בתי הספר ומוסדות החינוך היו בין הראשונים לשלם את מחיר הסגרים וההגבלות החברתיות שחווה הציבור ברחבי העולם בשנה וחצי האחרונות, בעוד ממשלות נאבקות במגפת הקורונה. מסין, ואז איטליה וספרד, התרחבה תופעת סגירת מוסדות החינוך לרחבי העולם, ובד בבד הומחש לשלטונות עד כמה קריטי תפקודם הסדיר. יותר מ־120 מדינות השעו את הלימודים בגלל מגפת הקורונה, לפי נתוני האו"ם. כעת, בניסיון לחזור לשגרה, ואחרי שהעולם המערבי החל להשתמש בחיסונים שמפחיתים משמעותית את התמותה והתחלואה החמורה, לפי הנתונים האחרונים, נפתחת במקומות רבים בחצי הכדור הצפוני שנת הלימודים. במדינות רבות, היא גם נפתחת בדיוק בתחילתו של גל חדש של קורונה, שמונע עכשיו ממוטציית הדלתא המדבקת.

כמה מדינות מובילות בעולם כבר פתחו את שערי מוסדות החינוך, ואם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון, גם שנת הלימודים בישראל תפתח בשבוע הבא.

מדינות שונות נוקטות אמצעים שונים במטרה לבלום את המגפה, החל מחיסון נערים ונערות מעל גיל 12 (ולחץ לאשר החיסון גם לגילאים נמוכים יותר), חבישת מסכות, שמירת מרחק, שמירה על קפסולות, לצד בדיקות המוניות.

"גלובס" מציג את תמונת המצב בכמה מדינות שכבר שבו ללימודים, וכמה שמתכוננות לעשות זאת כמו בישראל, בשבוע הבא.

גרמניה: בדיקות מהירות בבתי ספר פעמיים-שלוש בשבוע 

בחלק ממדינות המחוז בגרמניה הלימודים בבתי הספר כבר התחדשו, במתכונת מיוחדת הלוקחת בחשבון את סכנת התפשטות מגפת הקורונה אך גם את העובדה שחלק גדול מהאוכלוסייה התחסן. ברוב המדינות נדרשים הילדים מכל הגילאים ללבוש מסיכות בכיתה וגם לשמור על ריחוק בין השולחנות וביניהם, כפי שהיה בתחילת שנת הלימודים הקודמת. עם זאת, חלק ממדינות המחוז הצהירו כי אמצעים אלה יהיו בתוקף "רק בשבועות הראשונים של השנה", ותוך בחינה של מגמת שיעור התחלואה.

בברלין, אחת ממדינות המחוז הראשונות לשוב ללימודים כבר לפני כשבועיים, מקיימות הרשויות שלושה סבבי בדיקות קורונה מהירות בשלושת השבועות הראשונים שאחרי השיבה לבתי הספר, בשל חשש כי חלק מהילדים מגיעים היישר מחופשות בחו"ל, והם עשויים להיות חולים במחלה. הטלוויזיה המקומית הראתה כיצד השיעור הראשון של ילדי כיתה ב' בעיר כולל את ביצוע בדיקת הקורונה המהירה על עצמם, כולל תחיבת מטוש לאף, הכנסה לתמיסה, טפטוף במקום המיועד בבדיקה והמתנה של 15 דקות לתוצאות.

המדיניות וצעדי המנע משתנים ממקום למקום. במדינת המחוז ברנדנבורג, למשל, רק צעירים בתיכון יהיו חייבים לחבוש מסיכה אחרי השבועיים הראשונים ללימודים, בהנחה שלא יהיה זינוק בשיעור התחלואה. במדינת המחוז נורדריין־וסטפליה, הרשויות עושות שימוש בבדיקה המכונה "בדיקת סוכריה" - מקל עם מטוש בקצהו שהילדים צריכים למצוץ במשך שלושים שניות (הנמדדות על ידי המורה), שאחריהם הוא נשלח לבדיקת מעבדה המשיבה את התוצאות בתוך שעות.

