למרות אווירת סיום המגפה, הקורונה עדיין פה. לפני כשבועיים דיווחנו על שני תת-וריאנטים חדשים של אומיקרון שמתפשטים בדרום אפריקה, ועכשיו כבר מדווח שהם זוהו בנמל התעופה בן גוריון. במקביל הוסרה ההגבלה המשמעותית האחרונה על הציבור: החובה לעטות מסכות במקומות ציבוריים. 

אילו הווריאנטים הללו היו מתגלים לפני כחצי שנה, סביר להניח שהם היו נתקלים ביחס שונה מאוד. כעת, כשברשותנו תובנות מחמישה חודשים של התמודדות עם וריאנט אומיקרון, לצד תשישות משנתיים של מגפה עולמית, נדמה שברוב מדינות העולם החליטו ש"תם הטקס".

נכון לעכשיו לא ידוע הרבה על שני התת-וריאנטים. מה שכבר רואים הוא שבדרום אפריקה, ובפרט במחוז חאוטנג שבו התגלה לראשונה וריאנט האומיקרון לפני כחצי שנה, התחלואה עולה מחדש, ואיתה גם שיעור הבדיקות החיוביות, שמרמז על תת-דיווח. עדיין מוקדם לדעת אם הם מדביקים גם מחלימי קורונה ומחוסנים, ומוקדם עוד יותר לראות את השפעתם על כמות האשפוזים. עם זאת, המידע שיש לנו על בני הדודים האחרים ממשפחת אומיקרון, מלמד שאין סיבה מיוחדת לחשוש מהפתעות שיצדיקו נקיטה מחודשת באמצעים משמעותיים. צריך גם לזכור שדרום אפריקה נמצאת בחצי הכדור הדרומי, שם מתחילה העונה הקרה, שבה קל יותר לנגיפים להתפשט.

בינתיים, על פי דיווח מסוכנות הידיעות רויטרס, במדינות האיחוד האירופי נערכים להכריז על סוף מצב החירום. המשמעות היא ביטול ההגבלות האחרונות על הציבור ומעבר לניטור המחלה רק אצל אנשים שסובלים מתסמינים, בדומה למה שנעשה ביחס למחלת השפעת, וכן עריכת בדיקות מדגמיות בשדות תעופה. בדנמרק כבר הכריזו כי מבצע ההתחסנות לקורונה יסתיים באמצע מאי. בריאיון שנתן ד"ר אנתוני פאוצ'י (Fauci), היועץ הרפואי הראשי לנשיא ארצות הברית, לרשת PBS, הוא הסביר שארצות הברית לא נמצאת כעת בשלב הפנדמי של המחלה וששיעורי התחלואה והתמותה מקורונה נמוכים כעת. לדבריו, לא נוכל להדביר את המחלה, אבל אפשר להשאיר אותה מרוסנת בעזרת חיסונים. 

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

מה המצב בסין?

סין, שבשנתיים האחרונות הצליחה כנראה לבלום היטב את הקורונה, ממשיכה להתמודד עם גל תחלואה משמעותי. לפי הדיווחים הרשמיים המגיעים מהעיר שנגחאי, מאובחנים בה כ-15 אלף חולים חדשים ביממה, והתמותה עומדת על יותר מ-50 מתים ביממה. בהתחשב באמינות הנמוכה של הדיווחים הרשמיים מסין, סביר להניח שהמספרים האמיתיים גבוהים יותר. אומנם שיעור המחוסנים המדווח באוכלוסייה שם הוא גבוה, אך יעילות החיסונים הסיניים מול אומיקרון נחשבת נמוכה, ולפי הדיווחים משנגחאי שיעור התחסנות נמוך דווקא בקבוצות הסיכון. הסינים מתמודדים עם התחלואה בדרך הקבועה שלהם: הפעלת סגרים ובדיקות המוניות. נראה כמה זמן זה יחזיק.

סיבוכים מאוחרים?

בשבועות האחרונים החלו להצטבר עוד ועוד דיווחים על ילדים הסובלים מצהבת – דלקת כבד – שאינה נובעת מהנגיפים המוכרים הגורמים לצהבת. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי ידוע  כבר על 169 מקרים כאלה בכל העולם, מהם 12 בישראל. בחלק מהמקרים מדובר בחולים ותיקים שהוכנסו לרשימה בדיעבד כשהתברר כי ייתכן שמדובר במגמה חדשה. חלק מהחולים אף נזקקו להשתלת כבד.

