ה-1 בספטמבר מהווה יום חג עבור מאות אלפי הורים בישראל, עם חזרתם של הילדים למוסדות החינוך. אולם עבור זוג אחד מדובר ביום קשה במיוחד. בתם של בני זוג מהצפון, בת 3, שוכבת מורדמת ומונשמת בבית החולים שיבא, בשל תסמינים קשים של פוסט קורונה. א', אב המשפחה, מבקש לפנות לכל ההורים ולהסביר כי "לא מדובר בגורל". ידע של הורים לילדים מחלימים יכול למנוע בסבירות מאוד גבוהה התדרדרות של הילדים למצב קשה, כמו זה שאליו הגיעה בתו הקטנה שהיום היה אמור להיות יומה הראשון בגן טרום חובה.

בת ה-3 נדבקה בקורונה כאשר שהתה בגן ב-1 באוגוסט, אז ההורים קיבלו תשובה חיובית. צוות הגן, יש לציין, היה מחוסן, והילדה כמובן לא חוסנה בשל גילה. כולם, הצוות וההורים (שגם היו מחוסנים) נדבקו בקורונה כמו הילדה והחלימו מהמחלה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"זה לא קל לראות את הבת שלך ככה"

אולם זמן קצר אחרי שהבת הקטנה החלימה מקורונה היא החלה לסבול מהקאות, כאבי בטן ושלשולים. "ככה במשך שבוע כשאנחנו לוקחים אותה שוב ושוב לרופאת המשפחה". מספר האב. "היא עושה לה בדיקות ולא מזהה משהו מיוחד. היא המליצה על מנוחה וביקשה מאתנו שביום ראשון נביא אותה לביקורת. ביום שבת בבוקר היא התעוררה עם עיניים אדומות ואנחנו חשבנו שמדובר בדלקת. באותו היום נסענו להורים שלי במרכז ובדרך היא ביקשה להתפנות, כשעצרתי בדרך והרמתי לה את החולצה ראיתי שכל הגב שלה עם פריחה אדומה. כשהגענו למרכז, השפתיים שלה התנפחו והילדה הייתה אפתית, חלשה מאוד ועם חום גבוה. חבר של הוריי שהוא רופא, אמר שזה לא נראה טוב ושניקח אותה דחוף למיון".

בבית החולים בדקו את הילדה והתלבטו בין שתי מחלות: "קוואסאקי או PIMS (שנחשבת למחלת פוסט קורונה), כשלשתי המחלות האלה יש תסמינים דומים וגם הטיפול די דומה", מסביר א'. "ביום שבת אשפזו אותה במחלקת ילדים, ביום ראשון כבר העבירו אותנו לטיפול נמרץ וביום שני הרדימו והנשימו. עכשיו הבת שלי מורדמת ומונשמת במצב קשה בטיפול נמרץ. אומרים לנו בעיקר להתפלל. כרגע הצוות הרפואי מקווה להשתלט על ההתדרדרות ולאחר מכן מקווים לראות שיפור אבל אנחנו עוד לא שם. אנחנו על הפנים, מרוסקים", אמר האב השבור. "זה לא קל לראות את הבת שלך ככה, ילדה שהיא חייכנית ופעילה שוכבת פתאום עם כל מני מכשירים על הגוף".

עוד ב-mako בריאות:
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא

>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

ילדים בדרך לבית הספר (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מקווים לחזור לשגרה במהרה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

"ניתן היה להימנע מהתדרדרות"

"והסיבה שהיה לי חשוב לפרסם את המקרה שלנו, זה נטו כדי להעלות מודעות לסימפטומים של המחלה הזאת. רופאת הילדים שלה אפילו לא ידעה מה יש לה בזמן שאנחנו שבוע עם חום, הקאות ושלשולים וחושבים שזה וירוס. לא העלו על הדעת שהיא שלושה שבועות אחרי קורונה ויש סיכוי שהיא חולה בתסמונת של פוסט קורונה".

א' מסביר שניתן היה בסבירות מאוד גבוהה להימנע מהמצב הקשה. "אם היינו מודעים שיש בכלל כזה דבר שנקרא "פוסט קורונה" היינו פועלים לפני, היינו הולכים ועושים את הבדיקות. בתל השומר נאמר לנו שהגענו בזמן אומנם, אבל אם היינו בשלב של הסימפטומים המוקדמים כנראה שניתן היה להימנע מהתדרדרות כזאת. אם היינו מגיעים כשהופיעו כל הסימפטומים של ה PNS זה היה נמנע".

מודעות מצילת חיים

פה מגיעה הנקודה הכי חשובה - ילדים שהחלימו מקורונה ואז מופיעים תסמינים הכוללים חום, כאבי בטן, הקאות ושלשולים, הוריהם חייבים לקחת אותם באופן מידי למיון. עליהם להתעקש מול רופא המשפחה ולבדוק שלא מדובר במחלת פוסט קורונה. "הרבה פעמים גם רופאי המשפחה לא מודעים לזה. אנשים לא מודעים לתסמונת הנוראית הזאת למרות שכל המידע קיים בגוגל. היו מודעים ותתעקשו", אמר האב, כמעט התחנן בקול שבור.