ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז כי אנו נמצאים "כפסע מסגר מלא". הממשלה אישרה אתמול את הסגירה המיידית של אולמות אירועים, ברים, מועדונים וחדרי כושר. עם זאת, הוחלט שלא לסגור את בתי הכנסת, למרות המלצת משרד הבריאות, אך להגביל את מספר המתפללים ל־19; להגביל את מספר הנוסעים באוטובוס ל-20; ואת מספר הסועדים במסעדות ל-20 איש בפנים ועוד 30 איש בחוץ, בשולחנות מרווחים.

זאת בהמשך להכרזה בשבוע שעבר כי יש לצמצם אירועים המוניים בהם מתקיימים ריקודים והסעדה שהפכו להיות מוקדי הדבקה. כל זאת במטרה להתמקד במוקדי הדבקה המהווים סיכון ולצמצם את התפשטות הנגיף, מבלי להוביל לסגר נוסף. אלא שאין מידע זמין לגבי כמה אנשים נדבקו במקומות הללו.

המערך האפידמיולוגי בישראל לוקה בחסר, ולא מצליח לקטוע שרשראות הדבקה ולייצר תמונה מלאה של מוקדי התחלואה המשמעותיים. גם הנתונים של משרד הבריאות לוקים בחסר, ולא מאפשרים לבחון מגמות. לא ברור על איזה נתונים מסתמכת הממשלה, או לפחות מסד נתונים זה איננו זמין לציבור או לחברי הכנסת. ח"כ איילת שקד צייצה בטוויטר, כי "ניסיתי להבין היום בוועדת חוקה כמה נדבקים היו עד כה במסעדות, אין נתונים. ככה מקבלים החלטות?".

 

מנגד, למרות שעלתה האפשרות להגביל או למנוע את השהייה בחופים, אין מידע על הדבקות בהם. לפי מסמך סיכונים שהוציא משרד הבריאות עצמו - הסיכוי להידבק בחוף נמוך יחסית.

במשרד הבריאות ממפים מוקדי הדבקה מרכזיים בישראל; בניתוח שביצע המשרד בתאריכים 26 במאי ועד 30 ביוני, מופו מוקדי ההדבקה של כ-6,000 בני אדם. מהנתונים עולה כי מרבית ההדבקות, בדומה לעולם, מתרחשות בבית; 48% מהחולים נדבקו בביתם, בידי אדם קרוב. 11% מהחולים נדבקו במוסד לימודים, 3% באירועים (אך בשבוע בודד בתום התקופה, שכן אירועים המוניים הוחזרו רק ב-15 ביוני, המספר עולה ל-6%), 2% בבית כנסת, 2% באמצעות עמית לעבודה, 2% במוסד רפואי, ו-1% במרכז מסחרי או חנות. לגבי 28% מהחולים לא קיים מידע זמין.

הנתונים לא מלאים ולא משקללים את אירועי הימים האחרונים, ובהם שרשראות הדבקה משמעותיות בבתי אבות ובישיבת "בית מתתיהו" בבני ברק, בה נדבקו יותר מ-150 בני אדם.

"למרות שמדובר במידע חלקי, הוא מספק לנו פנס", אומר פרופ' חגי לוין, מומחה לאפידמיולוגיה ויו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור. "אנחנו רואים שלמרות שעסקים פועלים בתוך כללים של תו סגול, בכל זאת ביוני היו יותר הדבקות באירועים מבמקומות עבודה. אנחנו רואים שאת המחיר הכבד של סגירת האירועים, החברה יכולה לספוג עכשיו כדי לצמצם את התחלואה, ומאידך, סגירת מקומות עבודה לשנה לא אפשרית. צריך להביא בחשבון שיש פעילויות מסוכנות יותר, שמבצעים אותן אנשים מעטים יותר".