר: "המגפה הבאה נמצאת מעבר לפינה"

האם עוצר לילי הוא הפתרון למצב לדעתך? 

"עוצר לא הוכח כיעיל. מי שלא מבין את החשיבות בהימנעות מהתקהלות ייפגש עם חברים או יעשה מסיבות בכל מקרה. אני חושב שכשאין אכיפה, אין טעם בתקנות, ולכן הפתרון הוא הסברה, חינוך ובעיקר דוגמה אישית מצד מקבלי ההחלטות. הפתרון בטווח הארוך הוא בניית אמון כלפי הגורמים המקצועיים.

"לשמחתנו, רוב הישראלים מבינים את חשיבות ההתחסנות ושעורי המתחסנים בהחלט מרשימים. למרות החיסונים שתורמים מאוד לירידה בתחלואת המבוגרים, אחוז התחלואה הכללי עדיין גבוה והוא קשור בין היתר לעובדה שהווריאנטים החדשים ככל הנראה יותר מידבקים, וגם לעובדה שרבים עדיין אינם יכולים להתחסן – בין שמסיבות גיל צעיר או מסיבות אחרות.

"כיוון שכך, אנחנו חייבים להמשיך לשמור על כללי הבטיחות המתחייבים שתקפים גם עבור מחוסנים. אם נקפיד על הכללים, אני חושב שנוכל להרשות לעצמנו להיות קצת יותר אופטימיים ולצפות לטוב".