בנוסף, המורים והמנהלים ברחבי גרמניה הונחו לאוורר בקפידה את הכיתות במשך דקות ארוכות מדי שעה. חלק מהרשויות בגרמניה כבר רכשו בסכומי עתק מטהרי אוויר תעשייתיים, בעלות של כמה אלפי אירו למכשיר, המסוגלים לחסל נגיפים באמצעים שונים (כולל קרינת UV). מטהרים אלה המחליפים ומנקים את האוויר בחדר, ומיועדים לשימוש בחודשי החורף בהם יהיה קשה לפתוח את החלונות לאוורור בגלל מזג האוויר.

כפי שמלמדים הנתונים הראשוניים, השיבה לבית הספר כרוכה גם בעלייה במספר המאובחנים בגרמניה, בין השאר על רקע עלייה במספר הבדיקות. בברלין לבדה אותרו בשבוע הראשון כ־230 ילדים חיוביים לקורונה בבדיקות המהירות - שיעור תחלואה כמעט כפול מזה שהיה בעיר לפני כן.

כעת, כאשר "הגל הרביעי" של מגפת הקורונה כבר החל להתפשט בגרמניה בשל וריאנט הדלתא, לפי מכון רוברט קוך, הורים רבים ממתינים לראות אם הרשויות ישנו את ההיערכות שהוכנה בקיץ, על רקע הדעיכה שנרשמה במספר המקרים והאופטימיות לגבי יכולת החיסונים לבלום את המחלה.

● שיבה ללימודים: תלוי במדינת המחוז, מתחילת אוגוסט עד אמצע ספטמבר
● שיעור תחלואה: 81 מקרים למיליון תושבים (במגמת עלייה)
● מקדם הדבקה: 1.38
● שיעור מחוסנים מלא: 58%

בריטניה: אין חובת מסיכות, כיתות לא יישלחו לבידוד מונע

גם בבריטניה, הטריטוריות המרכיבות את הממלכה המאוחדת נוקטות מדיניות שונה אחת מהשנייה בנוגע לצעדי המנע בבתי הספר. בסקוטלנד, למשל, צוות ההוראה והתלמידים "יעודדו" אך לא יחויבו להיבדק בבדיקות מהירות חינמיות פעמיים בשבוע, החל מהשבוע שלפני השיבה ללימודים בספטמבר. לעומת זאת, תהיה חובת לבישת מסיכות בכיתות ובמסדרונות בבתי הספר, גם למורים וגם לתלמידים, כמו גם שמירה של ריחוק חברתי מינימלי של מטר אחד בין שולחנות ובין המורים לתלמידים וביניהם.

באנגליה ובוויילס, לעומת זאת, הרשויות מציגות גישה רכה יותר, והן שמו קץ ל"קפסולות" שאיפשרו פגישה רק בין ילדים מאותו המחזור. בהתאם לפתיחת המשק לחלוטין ולניסיון לחזור לחיים כרגיל - לב המדיניות של ממשלת בריטניה - אין שום חובת לבישת מסכה בבתי ספר (כפי שאין בתחבורה ציבורית או במקומות סגורים, אך רבים בממלכה עדיין עושים זאת על דעת עצמם).

 

תלמידי תיכון בסקוטלנד חוזרים ללימודים ללא מסכות, החודש / צילום: Reuters, Jane Barlow
 תלמידי תיכון בסקוטלנד חוזרים ללימודים ללא מסכות, החודש / צילום: Reuters, Jane Barlow
 

 

אחד התסריטים שמנסים למנוע באנגליה בשנת הלימודים הנוכחית הוא זה שבו כיתה שלמה נשלחת לבידוד בעקבות מקרה תחלואה אחד. לפי החוקים החדשים שאומצו על ידי ממשלת בריטניה (אך תקפים רק באנגליה), ילד חולה שיאותר בכיתה ייכנס לבידוד של עשרה ימים לפחות, אך האחרים יוכלו לבצע בדיקת PCR ואם היא שלילית - הם לא יצטרכו להיות בבידוד או להימנע מללכת לבית הספר. כל זאת רק לגבי הילדים שנמצאו ב"קשר קרוב".

