מי שנאלץ לעבור בדיקת קורונה, אותה בדיקה פולשנית שכרוכה בלקיחת דגימה מהאף ומהפה באמצעות מטוש, יודע שמדובר בבדיקה די לא נעימה. רבים מעידים (כולל כותבת שורות אלה) על כך שזה מרגיש כאילו המטוש ממש עוד רגע מגרד את המוח. זוהי אחת הסיבות שחוקרים ברחבי העולם עובדים על פיתוח של בדיקת קורונה שתהיה פחות פולשנית ויעילה יותר. שכן, בדיקת הקורונה כפי שהיא היום גם צריכה להישלח למעבדה והתשובה רחוקה מלהיות מיידית. לרוב היא אמורה להגיע תוך 24 שעות, אך בלא מעט מקרים מגיעה תשובה תוך 48 ואף 72 שעות. כעת חוקרים טוענים כי הם מפתחים בדיקה מהירה יותר, שתספק תשובה תוך 15 שניות בלבד, בטכנולוגיה עליה מבוסס גם מכשיר הינשוף, שבודק את רמת האלכוהול בדם.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

חוקרים מאוניברסיטת מדינת אוהיו ואוניברסיטת נורת'איסטרן בארה"ב מבצעים בימים אלה ניסויים בבני אדם לבדיקה חדשה שאמורה לזהות נוכחות של נגיף הקורונה ביעילות גבוהה יותר מהבדיקות הנוכחיות. כאמור, הבדיקה בנויה כמו בדיקת "ינשוף", טכנולוגיה שמשתמשים בה גם למחלות אחרות, כמו סוכרת, סוגי סרטן מסוימים, מחלות נשימתיות ומחלות רבות ואחרות. פרנה גומה, מרצה להנדסה באוניברסיטת מדינת אוהיו, שבימים אלה מפתחת בדיקה כזו, מאמינה כי טכנולוגיה זו יכולה להיות יעילה במיוחד גם עבור נגיף הקורונה.

בבדיקת נשיפה, בשונה מבדיקת PCR (הבדיקה הנוכחית),  אין צורך בריאגנט (חומר היוצר תגובה כימית בנוכחות של חומר אחר) ואין גם צורך במעבדות לצורך עיבוד התוצאות, מה שעוד יותר יכול לתרום לזריזות רבה יותר במתן תשובה – שזה כמובן חלק חשוב בהשתלטות על המגפה. כמו כן, ניתן לבצע אותה בכל זמן ובכל מקום. דבר נוסף שהופך את בדיקת הינשוף ליעילה הרבה יותר, היא שכל אחד יכול לבצע, כלומר אין צורך באנשי מקצוע מיומנים כדי לבצע אותן, מה שיכול להוביל לפריסה רחבה יותר ונגישה יותר של בדיקות. גומה וצוותה בימים אלה עורכים ניסויים על מתנדבים, בתקווה שאם תוכח כיעילה, הבדיקה שפותחה על ידה תוכל לקבל בקרוב אישור של ה-FDA לשימוש רחב באוכלוסייה.

עוד ב-mako בריאות:
>> אפידמיולוגית: זה המושב הבטוח ביותר באוטובוס
>> מחקר חדש: ריחוק פיזי לא מספיק למניעת הדבקה
>> לא מצליחים להירדם? 8 משקאות שיעזרו לכם  

לפי גומה, שחוקרת בדיקות מבוססות נשיפה כבר שנים רבות, המכשיר הניסיוני שיזהה את נגיף הקורונה משתמש בחיישנים שמסוגלים לזהות תרכובות אורגניות נדיפות המצויות בנשימה. לדבריה, אותן תרכובות אורגניות מהוות סמנים ביולוגיים לנגיף הקורונה. המכשיר מכיל חיישנים עם רגישות גבוהה לאותם סמנים ביולוגיים, כך שהם מגיבים אך ורק לאותן תרכובות. התוצאות מופיעות על הצג תוך 15 שניות בלבד. כדקה לאחר מכן, המכשיר מוכן לבדיקה חדשה. "בעזרת הטכנולוגיה הזו, ניתן לעשות מעקב יום-יומי", מציינת גומה בראיון ל-WIRED. "שום דבר לא מונע מכם לדעת מה מצבכם הבריאותי בכל רגע נתון".

אז מתי נוכל להתחיל להשתמש בבדיקות הללו? זה כאמור תלוי בעיקר באישור ה-FDA וביכולת שלהם לייצר את המכשירים בייצור המוני, תוך זמן סביר. גומה מציינת שהיא מקווה שהבדיקות יגיעו לפריסה ארצית בארה"ב כבר בסתיו הקרוב.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (16.09.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.