על פי סקירת ה-CDC (המרכז לבקרת מחלות ומניעתן) של 113 מחקרים, COVID-19 מדבק בין יומיים לשלושה לפני הופעת התסמינים ועד שמונה ימים לאחר מכן. לצד זאת, אנשים אסימפטומטיים יכולים לקבל תוצאה חיובית במשך שבוע עד שבועיים, בעוד אלו עם מחלה קלה עד בינונית ממשיכים לעתים קרובות להיבדק חיובי גם קצת יותר. יש גם כאלו שיכולים להימצא חיוביים במשך שבועות או אפילו חודשים לאחר הנגיף.

על פי הנחיות הבידוד של משרד הבריאות, במקרה שבדיקת הקורונה ביום הרביעי או החמישי לבידוד יצאה חיובית, יש להישאר בבידוד עד היום השביעי ואז ניתן לצאת ללא צורך בבדיקה נוספת. האם זה אומר שאחרי היום השביעי אין סיכון להדבקה והאם יש סיכון להדבקה אם בכל זאת יצאה תוצאה חיובית לאחר ימי הבידוד?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

פערים בבדיקות ובמערכת החיסונית

הפערים בין התוצאות מושפעים קודם כל מסוג הבדיקה. כאשר מדובר בבדיקות PCR, אנשים עשויים להיות חיוביים עוד יותר זמן. "בדיקת PCR עדיין יכולה להיות חיובית ולהימשך שבועות ואפילו חודשים", אומר ד"ר אלברטו פניז-מונדולפי, מבית החולים הר סיני, וציין כי בדיקות חיוביות ב-PCR תועדו גם עד 60 יום.

"אפילו עם בדיקה מהירה, זה לא נדיר שאנשים יבדקו חיובי עד 14 יום, במיוחד עבור אלה שאינם מחוסנים. אנחנו רואים המון שונות בין אנשים בכמה זמן הם נבחנים חיוביים. בעוד שהממוצע הזה קרוב יותר לשישה עד 10 ימים, יש אנשים שיחזיקו מעמד זמן רב יותר מזה".

בנוסף ובלי קשר לסוג הבדיקה, אנשים מסוימים, במיוחד בעלי מערכת חיסונית חלשה, עלולים להמשיך להיות מדבקים למשך תקופה ארוכה יותר, במיוחד אם הם ממשיכים לסבול מתסמינים, כיון שהמערכת החיסונית שלהם לא נפטרת מהנגיף ביעילות כפי שהיא צריכה - מה שגם יביא לבדיקה חיובית ל-COVID-19 למשך פרק זמן ארוך מהרגיל. ה-CDC אף המליץ להאריך את תקופת הבידוד עד ל-20 יום עבור אנשים עם פגיעה חיסונית חמורה.

נותר חיובי לקורונה במשך למעלה מ-7 חודשים

סיבה לדאגה?

למרות זאת נראה שאין סיבה ממשית לדאגה. על פי הנתונים, אין בחולים האלה נגיפים חיים ופעילים, רק שאריות של חומר גנטי פגום, ועל אף התוצאה החיובית הם לא מדבקים יותר.

מחקר שביצע ריצוף גנום על חולים ומחלימים התמקד בין השאר בקבוצה קטנה של חולים אשר במשך ימים ושבועות המשיכו לקבל תוצאות חיוביות-גבוליות. בדגימות שלהם לא ניתן היה לרצף את הגנום המלא, אלא התקבל ריצוף חלקי בלבד של שאריות הגנום. המשמעות היא שאין יותר נגיף חי ופעיל, אלא רק שאריות מפורקות, והם אינם מדבקים יותר. ככל הנראה שישנם אנשים שלגופם לוקח זמן רב יותר לסלק את שאריות הנגיף.