חוקרים מאוניברסיטת מרילנד גילו בשני מחקרים שונים כי גרסת האלפא מדבקת הרבה יותר גם באוויר הפתוח, ביחס לגרסאות הקודמות. על פי הממצאים שפורסמו בכתב העת Clinical Infectious Diseases, מתברר כי המוטציות השונות משתפרות בין היתר ביכולת שלהן לעבור באוויר באופן משמעותי, וההערכה היא שגרסת הדלתא מתפשטת אף יותר.

ההנחה הרווחת עד כה הייתה, כי עיקר הסיכון להידבק בנגיף הוא בחללים סגורים שמותירים את החלקיקים הקטנים באוויר ומייצרים הדבקה. חובת המסכות בישראל בין היתר, היא רק בחללים סגורים, וזאת מתוך הבנה כי האוויר הפתוח מנטרל באופן יחסי את טיפות הרוק שנושאות את האירוסולים (החלקיקים הנישאים באוויר שלא נופלים במהירות לקרקע). הממצאים החדשים מסמנים בעיקר את הצורך במסכות טובות יותר במצבים מסוימים ומצביעים על כך שהנגיף משתנה בדרכים שהופכות אותו למזיק יותר לאורך זמן.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"זה לא תרחיש של ארמגדון", אמר וינסנט מונסטר, וירולוג במכון הלאומי לאלרגיה ומחלות זיהומיות, שהוביל את אחד המחקרים החדשים. "זה מראה על שינוי של הנגיף להעברה יעילה יותר. זה משהו שלדעתי כולנו ציפינו לו, ועכשיו אנחנו רואים את זה קורה בזמן אמת".

הדוקטורנט ג'יאניו לאי, אחד המחברים המובילים של המחקר שיתף, כי "כבר ידענו שהנגיף ברוק ובמקלחות האף גבוה יותר בזיהומים הנגרמים על ידי גרסת האלפא. וירוס מהאף והפה עלול להיות מועבר על ידי טיפות גדולות קרוב לאדם נגוע. עם זאת, גילינו שהנגיף באירוסולים שיוצאים דרך הנשיפות מהאף, עולה עוד יותר", אמר לאי.

נגיף קורונה (צילום: Corona Borealis Studio, Shutterstock)
מדבק יותר, עמיד יותר. | צילום: Corona Borealis Studio, Shutterstock

הדבקה רק דרך האוויר

המחקר הראשון הראה כי אירוסולים קטנים הגיעו למרחקים ארוכים בהרבה מאלה שנשארו באוויר. המחקר בהובלת ד"ר מונסטר לא כלל אנשים, אלא אוגרים סורים. השימוש בבעלי החיים אפשר לצוות לשלוט בתנאי הניסוי ולהתמקד רק בתנועת אירוסולים. החוקרים הפרידו זוגות אוגרים עם צינורות באורכים שונים שאפשרו זרימת אוויר אך ללא מגע פיזי. הם בדקו עד כמה הווריאציות השונות עברו מאוגרים "תורמים" נגועים לאוגר "זקיף" שאינו נגוע.

כאשר כלובים היו במרחק של יותר משני מטרים זה מזה, הוכח שרק האירוסולים הקטנים ביותר - חלקיקים קטנים מ-5 מיקרון - מדביקים את אוגרי הזקיף. הצוות גילה, כי גרסת האלפא עלתה על הנגיף המקורי בהדבקת האוגרים הזקיפים. החוקרים בודקים כעת את גרסת הדלתא ומצפים לגלות שהיא יעילה אף יותר, אמר ד"ר מונסטר.

 עוד ב-mako בריאות:
>>התגלה נוגדן עוצמתי שמנטרל את כל זני הקורונה
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>תיאוריות הקונספירציה הכי פופולריות בקורונה

טיפות עם כמות נגיפים גדולה בהרבה

המחקר השני מצא שאנשים שנדבקו בזן אלפא נשפו הרבה יותר וירוסים לאורסולים שבאוויר - ביחס לגרסאות ישנות יותר של הקורונה. כדי להשוות את האופן שבו וריאציות שונות מתפשטות באוויר, הצוות ביקש מהמשתתפים הסובלים מזיהומים קלים או אסימפטומטיים לדקלם את אותיות האלף בית, לשיר בקול רם "יום הולדת שמח" או לצעוק את סיסמת אוניברסיטת מרילנד, "קדימה!".

הנתונים הראו כי לאנשים שנדבקו בגרסת האלפא היו כמויות אדירות של נגיף באף ובגרון, הרבה יותר מאלו שנדבקו בנגיף המקורי. אלה שנדבקו בגרסה הוציאו כ-18 פעמים נגיף לארוסולים הקטנים יותר מהנבדקים האחרים.

ספירת מסכות בתל אביב (צילום: N12)
ספירת מסכות בתל אביב | צילום: N12

"הנגיף נהיה יעיל יותר בהעברה באוויר"

התוצאות הספציפיות של המחקרים הללו השוו בין זן האלפא לגרסאות קודמות, ייתכן וההבדל הזה מראה על כיוון מגמתי של התפתחות הנגיף, ויכול להסביר גם את גרסת הדלתא שהחזירה שוב את המגפה למספרים גבוהים, עם שיעורי הדבקה משמעותיים יותר מהגלים הקודמים של המגפה. "זה באמת מצביע על כך שהנגיף מתפתח להיות יעיל יותר בהעברה באוויר", אמרה לינסי מאר, מומחית לנגיפים מוטסים בווירג'יניה, שלא הייתה מעורבת בשני המחקרים. "לא אתפלא אם בגרסת הדלתא, גורם זה היה גבוה אף יותר".

הממצאים החדשים מדגישים בעיקר את חשיבות המסכות גם לאנשים מחוסנים, במיוחד במקומות הומי אדם, אמרו מומחים. "בהתחשב בכך שנראה שהוא מתפתח לקראת ייצור אירוסולים טוב יותר, אנו זקוקים להגנה אישית טובה יותר", אמר ד"ר מילטון על הנגיף. "אנו ממליצים לאנשים לעבור למסכות הדוקות יותר".

דון מילטון, פרופסור בבית הספר לבריאות אוניברסיטת מרילנד, אמר כי המחקר מספק עדות נוספת לחשיבות השיגור האווירי של הנגיף. "אנו יודעים שדלתא מדבקת יותר מאלפא. המחקר שלנו מצביע על כך שהגרסאות רק ממשיכות להשתפר בנסיעות באוויר. לכן, בנוסף לחיסון, עלינו לספק אוורור טוב יותר וללבוש מסכות צמודות כדי לסייע במניעת התפשטותו", הסביר מילטון.