רכבת ההרים של הקורונה נמשכת. בזמן שבישראל כל מדדי התחלואה ממשיכים לרדת, ההגבלות על הציבור מצטמצמות ונראה שאנחנו נכנסים לעוד הפוגה מהמגפה, המצב באירופה הולך ומידרדר. מספרי הנדבקים גדלים בהתמדה, ההגבלות על הציבור חוזרות ובמדינות מסוימות אף נשמעות קריאות לסגר חדש.

הגל הנוכחי אינו אחיד בכל היבשת. במדינות מחוסנות כמו גרמניה, צרפת, הולנד ויוון, שעברה בהן יותר מחצי שנה מאז שיא מבצע ההתחסנות, המצב "רק" גרוע. לעומת זאת, במדינות כמו רומניה ובולגריה, ששיעור המחוסנים בהן היה נמוך מלכתחילה, מדובר בקטסטרופה של ממש. וריאנט דלתא מדבק מאוד, הרבה יותר מהווריאנטים הקודמים, ולכן הוא מתפשט כאש בשדה קוצים באוכלוסיות שבהן העמידות לנגיף נמוכה – עקב דעיכה בהגנה החיסונית של מחוסנים ותיקים ומחלימים או בגלל אי-התחסנות. ההבדל בין שני המצבים הללו הוא בשיעור התחלואה הקשה והתמותה, שגבוה הרבה יותר אצל לא מחוסנים.

הפתרון המעשי היחיד למצב הזה הוא הגברת החיסוניות. במדינות שרוב האוכלוסייה שלהן מחוסנת זה אמור להיות קל – רק צריך לחלק לציבור מנת דחף של החיסון ("מנה שלישית") והשפעתה תורגש תוך ימים ספורים. עם זאת הפצת מנת הדחף ביבשת מתנהלת בעצלתיים. לעומת זאת, במדינות מזרח אירופה, הפחות מחוסנות, דרוש מאמץ רציני לדרבן את הציבור להתגבר על חוסר האמון שלו בממשל המקומי ולצאת להתחסן. נקווה שההצלחה בהורדת התחלואה הקשה והתמותה במדינות אחרות יניע גם את אזרחי המדינות הללו להתחסן, אחרת הם ישלמו מחיר בריאותי וכלכלי כבד.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

חיסוני הילדים יוצאים לדרך

בינתיים ארצות הברית ממשיכה בשני מבצעי התחסנות. חלוקת מנת הדחף לקבוצות הסיכון מתקדמת לאיטה ועד כה חוסנו פחות מ-8 אחוזים מהאוכלוסייה, אך נראה שהמספרים מתחילים לעלות. במקביל מתקיים מבצע החיסון של ילדים מגיל 5 עד 11 וההיענות שם גבוהה יותר. שבוע בלבד חלף מאז שהחיסון אושר וכבר קרוב למיליון ילדים קיבלו את מנת החיסון הראשונה. הורים בישראל שעדיין חוששים לחסן את ילדיהם יוכלו בקרוב לעקוב אחרי נתוני האמת שיתחילו לזרום משם על היקף תופעות הלוואי של החיסון וחומרתן בפועל, כפי שהיה עם חיסוני הנוער בחודש יוני האחרון. בקרוב המחוסנים יקבלו את המנה השנייה ושבועיים אחרי כן כבר נוכל להעריך אם יש תופעות לוואי נדירות שדורשות את תשומת ליבנו.

בישראל התחלואה אומנם דועכת כרגע, אבל אנחנו כבר יודעים שיש סיכוי גבוה שזה מצב זמני בלבד, ולכן צריך להיערך כבר עכשיו למנוע את הגל הבא. אתמול התכנסו 75 חברי הצוות לטיפול במגפות (צט"מ) של משרד הבריאות על מנת לגבש המלצות בנוגע לחיסוני הילדים. בסוף כמה שעות של דיון הוחלט ברוב של 73 תומכים מול שני מתנגדים להמליץ להנהלת משרד הבריאות לאשר את חיסון הילדים. יתר על כן, בניגוד למה שהוחלט בתחילה לגבי חיסון בני הנוער, הפעם רוב גדול של חברי הצוות קרא לא להסתפק באישור החיסון אלא לקרוא בפועל להורים לחסן את ילדיהם (67 מול 6), ולהתחיל את מבצע החיסונים מיד בלי לחכות לגל התחלואה הבא (64 תומכים מול 8 מתנגדים).

