למרות שנגיף הקורונה ידוע בכך שהוא פוגע בעיקר במערכת הנשימה, נרשמו מקרים רבים שבהם הווירוס הוביל לנזקים גם במערכות אחרות בגוף. מזה חודשים רבים שאנו רואים דיווחים על כך שהנגיף מסוגל לפגוע גם במוח ולהוביל לתופעות לוואי נוירולוגיות שונות, חלקן נמשכות גם שבועות לאחר שהנגיף יצא מגופם של המטופלים. תופעות כמו כאבי ראש, אובדן חוש טעם וריח, וקשיי ריכוז. בנוסף לכך, נמצא כי הוא יכול להוביל להיווצרותם של קרישי דם שאלה יכולים להוביל לסיבוכים במערכת הלב וכלי הדם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כעת מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Nature Science שופך אור על האופן שבו הנגיף מגיע למוח. תוצאות המחקר, שנעשה על ידי חוקרים מבית החולים וביה"ס לרפואה בברלין "שאריטה", מצביעות על כך שהנגיף מצליח להגיע למוח דרך האף.

במהלכו, החוקרים הסתכלו על דגימות של רקמות שנלקחו מ-33 מטופלים שמתו לאחר שנדבקו בנגיף הקורונה. כדי לאתר את הדרך שעשה הווירוס כדי להגיע לגזע המוח, הם בדקו אזורים שונים במוח, כולל אלה שמחברים בין העיניים, הפה, האף לגזע המוח. הם לא רק חיפשו עדויות לנגיף הקורונה, אלא גם לחלבון הספייק שנמצא על גבי נגיף הקורונה (ושהעניק לו את שמו).

הם הצליחו למצוא חומר גנטי ששייך לווירוס הקורונה באזורים שמחברים בין המוח לעיניים, לפה ולאף – אבל העומס הנגיפי הגבוה ביותר נמצא ברירית האף, רקמה שקופה המצויה בחללי האף. ד"ר פרנק הפנר, מנהל המחלקה לנוירו-פתולוגיה (חקר מחלות של מערכת העצבים) בביה"ס לרפואה "שאריטה" וממחברי המחקר, אמר בהצהרה לתקשורת כי המידע שנחשף במחקר זה "תומך בסברה שנגיף הקורונה מסוגל להשתמש ברירית האף כפתח כניסה לתוך המוח. ברגע שהנגיף בתוך רירית האף, נראה שהוא משתמש בקשרים נוירו-אנטומיים, כמו עצב הריח, במטרה להגיע למוח".

עוד ב-mako בריאות:
>> מיכל צפיר חושפת: זה התפריט היומי שלי
>> התסמינים שמעידים שצרכתם יותר מדי ויטמין D
>> בן 20 סבל מהקאות – וזה מה שהתגלה באולטרסאונד

החוקרים מאמינים שהנגיף מסוגל לעבור דרך תאי עצב כדי להגיע למוח, אבל טרם ידוע המסלול שלו במלואו ומשערים כי הוא כולל גם מעבר דרך כלי דם. "ראיות לווירוס נמצאו גם בדפנות כלי דם במוח", הוסיפה ד"ר הלנה בראדבאנך, חוקרת נוסף מביה"ס לרפואה בברלין.

כיוון שהמחקר נעשה על גופותיהם של אנשים שמתו כתוצאה מהנגיף, החוקרים מדגישים כי מסקנות אלו לא בהכרח חלות גם על אנשים שלוקים בצורות פחות חמורות של נגיף הקורונה. אך אין ספק שתוצאות אלו מראות כי נדרשים מחקרים נוספים שיחקרו את הדרך שהנגיף עושה כדי להגיע למוח – במטרה למנוע מזה לקרות.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (02.12.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.