אם בכל מה שנוגע לחיסונים נדמה שאנחנו במצב טוב, לפחות לטווח זמן הקרוב ובכפוף למוטציות השונות שעלולות לפתוח שוב הכול מחדש, הרי שיש עוד חזית, אולי פחות מוכרת, בהתגוננות מול הנגיף - תרופות שעשויות למנוע התפתחות של מחלה קשה אחרי הידבקות בנגיף. בשנה האחרונה חלה התפתחות משמעותית בפיתוח טיפולים יעילים המבוססים על נוגדנים. נוגדן שהתגלה לאחרונה הצליח לנטרל לא רק את כל הזנים של נגיף הקורונה, אלא גם וירוסים אחרים שקשורים לזיהומים בגורמי הנשימה.
מדען באוניברסיטת ברקלי גילה את הנוגדן שנקרא S309, שמתואר כנוגדן חסר תקדים בעל כוח מנטרל לכלל הזנים של הקוביד. "נראה כי נוגדן זה, הנקשר למיקום בלתי ידוע של חלבון הדוקרנים של נגיף הקורונה, מנטרל את כל הנגיפים הידועים שגורמים לזיהומים בדרכי הנשימה ביונקים", אמר החוקר ג'יי ניקס מאוניברסיטת ברקלי שגילה את הנוגדן, "בגלל אתר הקישור הייחודי לחלק העמיד במוטציה של הנגיף, ייתכן שיהיה קשה יותר לזן חדש להימלט".
הנוגדן החדש התגלה במחקר עומק של צוות מחקר בינלאומי שבדק מה הם הגורמים לכך שנוגדנים מסוימים עמידים לנגיף מול נוגדנים אחרים שאינם מגיבים במצב של וירוס. באמצעות ניתוח ביוכימי ומבני, סריקת מוטציות עמוקה וניסויים במעבדה, הם זיהו את הנוגדן ואם הוא אכן יאושר וייכנס לשימוש של מערכת הבריאות, הוא יוכל לספק תשובה יעילה ביותר במקרים של מחלות קשות של הנגיף.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
איך נוגדנים משפיעים על הנגיף?
נגיפים שמתפשטים עוברים בדרך כלל לאורך זמן מוטציות גנטיות. לכל זן חדש שנולד יש חוקים חדשים והם עלולים להתפשט ביתר קלות, להתחמק ממערכת החיסון או לגרום למחלות קשות יותר. המוטציות מתפתחות באופן אקראי ומאוד קשה לצפות מראש האם ואילו מוטציות יופיעו ומה תהיה ההשפעה שלהן בפועל. לשם כך המדענים מפתחים תרופות דרך הנוגדנים.
תרופת נוגדנים – הנוגדנים הם מולקולות חלבון שמגיבים לגופים זרים ומזיקים שחודרים לגוף ומנסים לחסל אותם. הנוגדנים נוצרים באופן אקראי אך משתמשים בהם גם באופן יזום כדי לרפא מחלות במקרים שרמת הנוגדנים נמוכה בגוף של החולה. במקרים רבים, מוטציות חדשות יכולות לגבור על הנוגדנים ולהרוס את כל המערכת החיסונית שייצרו הנוגדנים.
עוד ב-mako בריאות:
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם
FDA כבר אישר 3 תרופות כאלו, המבוססות על נוגדנים חד-שבטיים, אך כאמור מה שעובד היום לא בהכרח יעבוד מחר, הכול בכפוף למוטציות החדשות. אחת הגרסאות של הנוגדנים שכבר אושרה, בוטלה לאחר מכן בדיוק מהסיבה הזו. היא כבר לא פעלה כמו שצריך מול הגרסאות החדשות.
"באישור טיפול זה בנוגדנים חד-שבטיים, אנו מספקים אפשרות נוספת לסייע בהרחקת חולים בסיכון גבוה עם COVID-19 מחוץ לבית החולים", אמרה פטריזיה קבאזוני, מנהלת מרכז FDA להערכת תרופות ומחקר. "חשוב להרחיב את ארסנל הטיפולים של נוגדנים חד-שבטיים שצפויים לשמור על פעילות כנגד הגרסאות המחוללות של COVID-19 בארצות הברית".
סיבה טובה לאופטימיות
נכון לעכשיו היכולת של הנוגדן נבדקה במעבדה, כעת מחקר נוסף יצטרך לבדוק את יעילותו בקרב בני אדם. אם אכן יתברר שהנוגדן החדש מסוגל לעמוד מול כל המוטציות המתחדשות, הוא יכול להוות נשק רב עוצמה נגד כל הזנים של מגפת הקורונה בפרט ונגיפים קטלניים אחרים שפועלים בדרכי הנשימה בכלל.