בזמן שמגפת הקורונה ממשיכה להתפשט ודיווחים אחרונים מצביעים על לא פחות מ-28 אלף נדבקים, מדענים ברחבי העולם מנסים לחקור ולהבין יותר את הנגיף הקטלני ואת דרכי פעולתו, במטרה למצוא טיפול לנדבקים ולמנוע את המשך התפשטותה. אחת התעלומות המסקרנות ביותר סביב וירוס הקורונה, היא השאלה מדוע כל כך מעט ילדים חלו.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הדיווח הראשון על התפרצות המחלה פורסם ב-31 בדצמבר, אך ילדים מתחת לגיל 15 לא אובחנו במחלה עד 22 בינואר. מחקר שעלה בחודש שעבר בכתב העת New England Journal of Medicine טען כי "ילדים עלולים להיות בסבירות נמוכה יותר להידבק; אם הם נדבקים, הם עלולים להראות תסמינים קלים יותר", בהשוואה למבוגרים.

מאז, נראה שרופאים תיעדו מעט מאוד מקרים של ילדים שנדבקו במחלה, ביניהם תינוקת בת 9 חודשים, ילד בשנז'ן בסין ואתמול דווח על תינוק בן יומו בווהאן שנדבק בנגיף ככל הנראה עוד ברחם אמו. אך נראה שלרוב, ילדים פחות רגישים לווירוס הקורונה.

עוד על נגיף הקורונה: 
>> האם תרופה למלריה היא הסוד למלחמה בנגיף?
>> כמה זמן הנגיף שורד על משטחים?
>> האם מסוכן לפתוח חבילות מסין?

"מכל מה שראינו עד כה ומסיבות שלא ברורות לנו, זה אכן נראה שזה בעיקר פוגע במבוגרים", אומר ריצ'רד מרטינלו, פרופסור-חבר למחלות זיהומיות בבית הספר לרפואה ב"ייל", לביזנס אינסיידר. "חלק מהדיווחים שהגיעו עד כה מסין היו מבתי חולים של מבוגרים ולא מבתי חולים לילדים, אז ייתכן שזה פשוט מידע שטרם נחשף".

כידוע, נגיף הקורונה דומה במידה רבה לנגיף הסארס (SARS), שתקף בתחילת שנות האלפיים – ונראה שגם כמות המקרים הנמוכה בקרב ילדים דומה בשני המקרים. מגפת הסארס הדביקה כ-8,000 בני אדם וגבתה את חייהם של 774 אנשים בין סוף 2002 ועד אמצע 2003 – מתוכם, כמות הילדים שנדבקו משוערת כבין 80 ל-130 מקרים.

מדענים סיניים (צילום: aslysun, shutterstock)
אם יותר ילדים יידבקו – המגפה עשויה להיות קטלנית במיוחד | צילום: aslysun, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> אתם חייבים לנסות את אתגר התזונה של ג'יי לו
>> נגיף הקורונה: האם מסוכן להזמין חבילות מסין?
>> נשים, הנה 5 דברים שאסור לכן להשתמש בהם

אם יותר ילדים יידבקו – המגפה תהיה חמורה יותר

לפי מומחים בתחום הבריאות, כמות נמוכה של נדבקים בקרב ילדים היא דבר טוב, במיוחד כי ילדים נוטים להקפיד פחות על היגיינה; הם פחות מכסים את הפה כשהם משתעלים/מתעטשים, פחות שוטפים ידיים ופחות נמנעים ממגע – פעולות שגורמים לפיזור של חיידקים - ולכן הם עלולים להוביל למספר אף גבוה יותר של נדבקים.

"אם אנחנו יכולים להגן על ילדים, ראשית, זה טוב עבורם, אבל זה גם טוב עבור האוכלוסייה", מסביר דיוויד וובר, מרצה לאפידמיולוגיה ורפואת ילדים באוניברסיטת צפון קרוליינה. "אם הווירוס אכן יחדור לאוכלוסיית הילדים, זה עלול להעצים את ההתפרצות".

הסיבה לכך שילדים פחות רגישים לנגיף הקורונה אינה ברורה, אך יש המשערים כי משהו שונה באופן שבו גופם של ילדים מגיב לווירוס. "אני רופא ילדים – אני אוהב אותם – אבל ילדים יכולים ממש להעצים התפשטות של וירוסים נשימתיים", מסביר ד"ר אהרון מילסטון, אפידמיולוג ומרצה לרפואת ילדים באוניברסיטת ג'ונס הופקינס. "אם ילד חולה, הוא עדיין ירצה להתחבק עם אמא או לשחק עם האחים שלו. "אם אנחנו יכולים לשמור על הווירוס הזה הרחק מאוכלוסיית הילדים, זה יעזור למגר את זה", הוסיף מילסטון.