האביב כבר כאן, ולחשש מהידבקות בווירוס הקורונה מתווספים כעת כל מאפייני עונת המעבר, החל מאלרגיות וכלה בהצטננות הנובעת ממזג האוויר המשתנה. רבבות חולי האסתמה בישראל מתמודדים כעת לא רק עם החשש, הלחץ והמתח בתקופת הקורונה אלא גם עם חשש להחמרה במצבם בשל שינויי האקלים. ועם החששות עולות הרבה שאלות: האם הם נכללים בקבוצת הסיכון? האם ילדיהם יכולים לשוב לבית הספר? האם עליהם לעטות מסיכות וכיצד? האם נכון  להמשיך את הטיפולים או להפסיקם, האם האסתמה בשליטה? ואיך יודעים אם התסמינים הם כתוצאה מעונת המעבר או חשד להדבקות בקורונה?

לציון יום האסתמה הבינלאומי, משיב פרופ' ברקמן נוויל, מנהל מכון הריאות בהדסה, לשאלות שהכי מטרידות את חולי האסתמה בימים אלה:

הידע שלנו בנושא קורונה מאד חלקי ומשתנה בהתאם למחקרים חדשים המתפרסמים מדי יום ומכאן שלעיתים המסרים מתעדכנים ומשתנים. לרוב, ההחלטות והערכות מבוססות על דיעה של מומחים ולא על בסיס מדעי מוצק.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

האם חולי אסתמה נמצאים בסיכון מוגבר לחלות מ-COVID-19 (קורונה)?

בארבעה מחקרים מסין לא נמצא שאסתמה מהווה גורם סיכון לאשפוז עקב מחלת קורונה. לעומת זאת, בארצות הברית, כן נמצאה שכיחות גבוהה יותר של חולי אסתמה בקרב חולים שאושפזו עם קורונה. החברה האמריקאית לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה הודיעה שמחלת אסתמה בגילי 18-49 מהווה גורם סיכון להתאשפז עם COVID-19. הרושם הוא שהסיכון הוא בהתאם לחומרת האסתמה. אין מידע לגבי הסיכון ל-COVID-19 בקרב ילדים עם אסתמה. 

אם יש לחולה אסתמתי קוצר נשימה בעת שימוש במסכה, האם עדיף לקבל אישור לא לשים מסכה על הפנים?

שימוש במסכת פנים נחשב כאמצעי מיגון חשוב, המגן מטיפות באוויר העלולות לגרום לקורונה, הן למי שלובש אותה והן למי שבא בקרבה אליו. יש מחקרים חדשים המראים שמגן פלסטי על הפנים טוב יותר ממסכה. גם לחולי אסתמה ומחלות ריאה אחרות אסור לוותר על מיגון כלשהו, גם אם הוא מרגיש שזה גורם לתחושת קוצר נשימה קלות. 

 האם יש לשמור ילדים הסובלים מאסתמה בבית ולא לתת להם לחזור למסגרות לימודים? 

אין מידע לגבי סיכון היחסי של ילד אסתמתי לעומת ילד בריא לפתח מחלה קשה עקב קורונה. ככלל, מספר הילדים מתחת לגיל 10 שפיתחו מחלה קשה בעולם כולו קטן ביותר. להערכתי, אין מניעה מילד הסובל מאסתמה קלה (שלא נוטל טיפול מניעתי קבוע ואינו סובל מהתקפים רבים או קשים) לחזור למסגרת הלימודים.   

האם הורים הסובלים מאסתמה צריכים להקפיד יותר שלא לתת לילדים לצאת לבתי ספר או לגן ילדים?

