לאור העלייה במספר הנדבקים והנמצאים בבידוד מגיעות לער"ן מאות שיחות של פונים חרדים והורים מודאגים. בשיתוף הקואליציה הישראלית לטראומה נפתח בער"ן קו חם למתן מענה רגשי של עזרה ראשונה נפשית. מספר: 1201, שלוחה 6. המענה יפעל 24 שעות ביממה,7 ימים בשבוע בעברית, באנגלית, בערבית וברוסית, לקהל יעד רחב ככל הניתן, בהתאם לצרכים המשתנים. הקו נפתח על מנת לתת תמיכה רגשית וכן מידע ראשוני על הנחיות משרד הבריאות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
דרכים להתמודדות עצמית עם לחץ וחרדה
- חשבו מחשבות חיוביות
- אל תאמינו למחשבות שליליות
- צאו לטבע, או אם אתם בבידוד, פתחו חלון וחושו בקרני השמש
- הביעו את הדאגה בכתיבה
- הרבו בפעילות גופנית (גם בבית)
- נשמו עמוק
- לטפו את חיית המחמד
- צפו בתכנים אופטימיים
- תרגלו מדיטציה
- עשו אמבטיה מרגיעה
- האזינו למוסיקה אהובה
- הקשיבו לעצמכם
- שמרו על סדר יום ושגרה
- הדליקו נר ריחני
>> עוד 5 דרכים טבעיות להתמודד עם לחץ
המשפחה בבידוד? הנה כמה המלצות להורים
הורים רגועים = ילדים פחות חרדים:
- בתקופות של חוסר וודאות ילדים רואים בהוריהם עוגן רגשי שמקנה להם תחושת ביטחון. כדי לשמש עבורם דמות מרגיעה, גם אתם זקוקים לתמיכה.
- התמקדו ביש במקום בחסר. במה שכן ניתן לעשות ופחות במה שנמנע מהם. מיקוד בחצי המלא של הכוס ישפר את האופטימיות ומצב הרוח המשפחתי.
- ידע מפחית חרדה. הסבירו לילדיכם על המצב בהלימה לגילם באופן שאינו דרמטי או מעצים חרדה. התבססו על ידע עובדתי. הדגישו כי הבידוד נועד כדי לשמור על בריאות המשפחה וכדי לדאוג לטיפול רפואי מתאים בעת הצורך. לאחר תקופת הבידוד הם יחזרו לפעילות רגילה וללימודים. כדי להמחיש את אורך התקופה, היעזרו בלוח שנה לספירה.
- תנו מקום ולגיטימציה לביטוי רגשי. תשומת לבכם וההקשבה מספקות לילדים הזדמנות לחוש ביטחון וקרבה. עודדו אותם לשתף בתחושותיהם. כל אחד מגיב בדרכו. כל רגש הוא לגיטימי.
- כולנו יצורים חברתיים. ילדים ובייחוד מתבגרים זקוקים לקשר עם חבריהם. עודדו אותם לשמור על קשר באמצעות הטלפון והרשתות החברתיות.
- גם בבידוד ביתי יש חשיבות לסדר היום ולשמירה על שגרה. הקפידו על הרגלים של זמני ארוחות ושינה, הממתנים את תחושת חוסר השליטה.
- אפשרו פעילות גופנית ותנועה. התאימו את המרחב הביתי למשחק במספר פינות כדי לא ליצור תחושת הגבלה. ניתן לערוך תחרויות משפחתיות כאמצעי לפרוק מתח ואנרגיות כלואות.
- עודדו פעילות של הבעה ויצירה. ניתן להכין יחד קולאז', לבנות, לפסל או לצייר.
- האזינו למוזיקה אהובה או ארגנו הופעה לכל המשפחה. צפו יחד בתכנים אופטימיים ונסו לשמור על חוש הומור.
- היעזרו באסטרטגיות מפחיתות חרדה ותרגלו נשימה עמוקה. במצבי לחץ הנשימה נעשית שטוחה ומהירה. לנשימות עמוקות השפעה מטיבה. ניתן להאריך את הנשיפה באמצעות שימוש בבועות סבון, תוך כדי משחק והנאה.
- הגבילו את חשיפת הילדים לתכנים מעוררי חרדה בתקשורת ושוחחו עמם על הצורך לגלות אחריות ברשתות החברתיות ולא לפתוח או להעביר סרטונים ותמונות ללא מחשבה.
- תנו להם תפקידים. עודדו אותם לתמוך ולעזור. ביצוע משימות ותפקידים בבית, מחזק את תחושת המסוגלות והערך העצמי ומאפשר להיות אקטיביים ולחוש יותר שליטה. סייעו לילדים לזהות בעצמם כוחות והעבירו את המסר שאתם מאמינים ביכולת ההתמודדות שלהם. הדגישו שאתם כאן עבורם ושיחד תעברו את התקופה בהצלחה.
- ️היו רגישים לסימנים העלולים להעיד על מצוקה ואל תהססו לפנות לעזרה.
* ד״ר שירי דניאלס – המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער״ן, מרצה באוניברסיטת תל אביב ומחברת הספרים ״עוצמת ההקשבה - כיצד לסייע לסובבים אותך בזמן מצוקה רגשית ומשבר״ ו ״כאב אנלוגי בעידן דיגיטלי - התמודדות חיובית עם פרידה וגירושים״
גם מרכז אלה להתמודדות נפשית עם אבדן פותח החל ממחר קו חם לסיוע נפשי, עבור אנשים הנמצאים בבידוד ביתי בעקבות מחלת הקורונה.
מרכז אלה להתמודדות נפשית עם אבדן הינה עמותה ללא כוונת רווח המהווה בית לאנשים המתמודדים עם כאב נפשי, משברי חיים, טראומה, אבדן ושכול.לדברי אנשי המרכז, הבידוד כתוצאה מהחשש למחלה עלול להגביר מצוקה רגשית – אישית או משפחתית, ולהעלות את רמת החרדה ככל שהשהייה בבידוד נמשכת. במטרה להקל ולסייע בהתמודדות הקימה העמותה קו חם אשר יופעל החל ממחר (יום ג) על ידי צוות המטפלים שלה. במרכז אלה יציעו למבודדים שיחת הרגעה ועזרה ראשונה למצוקה נפשית בטלפון 050-9949244. השירות יינתן ללא עלות בכל יום בשעות 12:00-20:00. במידת הצורך יוענק טיפול נפשי המשכי באמצעות הטלפון או הסקייפ בתשלום.