א.נשים שלא מקבלים.ות מחזור בדרך כלל, כמו גברים טרנסג'נדרים, נשים שנוטלות אמצעי מניעה ונשים לאחר גיל המעבר - חוו תסמינים שכיחים בזמן המחזור החודשי ודימומים בלתי צפויים לאחר שקיבלו חיסון לקורונה, כך עולה ממחקר ראשוני חדש. בנוסף, בקרב אלו שקיבלו מחזור סדיר בזמן הסקר, 56% דיווחו שחוו תסמיני מחזור לא סדירים ולרוב כזה שכולל דימום כבד יותר.

מבין אלו שלא קיבלו מחזור עקב נטילת הורמונים לשינוי מגדרי, 39% חוו דימום מוגבר, ו-71% מאלו שנטלו אמצעי מניעה ארוכי טווח אחרים חוו גם הן דימום. בנוסף היו שדיווחו על כאבים בחזה (9%) ו-46% חוו תסמינים אחרים שכיחים עם הווסת, כמו התכווצויות ונפיחות. בקרב אנשים לאחר גיל המעבר, 66% חוו דימום בלתי צפוי, למרות שלא קיבלו וסת במשך תקופה ממושכת.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

צוות המחקר הפיץ סקר מקוון ל-160,000 א.נשים בין הגילים 18 עד 80. כל המשתתפים והמשתתפות חוסנו באופן מלא ולמיטב ידיעתם ​​לא חלו בקורונה. הם התבקשו לשתף פרטים על המחזור, תסמיניו השונים ועל זהותם המגדרית. מתוך 39,129 משתתפים שהגיבו לסקר, 35,572 זוהו כנשים, בעוד ש-3,557 הזדהו בהגדרות מגדריות מגוונות אחרות.

המחקר שפורסם ב-Preprint MedRxiv, ביקש להרחיב את המחקר הקיים של ההשפעות של החיסונים על מחזורי הווסת, שעד כה התמקד בעיקר בנשים סיסג'נדריות.

"חשוב לבחון את ההשפעות של חיסון COVID-19 על הווסת ודימום מוגבר גם אצל אנשים שאינם נשים [סיסג'נדריות] כי הן נותרות לעתים קרובות מדי מחוץ לדיון", אמרה מחברת המחקר ד"ר קתרין לי, מהחטיבה למדעי בריאות הציבור באוניברסיטת וושינגטון. "הממצאים שלנו גם מדגישים את החשיבות של הכללת אנשים מגוונים כשאנו חוקרים חלקים בביולוגיה שקשורים קשר הדוק למין מבוסס פיזיולוגיה של הרבייה כמו מחזור".

איך חיסון הקורונה משפיע על נשים?

מחזור, וסת (צילום: July Prokopiv, shutterstock)
צילום: July Prokopiv, shutterstock

לחץ ודלקות משפיעים על פעילות הגוף 

על פי מחברי המחקר, הווסת והדימום מושפעים מגורמי לחץ חיצוניים ופנימיים כאחד. לחץ ומחלות, שינויים בתזונה ובפעילות גופנית, ירידה ועלייה במשקל, הריון והפלה, כולם ידועים כמשנים את דפוסי המחזור האופייניים של אנשים, מה שיכול להסביר את העבודה שהלחץ שמגיע עם החיסון ותופעות הלוואי הנובעות מהתגובה החיסונית של הגוף עשויים לשנות את תסמיני הווסת. בנוסף, החיסון גורם לתגובה דלקתית יחד עם השפעות על זרימת הדם בכל הגוף. 

החיסון לקורונה אינו היחיד שכנראה משפיע על מחזורי הווסת. מחקרים קודמים מצאו קשר בין חיסון הטיפוס לאי-סדירות במחזור, ושינויים במחזור החודשי נרשמו בקרב אלו שקיבלו את החיסון נגד הפטיטיס B וחיסון ה-HPV. השינויים במחזור החודשי מכל חיסון - כולל החיסון נגד קורונה - הם קצרי מועד ונראה שאין להם השפעה על הפוריות העתידית. "מספר מחקרים לא הראו שום השפעה לטווח ארוך על פוריות האישה, ללא סיבוכי הריון וללא סיכון מוגבר להפלה", אמרה ד"ר טיילור מביה"ס לרפואה ייל.

לצד זאת, נשים שנדבקו בקורונה דיווחו על אי-סדירות מתמשכת במחזורי הווסת שלהן, כולל קרישי דם חריגים, מחזורים מאוחרים או דילוגים. "היתרונות של החיסון בבירור עולים על כל תופעות הלוואי הקלות, אנו ממליצים בחום לקבל את החיסון והחיזוקים נגד COVID", אמרה ד"ר טיילור.