אישה בהריון בת 27 ובריאה, שחשדה כי נדבקה בנגיף הקורונה סבלה מכאבים חזקים באזור הבטן והובהלה לבית חולים בעיר מאלמו שבשוודיה. מה שהתגלה מאוחר יותר בבית החולים נחשף כעת במאמר שפורסם בכתב העת הרפואי The British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כשהגיעה לבית החולים, הרופאים הבחינו בקצב לב איטי במיוחד של העובר, דבר שעלול להיות סימן למחסור בחמצן. בעקבות זאת, ביצעו הרופאים ניתוח קיסרי חירום. בדיקות דם שנעשו מיד לאחר מכן חשפו רמות חמצן נמוכות במיוחד אצל הילוד ובדיקות קורונה הראו כי האם והעובר שניהם נדבקו בנגיף הקורונה. 

לאחר מכן נעשה ריצוף גנטי של הנגיף שנמצא אצל האם והעובר - שהוביל את החוקרים בבית החולים למסקנה שהעובר ככל הנראה נדבק בהיותו ברחם. "מצאנו שהגנום הוויראלי אצל האמא והילוד היה זהה. מכיוון שהילוד בודד מהאם מיד לאחר הניתוח הקיסרי, ולא היה במגע עם אף בן משפחה כשהבדיקות הללו נערכו, הממצאים אישרו שהתינוק אכן נדבק לפני שנולד", מסבירה מהרין זייגהאם, פוסט-דוקטורנטית וחוקרת בבית החולים במאלמו, במאמר ל-The Conversation

מקרה ראשון של שינוי גנטי בנגיף לאחר הדבקה מאם לעובר

אך רק כמה ימים לאחר מכן, צוות החוקרים הופתע לגלות שינוי בנגיף אצל הילוד. נעשה ריצוף גנטי נוסף שגילה כי הנגיף הספיק לעבור מוטציה בגופו של הילוד, רק כחמישה ימים לאחר הלידה. החוקרים מצאו מוטציה של הנגיף, לצד אותו זן שנמצא אצל האם. "למיטב ידיעתנו, מדובר במקרה ראשון של שינוי גנטי של וירוס הקורונה במסגרת של הדבקה מאם לעובר לפני הלידה", מציינת זייגהאם. 

החוקרים משערים כי שינוי מהיר זה בהרכב הגנטי של הנגיף ככל הנראה התרחש בעקבות חשיפתו של העובר לראשונה לסביבה חיצונית לאחר הלידה. עם זאת, הם מציינים כי הם מופתעים לנוכח המהירות שבה נוצרה מוטציה בנגיף. זייגהאם מציינת במאמרה כי הממצאים המשמעותיים ביותר היו השינויים שנצפו בשלייה. השלייה חשובה לבריאות העובר והיא אחראית בין היתר למעבר של חמצן ומזון מהאם לעובר, סילוק פסולת ומהווה שכבת מגן עבור העובר. "מצאנו נזקים בחצי מרקמת השלייה. הייתה דלקת נרחבת ומצאנו בשלייה גם חלבונים השייכים לנגיף הקורונה הן בצד של האם והן בצד של העובר. בנוסף לכך, נמצאו חלבונים השייכים לנגיף הקורונה בכל האזורים הדלקתיים בשלייה". 

עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר מצא יתרון משמעותי נוסף לחיסון "פייזר"
>> זה מה שכרובית יכולה לעשות לגוף שלכם
>> 1 מכל 4 מחלימי קורונה יסבלו מתסמין ממושך זה

האמא התאוששה במהירות ושוחררה מבית החולים ארבעה ימים לאחר הלידה, אך הילוד נאלץ להישאר בבית החולים למעקב מאחר שנולד בשבוע ה-34 להריון. התינוק פיתח נוגדנים נגד הנגיף ולא סבל מתסמינים משמעותיים לאחר הלידה. לדברי החוקרים, ניתן להסיק כי המערכת החיסונית של הילוד היא שניטרלה את הנגיף - מאחר שלא נמצאו נוגדנים בחלב האם. 

עד כה יצאו מעט מאוד מחקרים מדעיים שחוקרים הדבקה בנגיף הקורונה מאם לעובר דרך השלייה. מהבחינה הזו, בהחלט מדובר במחקר חשוב שחושף ממצאים מעניינים בנוגע לנגיף והשפעתו האפשרית על נשים בהריון והעוברים שלהן. עם זאת, החוקרים מציינים כי בהתחשב בכמות המשמעותית של נשים בהריון שנדבקו בקורונה ברחבי העולם, נראה שהדבקה מאם לעובר היא סיבוך נדיר למדי. הסיבה לכך שמדובר בסיבוך נדיר, לפי זייגהאם, היא שהשלייה מהווה מחסום שמגן על העובר מפני מרבית הזיהומים הקיימים. בנוסף לכך, קולטן ACE2, שדרכו הנגיף חודר לגוף, מצוי ברמות נמוכות במיוחד בשלייה, כך שגם זה עוזר להפחתת הסיכוי להדבקה מאם לעובר. החוקרים קוראים לביצוע בדיקות נרחבות יותר עבור נשים בהריון שנדבקו בקורונה, כדי למנוע סיבוך זה.

באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה:

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (02.03.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.