מעל 50 סימפטומים שונים זוהו עד כה ככאלו שעלולים להופיע בשבועות שאחרי ההחלמה מקורונה, כאשר התופעה המדווחת השכיחה ביותר היא עייפות מתמשכת שלא עוברת לאחר שינה או מנוחה. מחקרים עדכניים מדווחים על שיעור של 85% מחולי הלונג קוביד שחווים עייפות, וסקירה של חוקרים מאוקספורד שעקבו אחר 21 מחקרים מצאה כי 13-33 אחוז מהאנשים שחלו בקורונה היו עייפים במשך 16-20 שבועות לאחר שהתסמינים שלהם החלו.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
התסמינים השכיחים של לונג קוביד, ואלו שפחות
מהי עייפות לאחר קורונה?
תחושת העייפות יכולה להתבטא בדרכים שונות אצל אנשים שונים. יש כאלו שחווים חולשה משמעותית בשרירים מה שמקשה עליהם לבצע פעולות פשוטות וכל הליכה אפילו קלה מתישה אותם במהירות. אחרים מתארים תשישות כללית גם כשהם לא מבצעים שום פעילות. אנשים יכולים גם לחוות עייפות פיזית, נפשית או רגשית, או שילוב של כל אלה. במקרים רבים העייפות תלווה עם ערפל מוחי, כאבי ראש וכאבי שרירים.
במה היא שונה מעייפות רגילה?
ההבדל המהותי בין עייפות רגילה לעייפות שעלולה להופיע לאחר המחלה הוא שבעוד עייפות רגילה עשויה להשתפר ולהיעלם בעזרת מנוחה מספקת, העייפות של פוסט-קורונה נמשכת גם אחרי שינה ומנוחה מוגברת. מדובר במצב קבוע שכמעט ולא מושפע משינויים כאלו ואחרים באורח החיים.
באלו מקרים צריך לפנות לרופא?
תסמינים שקשורים לעייפות שצריכים לעורר דאגה מיוחדת כוללים חום, ירידה בלתי מוסברת במשקל, דימום או חבורות חריגות, כאב שמעיר משינה, או הזעות לילה.
האם מדובר בתסמונת עייפות כרונית?
תסמונת העייפות הכרונית הידועה גם בשם אנצפלומיאליטיס מיאלגי מתפתחת לעתים קרובות לאחר זיהום ויראלי (למשל לאחר זיהום בנגיף אפשטיין-בר). יש קווי דמיון בולטים בין תסמונת העייפות הכרונית ללונג קוביד - שניהם כוללים עייפות מתישה, ערפל מוחי ו/או כאבי שרירים. החוקרים עדיין מנתחים את כל הקשרים וההבדלים האפשריים בין עייפות פוסט-COVID, COVID ארוך ותסמונת עייפות כרונית.
לעת עתה, אנחנו יודעים שלאנשים רבים תהיה עייפות לאחר מחלת הקורונה, אך לא כולם יפתחו תסמונת עייפות כרונית.
האם ניתן להפחית מראש את הסיכון לעייפות?
מחקר ישראלי מצא כי חיסונים עוזרים להפחית את הסיכון לעייפות שלאחר המחלה. מחוסנים שנדבקו בקורונה נוטים פחות לדווח על עייפות ובאופן כללי יש פחות סיכוי בקרב אלו שהתחסנו לפתח לונג קוביד.
איך ניתן להתמודד עם העייפות?
המחקרים שנערכים על לונג קוביד בכלל ועייפות שלאחר קורונה בפרט עדיין בחיתוליהם, בכל זאת יש מספר פעולות יומיומיות שהרופאים ממליצים לבצע כדי לזרז כמה שיותר את תהליך ההחלמה.
- התאמת קצב. התאימו את החזרה לפעילות רגילה לרמות האנרגיה שלכם. בחרו את סדר העדיפויות שלכם והתמקדו במה שאתם יכולים לעשות במקום במה שאתם לא יכולים.
- חזרה לפעילות גופנית בהדרגה. חזרה הדרגתית לפעילות גופנית עשויה לעזור להתאוששות, אך ייתכן שתזדקקו לתמיכה לגבי איך להתמודד או להימנע מעייפות לאחר מכן. מומלץ להיעזר במטפלים - מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים ופיזיולוגים לפעילות גופנית - שמתמחים בכך.
- תעדוף שינה. במקום להרגיש אשמה על כך שישנתם כל כך הרבה, הזכירו לעצמכם שבזמן שאתם ישנים, הגוף שלכם שומר אנרגיה ומרפא את עצמו. שמירה קפדנית על שעות שינה, תוך שמירה על מנוחה כאשר אתם מרגישים עייפים במהלך היום, חיונית להשלמת תהליך ההחלמה.
- אוכל מזין. אובדן ריח, טעם ותיאבון שהם גם מאפיינים את תהליך ההתאוששות מהקורונה יכול להפוך את זה לבעייתי. בכל זאת, נסו לראות במזון דרך לתדלק את הגוף שלכם גם באנרגיה וגם במיקרו-נוטריינטים שהוא צריך כדי להחלים. 8 מאכלים שיעזרו לכם להתאושש מהקורונה