נכון לעכשיו נבחנים שני הסברים עיקריים לתופעה. החשד הראשון הוא שמדובר בנגיף ממשפחת האדנו-וירוס, שבדרך כלל גורם רק להצטננות, אבל במקרים נדירים עלול ליצור סיבוכים גם בכבד. הכיוון השני שנבדק הוא שמדובר בתופעת לוואי נדירה של נגיף הקורונה שהדביק רבים מילדי העולם בחורף האחרון, או בשילוב כלשהו של שני הנגיפים.

השערה נוספת שעלתה בכלי התקשורת, אך נכון לעכשיו אין לה כל בסיס ראייתי, היא שעקב מדיניות הסגרים והבידודים שהונהגה נגד המגפה העולמית, ילדים באו פחות במגע עם נגיפים מסוימים שנמצאים באוכלוסייה באופן שוטף, והמפגש הראשון איתם היה אלים יותר. הבעיה העיקרית בהשערה הזאת היא שדווקא בבריטניה, שממנה הגיעו רוב הדיווחים, בתי הספר נפתחו מחדש כבר באביב 2021 ולא היו סגרים מאז. 

כרגע אין מספיק מידע כדי לקבוע בוודאות מה גרם להתפרצות הצהבת הנוכחית. בכל מקרה נראה שמדובר בסיבוך נדיר מאוד שקשור כנראה לתחלואה המוגברת בחורף האחרון. עם הזמן נבין טוב יותר ממה הוא נובע. כיוון אחד כבר נשלל – ההתפרצות לא קשורה לחיסון נגד קורונה, היות שרוב החולים הם ילדים מתחת לגיל החיסון.

זירת החיסונים

בינתיים בתחום החיסונים, אף אחת מהחברות שמפתחות חיסון ייעודי נגד וריאנט אומיקרון לא פרסמה עד כה ממצאים מהמחקרים הקליניים שהן עורכות. נראה כי בדומה לחיסון נגד וריאנט דלתא, שהניסויים בו החלו לפני שנה, גם החיסון הזה לא ייצא לשוק בסופו של דבר. לעומת זאת, חברת פייזר הגישה למינהל המזון והתרופות בארצות הברית (FDA) בקשה לאישור המנה השלישית של החיסון לילדים מגיל 5 עד 11. החברה טוענת שנרשמה תגובה חיסונית טובה אצל ילדים גם כחצי שנה אחרי קבלת המנה השנייה.

במהלך גל התחלואה של החורף נדבקו המון ילדים, ובעקבות זאת נרשמה גם עלייה משמעותית בכמות האשפוזים, אף על פי שעדיין מדובר בשיעור קטן מאוד מהנדבקים. ממחקר שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית (CDC) עולה גם כי הסכנה להזדקק לאשפוז הייתה נמוכה יותר באופן משמעותי עבור ילדים מחוסנים, אף שההגנה שהחיסון סיפק מהדבקה בנגיף הייתה נמוכה מהמקווה.

במה שנוגע לחיסון לפעוטות, מגיל חצי שנה עד 5, המצב מורכב יותר. חברת מודרנה הגישה את נתוני הניסוי הקליני שעשתה על ילדים והתוצאות דומות לאלה של החיסון למבוגרים מול וריאנט אומיקרון. היעילות במניעת הדבקה נאמדת ב-51 אחוז בגילי חצי שנה עד שנתיים, ורק 37 אחוז בגיל 5-2. על מניעת מחלה קשה אי אפשר ללמוד מהניסוי הקליני מאחר שאין כמעט סיבוכים בגילים האלה. לגבי המתחרים מפייזר, לקראת סוף החורף הופיעו פרסומים על כך שיעילות החיסון מול וריאנט אומיקרון אינה גבוהה מספיק, ובעקבות זאת החליטה החברה להרחיב את הניסוי לחיסון בשלוש מנות במקום שתיים בלבד, דבר שעיכב את מתן התוצאות והיא נערכת להגיש את ממצאי הניסויים לאישור ה-FDA בקרוב, בתקווה שיאושרו עד סוף מאי. מסיבה לא ברורה למרות שמודרנה כבר הגישה ופייזר מתעכבת, המינהל הודיע שידון בשתי הבקשות יחד.

מכון דוידסון