עוד מתחילת התפרצות המגפה ניסו חוקרים להתחקות אחר מידת עמידותו של הנגיף במשטחים שונים. כבר בפברואר, פרסמו חוקרים גרמניים מחקר שבדק את מידת עמידותם של נגיפים אחרים ממשפחת הקורונה, מה שיכול לעזור להבין את עמידותו של נגיף הקורונה העכשווי - Sars-CoV-2. ממצאיהם הראו כי נגיפי הקורונה שורדים בממוצע בין 4-5 ימים על משטחים, אך שהם יכולים לשרוד עד תשעה ימים, בהתאם לתנאים הסביבתיים.

ממחקר אחר שפורסם בחודש שעבר, עלה כי נגיף הקורונה מסוגל לשרוד על זכוכית כארבעה ימים, על קירות כ-36 שעות ועל פלסטיק ופלדה עד שלושה ימים. עם זאת, החוקרים לא יכלו להגיד בוודאות אם הנגיף מסוגל להדביק בשלבים הללו. כעת חוקרים מאוניברסיטת הונג קונג טוענים כי הנגיף מסוגל לשרוד בשכבה החיצונית של מסכות – עד שבעה ימים. אבל יש גם חדשות טובות: חומרי ניקוי ביתיים, כמו נוזלי חיטוי ואקונומיקה, נמצאו יעילים בהסרת הנגיף.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

יכול לשרוד גם ימים על משטחים, אבל לא חסין בפני חיטוי

המחקר הנוכחי דווח לאחרונה בכתב העת הנודע The Lancet. במהלכו, ניסו לבדוק החוקרים כמה זמן וירוס הקורונה נשאר מידבק על משטחים שונים בטמפרטורת החדר. על נייר טישו נראה שהוא מחזיק פחות משלוש שעות, על בדים ועצים – נעלם ביום שלמחרת, על זכוכית ושטרות כסף הנגיף נותר מידבק גם ביום שלמחרת אך נעלם לאחר ארבעה ימים. על פלסטיק ופלדת אל-חלד – בין ארבעה לשבעה ימים. החוקרים ציינו במחקרם כי באופן מפתיע, נמצאה כמות מכובדת של הנגיף בשכבה החיצונית של מסכת מנתחים גם לאחר שבעה ימים.

"נגיף הקורונה יכול להישאר יציב למדי בסביבות אופטימליות, אבל הוא רגיש לחיטוי", אמרו החוקרים, ביניהם ליאו פון ליט-מן, ראש המעבדה לבריאות הציבור באוניברסיטת הונג קונג ומליק פייריס, וירולוג קליני. "לכן חשוב במיוחד לא לגעת בחלק החיצוני של המסכה", הוסיף פייריס. "אתם עלולים לזהם את הידיים שלכם ואז אם תגעו בעיניים, אתם עלולים להעביר את החיידק". עם זאת, נראה שריכוז הנגיף על משטחים ירד די במהירות עם הזמן. זה עשוי להדגיש את החשיבות של שימוש זמני במסכות - אם הן חד פעמיות, יש להקפיד לזרוק אותן לפח אחרי שימוש של כמה שעות ואם זו מסכה רב פעמית חשוב לחטא ולנקות אותה בין שימושים. 

עוד על נגיף הקורונה:
>> בהולנד מצאו סימן אזהרה מקדים נוסף לקורונה
>> כנראה זו הסיבה שגברים מתים יותר מקורונה
>> מחקר חדש: נגיף הקורונה מסוגל להישאר באוויר

אך יש גם הסתייגות. החוקרים מדגישים כי התוצאות "לא בהכרח משקפות את הפוטנציאל להידבק בווירוס ממגע מקרי". זאת בשל העובדה שנוכחות הנגיף במחקר נבדקה על ידי כלים מעבדתיים, כלומר לא נבדק אם הנגיף מסוגל לעבור ממשטחים אלה לאצבעות או לידיים, כפי שקורה בסביבה רגילה. פון מדגיש שאם אתם רוצים להגן על עצמכם, כדאי לשמור על היגיינה טובה. "רחצו ידיים לעתים קרובות והשתדלו לא לגעת בפנים, בפה או באף, אלא אם שטפתם ידיים קודם", המליץ.

>> מסכות לקורונה: כל מה שרציתם לדעת

ואם אתם חוששים ממוצרים שרכשתם בסופר, אתם יכולים לחטא אותם לפני שאתם מאחסנים אותם, או כפי שפון ממליץ, אם מדובר במוצרים למזווה, ניתן לתת להם להישאר בשקית במשך יום ורק אז לאחסנם, כך תוכלו להיות בטוחים יותר שאם יש עקבות של הנגיף, הם ככל הנראה רובם ייעלמו עד שתגעו במצרכים. אבל הכי חשוב – לרחוץ ידיים.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (06.04.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.