למרות שיש מחקרים לכאן ולכאן, רוב המידע תומך בכך שילדים מתחת לגיל 10 נמצאים בסיכון נמוך יותר ממבוגרים להידבק ולהדביק במחלת הקורונה (לפי סקר ישראלי +/- 30% מהסיכון של מבוגר). נוסף לכך, רוב חולי אסתמה סובלים מאסתמה בדרגת חומרה קלה ולכן נמצאים בסיכון קטן להסתבך ממחלת הקורונה גם אם יהיו חולים. במצטבר, הסיכון לחולה אסתמה לפתח מחלת קורונה קשה כתוצאה מכך שילד שלו נדבק בגן או בית ספר הוא מאד נמוך. לכן, להערכתי, אין הצדקה להימנע מלשלוח ילד של הורה אסתמתי לבית ספר או לגן. שיקולים אלו יהיו שונים אם להורה מחלות רקע נוספות או אסתמה קשה.   

נזלת, צינון (צילום: shutterstock)
גם לחולי אסתמה ומחלות ריאה אסור לוותר על מיגון | צילום: shutterstock

האם נטילת סטרואידים ותרופות ביולוגיות מגבירה את הסיכון למחלת קורונה והאם עדיף להימנע מטיפולים אלה?

הדרך הטובה ביותר להימנע מלחלות במחלת קורונה קשה היא להתמיד ולהקפיד בהקפדה יתרה על לקיחת טיפול הקבוע לאסתמה, כולל שימוש במשאפים, המשך טיפולים ביולוגיים וכולל נטילת סטרואידים פומיים (טבליות דרך הפה) בזמן החמרות. הסיכון מהתקפי אסתמה עולה בהרבה על הסיכון של הטיפול בסטרואידים פומיים. חשוב לציין שהטיפולים הביולוגיים באסתמה לא גורמים לדיכוי מערכת החיסונית ולכן לא מגבירים סיכון לזיהומים כגון קורונה.

האם יש טיפולים לאסתמה שמומלץ להימנע מהם?

נטילת תרופות באינהלציות כרוכה בפיזור מוגבר של טיפות נוזל לאוויר וסכנה לאנשים בסביבה להידבק מקורונה. לכן רצוי להימנע מטיפול באינהלציות, אלא אם אין אנשים אחרים שיחשפו לחומר באוויר. 

>> הגיע הזמן לנפץ את המיתוסים על אסתמה
>
> אסתמה קשה: הטיפולים החדשים הקיימים

איך להבדיל בין החמרת האסתמה לבין זיהום עם COVID-19

לא תמיד ניתן להבדיל בין התקף אסתמה לבין זיהום עם קורונה. זיהום בקורונה, כמו וירוסים אחרים, עלול לגרום להתקף אסתמה. נוכחות חום מכוונת לדלקת זיהומית. במידה שיש החמרה בקוצר הנשימה ושיעול, הדומים להתקפי אסתמה המוכרים למטופל, מומלץ להתייחס לכך כאל התקף אסתמה ולהגביר את טיפול בהתאם. אם קיים ספק, יש ליצור קשר באופן מיידי עם הרופא המטפל, להתייעץ עמו ולשאול אם לבצע בדיקת קורונה.

האם יש בעיה לחולי אסתמה להשתמש באלכוג'ל וחומרי חיטוי אחרים?

ככלל, לא אמורה להיות בעיה לאסתמטיים להשתמש בחומרי חיטוי. אם אסתמטי חש קוצר נשימה עקב ריח חזק במיוחד מחומר חיטוי מסוים, ניתן לעבור לתכשיר חלופי. יש כמה וכמה חומרי חיטוי בשוק ללא ריח חזק שלא אמורים לגרות את דרכי הנשימה.

מה חולי אסתמה צריכים לעשות כדי להגן על עצמם (מעבר לצעדים הרגילים של ריחוק חברתי, שימוש במסכה, היגיינה)?

הצעד החשוב ביותר שיש לנקוט הוא לוודא שהאסתמה בשליטה מרבית. זה אומר להקפיד על נטילת הטיפול התרופתי באופן קבוע/שימוש במשאפים ולהגביר את הטיפול אם יש התלקחות.

למרות כל הנאמר, במקרים חריגים או כאשר משתנה המצב הרפואי חשוב לפנות לרופא המשפחה או רופא הריאות ולהתייעץ עמו.