הזן ההודי שהתגלה לראשונה בחודש אוקטובר גרם לדאגה רבה בעולם, בעיקר בשל התחלואה הגבוהה בהודו שהמשיכה לשבור שיאים במספר הנדבקים בתקופה האחרונה. עד כה יותר מ-25 מיליון אנשים נדבקו בקורונה בהודו וכ-275 אלף מתו. וריאנט זה, המכונה גם B.1.617 - נמצא קשור לעלייה המהירה שנצפתה במקרי הקורונה במדינה האסיאתית ונמצא כי הוא עשוי להיות מידבק יותר בהשוואה לזנים אחרים של הנגיף. שתי מוטציות שמצויות בזן זה למעשה מאפשרות הדבקה יעילה יותר. מאז שהתגלה לראשונה בהודו, התפשט הווריאנט למדינות נוספות וכעת הוא מצוי ביותר מ-40 מדינות בעולם. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

החשש שעלה לאור התחלואה הגבוהה בהודו המיוחסת לווריאנט ההודי, היה שזן זה עשוי להיות עמיד בפני חיסוני הקורונה. עם זאת, כבר בחודש אפריל ציין מנכ"ל ביונטק, החברה שפיתחה את החיסון של פייזר, כי להשערתו החיסון יהיה יעיל גם נגד זן זה. כעת תוצאות של מחקר חדש חושפות כי ההשערות היו נכונות - נראה שגם חיסון פייזר וגם החיסון של מודרנה יעילים נגד הווריאנט ההודי. זה המחקר הראשון שבדק בתנאי מעבדה כיצד הזן ההודי של נגיף הקורונה מגיב לחיסונים.

חשוב לציין כי המחקר טרם עבר ביקורת עמיתים, כך שיש להמתין לאישור סופי של הממצאים, אך אין ספק שמדובר בתוצאות אופטימיות של מחקר שנעשה בתנאי מעבדה אמינים. 

במהלך המחקר, החוקרים חיברו במעבדה בין הווריאנט ההודי לדגימות דם שנלקחו מאנשים שקיבלו את החיסון של פייזר או של מודרנה. כך הם יכלו לבדוק עד כמה הנוגדנים המצויים אצל מחוסנים יעילים נגד הווריאנט. תוצאות המחקר מראות כי הנוגדנים שנוצרים לאחר החיסון הם פי שבעה פחות יעילים בנטרול הווריאנט ההודי בהשוואה לווריאנט שהיה נפוץ בתחילת המגפה. אך הנוגדנים מכל 25 הדגימות שנלקחו ממתחסנים הצליחו לנטרל במידה מסוימת את הזן ההודי.

"החיסונים האלו עובדים", מציין מהול סות'ר, אימונולוג באוניברסיטת אמורי שהוביל את המחקר. עם זאת, הוא מוסיף כי התוצאות מצביעות על צורך להמשיך לעקוב אחר יעילות החיסונים מול מוטציות של נגיף הקורונה, בשל העובדה שעדיין קיים חשש שמוטציות אחרות יהיו עמידות בפני חיסון. "בשל רצף של מוטציות שהצטברו בחלבון הספייק, הנוגדנים לא יעילים באותה מידה", הוסיף סות'ר. מוטציות בחלבון הספייק משפרות את יכולת ההדבקה של הנגיף ולכן חשוב להמשיך לשים לב למוטציות חדשות שמתגלות. אך מחקר זה גם מצא כי למרות שהחיסונים יעילים נגדו, נראה שעדיין הזן ההודי עמיד יותר לנוגדנים בהשוואה לזנים אחרים של הנגיף. 

מאניש קומר, המתחסן הראשון בהודו (צילום: רויטרס_)
רבים חששו כי הזן ההודי, שנחשב מידבק יותר, עשוי להיות עמיד בפני החיסון | צילום: רויטרס_

עוד ב-mako בריאות:
>> חשבו שזה עצירות, אבל אז הגיע האבחון האמיתי
>> עלייה בתחלואה – במדינה המחוסנת ביותר בעולם
>> הסימנים שהגיע הזמן להפסיק לצבוע את השיער

החוקרים ציינו כי הממצאים ממחישים את הצורך להעלות את שיעור המתחסנים באוכלוסייה. לדברי סות'ר, כל עוד קיימת אוכלוסייה שלא התחסנה נגד הנגיף, הנגיף ימשיך להדביק, להשתכפל ולעבור מוטציות. רבים משערים כי ייתכן שנזדקק בעתיד למנות נוספות של החיסונים, אך טרם ידוע אם אכן יהיה צורך בהן. בינתיים, נראה כי החיסונים ממשיכים להיות יעילים גם נגד זנים מסוכנים יותר של הנגיף. 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (18.05.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.