AY.4.2, התת-זן החדש של דלתא שאתמול זוהה לראשונה בישראל, מעורר כבר זמן רב חשש בבריטניה וכצפוי הצליח לחדור לארץ דרך נתב"ג. הוא אובחן אצל ילד בן 11 שעבר בדיקת קורונה בשדה התעופה עם שובו ממולדובה. ממשרד הבריאות נמסר כי לא התגלו מאומתים נוספים בקרב מי שבאו עמו במגע. כמו כן, החקירה האפידמיולוגית מתנהלת וכל סוגי הגרסאות נמצאות במעקב מתמיד אחרי התפתחותם. שלושה מקרים נוספים של הגרסה החדשה דווחו בימים האחרונים גם בארה"ב.

לא מעט וריאנטים התגלו בחודשים האחרונים בישראל ובעולם שהסתיימו במספר מקרים בודדים. עיקר הדאגה מהופעת גרסה חדשה, היא קצב ההדבקה שלה והפוטנציאל שלה לגבור בנקודת הזמן הנוכחית על החיסונים. נכון לעכשיו, אומרים המומחים, "הנגיף עוד לא תפס". 

על פי הדו"ח המעודכן של רשות הבריאות הציבורית באנגליה מיום שישי האחרון, 6% מהבדיקות היו של הגרסה החדשה AY.4.2. הדובר הרשמי של ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, הדגיש כי "כרגע אין הוכחות לכך שהמוטציה החדשה מתפשטת במהירות אך הרשויות עוקבות מקרוב אחר ההתפתחויות". 

פרנסואה באלוקס, מנהל מכון הגנטיקה של אוניברסיטת קולג' בלונדון, ציין כי: "הפוטנציאל להתפשטות מוגברת כרגע שולי. זה כלום בהשוואה למה שראינו עם אלפא ודלתא, שהיו משהו כמו 50 עד 60 אחוזים יותר להעברה.  אנחנו מדברים כאן על משהו יחסית עדין".

ד"ר סקוט גוטליב, הממונה לשעבר על מינהל המזון והתרופות בארה"ב, צייץ כי הגרסה החדשה אינה מהווה סיבה לדאגה מיידית, אך קרא למחקר דחוף כדי לבדוק אם הוא מדבק יותר או מסוגל להתגבר על התגובה החיסונית של הגוף. "בריטניה דיווחה על העלייה הגדולה ביותר של מקרי ה- Covid ביום אחד מזה 3 חודשים", כתב ד"ר גוטליב. "אנחנו צריכים מחקר דחוף כדי להבין אם הדלתא פלוס הזו מדבקת אף היא".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: היום זוהה בישראל הוראיינט AY4.2 שהתגלה במספר מדינות באירופה. מדובר בחוזר מחו"ל בן 11 שזוהה כבר בנתב"ג, שהה בבידוד ונכון לעכשיו לא התגלו מגעים נוספים מאומתים. החקירה נמצאת בעיצומה. משרד הבריאות עוקב באופן שוטף אחר כל סוגי הווארינטים והתפתחותם.