רוב גדול (57 תומכים מול 8 מתנגדים) תמך גם בחיסון מחלימים, אך הדעות היו חלוקות אם לחסן את כל הילדים המחלימים (23 תומכים) או רק את אלה שעבר די זמן מאז החלמתם (34 תומכים). כעת מחכים להכרעת הדרג הפוליטי, אך נראה שמבצע החיסונים של ילדי ישראל יתחיל כבר בשבוע הבא.

צרפת, מאי 2021 (צילום: Hadrian / Shutterstock.com)
המצב גרוע במדינות רבות באירופה | צילום: Hadrian / Shutterstock.com

הגנה ארוכה יותר?

אחת השאלות הגדולות לגבי החיסון היא מה יהיה משך ההגנה של מנת הדחף. הצהרות חדשות שהובאו בעיתונות הכללית, על סמך נתונים שלא פורסמו עדיין באופן רשמי, טוענות כי רמות הנוגדנים והמגוון שלהם אצל מקבלי מנת הדחף הם גבוהים יחסית, דבר שעשוי להעיד כי השפעת החיסון תחזיק מעמד הפעם למשך שמונה עד עשרה חודשים. עם זאת, הצהרות דומות הושמעו גם לגבי המנה השנייה, ובמציאות ההגנה החיסונית המיטבית שהיא נתנה דעכה בתוך פחות מחצי שנה. אנחנו נדע אם ההנחה הזאת נכונה רק בחלוף הזמן.

אם השפעת המנה השלישית תדעך בחודשים הקרובים, אנו נראה עלייה בכמות הנדבקים, כפי שקרה בראשית הקיץ. כדי למנוע את זה חשוב לנטר באופן שוטף את רמת הנוגדנים אצל מקבלי מנת הדחף. כמו כן יש לבחון אם מתחילים לראות עלייה בהדבקה אצל מחוסנים ותיקים, ועוד קודם אצל מי שהשתתפו בניסויים הקליניים של מנת הדחף. בכל מקרה, עד סוף החורף כבר נדע.

הכתבה פורסמה במקור באתר דוידסון

התרופה החדשה

ביום שישי שעבר דיווחה חברת התרופות פייזר על תוצאות הניסוי הקליני שערכה בתרופה נגד קורונה. על פי הדיווח, שפורסם רק בהודעה לעיתונות ולא עמד עדיין לביקורת מקצועית, התרופה ניתנת עד חמישה ימים אחרי הופעת התסמינים הראשונים ואמורה לעצור את ההידרדרות במצב החולים על ידי פגיעה ביכולת של הנגיף להתרבות.

לפי הצהרות החברה, יעילות הטיפול במניעת הידרדרות במצבם של נדבקים השייכים לקבוצות הסיכון עומדת על 89-85 אחוז, בהתאם למועד מתן התרופה. איש מהחולים בקבוצת הניסוי לא מת מהמחלה, בשונה מקבוצת הביקורת שקיבלה תרופת דמה. כמו כן לא נמצאו תופעות לוואי חריגות של התרופה, אם כי את הנתון הזה מוטב לקחת בערבון מוגבל מאחר שהנבדקים בקבוצת הביקורת חלו קשה יותר, ולכן תופעות הלוואי שדווחו אצלם היו כנראה תסמיני המחלה עצמה.

לאור ההצלחה, גיוס מתנדבים חדשים לניסויים הופסק, מאחר שלא מוסרי לתת תרופת דמה לחולים בקבוצת הביקורת כשידוע שהתרופה האמיתית יכולה להציל את חייהם. בקרוב תוגש בקשה למינהל המזון והתרופות בארצות הברית (FDA) למתן אישור חירום לשימוש בתרופה. הטיפול החדש מצטרף לתרופה נוספת, של חברת מרק (Merck), שהצהירה לפני כמה שבועות שיש לתרופה יעילות של 50 אחוז במניעת מחלה קשה – והדיון באישור חירום שלה צפוי להתקיים ב-FDA בסוף החודש. 

פיתוח של תרופות לטיפול בקורונה, לצד חיסון הציבור הבריא, הם שני המפתחות ליציאה ממשבר הקורונה. החיסון יעניק הגנה במניעת מחלה ובמניעת סיבוכים אצל מי שבכל זאת נדבקו, ואילו התרופות יסייעו לאנשים בסיכון שחלו. השילוב של שני קווי ההגנה הללו יעזור להפוך את הקורונה למחלה שאפשר לחיות לצידה, בדומה לשפעת העונתית. 

מכון דוידסון