אחרי התמקדות רב מערכתית בחיסונים וטיפולים לנגיף הקורונה, חוקרים ויצרני תרופות משקיעים את מרצם בפיתוח תרופה ללונג קוביד, התופעה החמקמקה שמזוהה עם כ-200 תסמינים מדווחים ושגורמת לסבל של שבועות ארוכים למליוני אנשים שנדבקו בקורונה.
יצרניות תרופות מובילות, כולל אלו שהשיקו כדורים אנטי-ויראליים ונוגדנים חד שבטיים לקורונה, מנהלות דיונים מוקדמים עם חוקרים במה להתמקד בטיפולים. בין השאלות שמנסים להביא להן פיתרון הן מדוע אנשים מסוימים מפתחים תסמינים ארוכי טווח - לעתים קרובות לאחר מקרה קל של קורונה, לפעמים אפילו לאחר חיסון - בעוד שאחרים מתאוששים לחלוטין? כיצד מחלה אחת יכולה להשפיע על מערכות גופניות רבות, ולגרום לתסמינים קשים, החל מערפל מוחי לכאבי מפרקים ועד תשישות מוחלטת, והאם Long COVID היא אבחנה יחידה, או שצריך להתייחס אליו כמונח גג למגוון של מחלות, הנגרמות על ידי מגוון השפעות ביולוגיות מגוונות של הנגיף?
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
הסיבות הבסיסיות האפשריות שהחוקרים בודקים כוללות נזק מהזיהום המקורי, מאגרי נגיף מתמשכים בגוף, תגובה אוטואימונית שבה המערכת החיסונית תוקפת את התאים שלה ותגובה חיסונית לא מווסתת הגורמת לדלקת עודפת הפוגעת בכלי דם קטנים או בעצבים.
נכון לעכשיו, ברחבי העולם ישנם פחות מ-20 ניסויים קליניים בעיצומם של בדיקות תרופות, שקומץ מהם עבר לשלבים מוקדמים. "אני מקווה שיהיו לנו דברים שאנחנו יכולים להציע לאנשים שסובלים כדי להחזיר את חייהם לשגרה בעתיד הקרוב". אמר דיוויד סטריין, מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת אקסטר, שהמחקר שלו משתתף בניסוי בריטי על לונג קוביד.
הניסוי במימון ממשלת בריטניה יבדוק ארבע תרופות בקרב 4,500 חולי COVID ארוכים. הניסוי כולל אנטיהיסטמינים לורטאדין ופמוטידין, קולכין לטיפול בצנית ובדלקות לב - כולם זמינים כגנריים - ו-Xarelto (rivaroxaban) של ג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ.N) שמונע קרישי דם.
לכל התרופות האלו יש נתונים ממחקרים ראשוניים שנערכו על אנשים המצביעים על כך שהם יכולים לפעול נגד כמה מיעדי המחלה האפשריים ל-COVID ארוך, כמו דלקת וקרישי דם. אחד החוקרים ציין בראיון טלפוני לרשת רויטרס כי "זה מאתגר, כי אנחנו הולכים למטרה מעורפלת".
במקביל, מעבדת Axcella Therapeutics, שבסיסה בארה"ב, עובדת עם אוניברסיטת אוקספורד בבריטניה על תרופה שפותחה לסטאטההפטיטיס לא אלכוהולית (NASH), מחלת כבד המסומנת על ידי מטבוליזם לא מווסת, דלקת וצלקות. התקווה היא שהתרופה תחזיר את התפקוד התקין של המיטוכונדריה - מפעלי האנרגיה של התאים. מיטוכונדריה בתפקוד לקוי עשויה להסביר את העייפות לטווח הארוך שחווים רבים שהחלימו מקורונה, או כפי שניסחה זאת החוקרת הראשית ד"ר בטי רמאן - "אם נגיף הקורונה פגע בסוללה, התרופה שואפת לשחזר את הסוללה, כך שהתאים יוכלו לבצע את הפונקציות הרגילות שלהם מבלי לצרוך יותר מדי אנרגיה".
PureTech Health (PRTC.L), מעבדת ביוטכנולוגיה נוספת בארה"ב, מנהלת ניסוי ביניים של טיפול ניסיוני לפיברוזיס ריאתי שמטרתו למנוע צלקות ריאות ארוכות טווח הקשורות לקורונה.
בסיאטל, חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון ומרכז המחקר הקליני של פרד האצ'ינסון COVID בודקים את הטיפול הניסיוני של Resolve Therapeutics המתמקד בעייפות בחולי COVID ארוכים. התרופה פועלת על ידי המסת RNA מסוים בדם שנקשר עם דלקת מוגברת בחולים עם מחלות אוטואימוניות כמו לופוס ותסמונת סיוגרן, אמר ד"ר ג'יימס אנדרוז, ראומטולוג מאוניברסיטת וושינגטון שמוביל את הניסוי.
בנוסף, מדענים מעוניינים לבדוק אם טיפולים או חיסונים קיימים של קורונה יכולים אף הם להשפיע. חברת Moderna תורמת את החיסון שלה לניסויים מוקדמים בבריטניה כדי לבדוק אם זה יכול לעזור להניע את המערכת החיסונית ולהקל על תסמיני COVID ארוכים.