ישראל צועדת לכיוון בדיקות אנטיגן ביתיות שיבוצעו על ידי החולים עצמם, במקום בדיקות PCR בתחנות הדיגום המוסדיות - בזמן שנשמעות אזהרות חמורות כי אמינות הבדיקות הללו נמוכה מאוד וכי הן מפספסות כמחצית מהנדבקים.

לפי נתוני משרד הביטחון שאסף במשך שבוע שלם את תוצאות בדיקות האנטיגן המוסדיות, התגלה כי כב-47% מהמקרים מאומתים לקורונה לא אובחנו כחיוביים בבדיקות הללו, בעוד שכ-37% מהנבדקים שאינם חולים בקורונה אומתו כחיוביים ונשללו מאוחר יותר בבדיקת PCR. כאמור, מדובר בבדיקות שבוצעו בתחנות הארציות על ידי דוגמים שמוכשרים לכך - ניתן רק לשער עד כמה הן לא מדויקות כשמדובר בבדיקות שנעשות בבית.

מהשבוע, לא יתאפשר לישראלים מתחת לגיל 60 לבצע בדיקת PCR. מומחים טוענים כי בדיקות האנטיגן לא מספקות תוצאה מדויקת כיוון שהן דוגמות רק את האף, בעוד שיש לבדוק גם את הלוע כדי לזהות את הנגיף.

קרין לובש אובחנה בסוף השבוע כחיובית לקורונה בבדיקת PCR, ובמסגרת ניסוי שנערך ב"חדשות הבוקר" בדקה את עצמה בשידור חי בשלוש ערכות אנטיגן ביתיות - של החברות ISI, SD Biosensor ו-ORIENT GENE. קרין ביצעה שלוש בדיקות מכל אחת מהחברות ואלה התוצאות:

SD Biosensor - חיובי

בדיקת SD Biosensor (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , באדיבות ספורט 1)
תוצאות בדיקת SD Biosensor | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , באדיבות ספורט 1

ORIENT GENE - חיובי

בדיקת ORIENT GENE (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , באדיבות ספורט 1)
תוצאות בדיקת ORIENT GENE | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , באדיבות ספורט 1

ISI - שלילי

בדיקת ISI (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , באדיבות ספורט 1)
תוצאות בדיקת ISI | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , באדיבות ספורט 1

"הנושא צריך להיבדק", אומר פרופ' ארנון אפק, המשנה למנהל בית החולים שיבא, "צריך לקחת את הדברים האלה בפרופורציות. הבדיקות הללו עוברות תיקוף על ידי משרד הבריאות במעבדות בארץ. הן תוקפו לווריאנטים אחרים, אבל לא לווריאנט הנוכחי"

לדבריו, "אנחנו לא יודעים עד הסוף מה רמת הרגישות לווריאנט הנוכחי, אבל מכאן לפסול את הבדיקות על בסיס בדיקה ביתית אחת - זו טעות. צריך לעשות מחקר שיבדוק את בדיקות האנטיגן אל מול ה-PCR וזה לוקח זמן, זה עניין של שבועות. אי אפשר לגמור את זה בבת אחת".