מקדם ההדבקה בישראל הגיע בשבוע שעבר ל-1.43, גבהים שלא היה בהם מאז תחילת גל האומיקרון. אמנם הוא התמתן בהמשך וירד ל-1.35, אך העובדה שהוא מעל 1 מראה שהמגפה עדיין במגמת התפשטות, לראשונה מאז סוף ינואר. מספר המאומתים ליממה הממוצע עמד בשבוע החולף על 12,653 – כמעט כפול מהשבוע שקדם לו, וטבלת הרמזור שוב מלאה ביישובים אדומים עם ציון 10, כולם במגזר היהודי, כנראה כתוצאה מחגיגות פורים. העלייה במספרי החולים מיוחסת בעיקר לווריאנט BA.2 החדש. גם ווריאנט BA.3 כבר אותר בישראל וממונה הקורונה, סלמן זרקא, ממליץ לאזרחים לבצע בדיקת אנטיגן לפני התכנסויות ליל הסדר. חשוב לזכור שהווריאנטים הנוכחיים מסכנים בתחלואה קשה בעיקר את בני ה-60 ומעלה, ועדיין יש כ-120 אלף מהם שלא התחסנו כלל. גם בקרב אלה שהתחסנו, רבים לא קיבלו את המנה הרביעית, והם נמצאים בסיכון. מחקר חדש של שירותי בריאות כללית מצא הפחתה של 78 אחוז  בשיעור התמותה בקבוצת גיל זו למקבלי המנה הרביעית, והממשלה החליטה על מבצע תמריצים לעידוד ההתחסנות.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

 גם נתוני האשפוז לא מעודדים. אמנם נראה שמספר המאושפזים יורד לאיטו, ומספר החולים במצב קשה אף ירד הבוקר לפחות מ-300, לראשונה מאז אמצע ינואר, אך בנתוני המאושפזים החדשים יש עצירה ברורה של הירידה כבר לפחות שבועיים, כשכל יום מוגדרים בין 20 ל-30 חולים חדשים במצב קשה. מספר המתים מקורונה בישראל הגיע הבוקר ל-10,464.

בעולם, קוריאה הדרומית ממשיכה להוביל את טבלת התחלואה עם כ-400,000 מאומתים ליום בממוצע. דיווחי המתים במדינה עומדים על כ-400 ליממה, המספרים הגבוהים מאז פרוץ המגפה. בימים האחרונים הלחץ על בתי הלוויות והמשרפות הולך ועולה, והממשלה הורתה לעובדים שם להפעיל אותם במשך יותר שעות ביממה כדי לעמוד בעומס.

גם בגרמניה חווים כעת שיאי מגפה, גבוהים אפילו יותר מהשיאים שנקבעו בחודש פברואר. כ-300,000 חולים חדשים מאובחנים שם מדי יום. מספר המתים היומי עומד שם כעת על כ-200 עד 300 בממוצע שבועי. בבתי החולים מורגש מחסור בעובדים בגלל התחלואה והבידוד לנחשפים, וכמה מהם נאלצו להגביל טיפולים רפואיים. למרות זאת הסירו בגרמניה את כל המגבלות למעט חובת מסכות בתחבורה ציבורית ובבתי אבות. גם בגרמניה מספר המתחסנים ירד מאוד ושוקלים שם שוב חובת חיסונים.

עוד בצמרת טבלת התחלואה, צרפת, וייטנאם ואיטליה, שחוותה את שיאי האומיקרון שלה באמצע חודש ינואר. לאחר דעיכה מרשימה במספרים לקראת תחילת מרץ, שוב נרשמת עליה וכעת מאבחנים שם כ-80 אלף נדבקים ליום. עליה מתונה דומה נרשמת גם במספר המתים. ממספרי מתים שהתקרבו ל-400 ליום בתחילת פברואר, ירדו המספרים לסביבות 130 ליום, וכעת הגרף שוב עולה. כ-65 אחוז מהאוכלוסייה באיטליה קיבלה זריקת דחף, אלא שרבים קיבלו אותה לפני יותר משלושה חודשים, וכידוע האומיקרון יודע להדביק מחוסנים בדחף לא טרי.

בסין, המדינה שבה החלה מגפת הקורונה, מתמודדים כעת עם ההתפרצות הגדולה ביותר מאז ההתפרצות המקורית בעיר ווהאן. מזה שבועיים מאתרים שם מדי יום כמה אלפי מקרים, מספרים שהסינים לא דיווחו כמוהם מאז פברואר 2020. עד כה הגיבו הסינים על כל התפרצות קטנה בבדיקות המוניות ובסגר עד שוך ההתפרצות, והאזרחים הסינים כבר עייפים מכך. בשנחאי, מוקד ההתפרצות הנוכחית, פסלו בתחילה סגר מלא, והיום הודיעו על סגר מדורג: מחצית העיר תיסגר לבדיקות המוניות, ולאחר מכן יעבור הסגר למחצית השנייה. 

 

מכון דוידסון