צעד נוסף הוא בתחום הטכנולוגי. הממשלה הודיעה על רכישת מדי איכות־אוויר - מכשירים קטנים המודדים את ריכוז הפחמן הדו־חמצני באוויר, שיכול להצביע על חוסר בתחלופת אוויר. בניגוד לגרמניה, שבה רכשו הרשויות בסכומי עתק מטהרי־אוויר תעשייתיים המסוגלים לחסל נגיפים, הבריטים מסתפקים במכשירים הזולים יחסית, וקוראים למורים לנטר את איכות האוויר ולפתוח חלונות במידת הצורך. איגודי המורים היו אלה שדרשו זאת מהממשלה. הממשלה תוציא כ־25 מיליון ליש"ט על רכש 300 אלף מכשירי מדידה, דווח בימים האחרונים.

 ●  שיבה ללימודים: בסקוטלנד הלימודים החלו; באנגליה, בוויילס ובצפון־אירלנד - בשבוע הבא
 ● שיעור תחלואה: 465 מקרים למיליון תושבים
 ● מקדם הדבקה: 1.07
 ● שיעור מחוסנים מלא: 61

צרפת: לימודים בשיטת הרמזור והקפסולות

נשיא צרפת עמנואל מקרון והממשלה הקפידו מאוד בגל הקורונה האחרון בחורף, שלא להשבית את בתי הספר, אפילו במחיר תחלואה הולכת וגוברת. הם השתמשו בחובת חבישת מסיכות, בדיקות מהירות, בידודי כיתות וצעדים נוספים כדי להיאבק בהתפשטות הקורונה, ומקרון אמר כי מדובר בעמדה אידיאולוגית. "לא ניתן למגפה לפגוע בדורות שלמים של ילדים", אמר. כך, בשיא המגפה הושעו הלימודים באוניברסיטאות, אך בתי הספר והגנים המשיכו לפעול.

גם כעת, ממשלת צרפת מתכננת להשיב את הילדים בנוכחות מלאה לבתי הספר ב־2 בספטמבר, ללא קשר למצב החיסוני שלהם ועל רקע הגל הנוסף המתרגש על המדינה, הפעם של וריאנט הדלתא. הממשלה הציגה בחודש שעבר תכנית "רמזור" בת ארבעה צבעים (ירוק, ענבר, כתום ואדום), שתבטיח חינוך פנים אל־פנים לכל מיליוני התלמידים בצרפת. לפי הערכות כרגע, הילדים יחזרו ללימודים ברמה השנייה נכון לעכשיו (הכוללת עדיין חינוך פנים־אל־פנים), אך אם יגיעו לרמה האדומה, ייאלצו תלמידי החטיבות והתיכונים לעבור לחינוך מקוון בחצי מהזמן.

 

ילדים מנופפים בדגלי צרפת בפריס, החודש / צילום: Associated Press, Adrienne Surprenant
 ילדים מנופפים בדגלי צרפת בפריס, החודש / צילום: Associated Press, Adrienne Surprenant

 

לפי התוכנית העכשווית, חובת חבישת מסיכות בשלב הזה תהיה בבתי הספר היסודיים ומעלה וכן ייקבעו "קפסולות" שיורשו להיות ביחד באותו הזמן. הממשלה תשים דגש על אוורור הכיתות. היא מתכננת לבצע לפחות 600 אלף בדיקות בשבוע. במקרה של קורונה בכיתה מסוימת, רק התלמידים שלא חוסנו עדיין יישלחו הביתה לבידוד של שבעה ימים. זאת, למרות העדויות ההולכות וגוברות מישראל לגבי פוטנציאל ההדבקה גם של מי שחוסנו בעבר. בבתי הספר היסודיים תימשך ההוראה פנים־אל־פנים ללא קשר למצב התחלואה.

בניגוד להחלטה לדרוש תעודת בריאות בתחומים אחרים, כמו כניסה לחנויות ומסעדות או נסיעה ברכות מהירות, הממשלה הבהירה כי לא תדרוש להציג "תעודת בריאות" בבתי הספר. זאת, מכיוון שבתי הספר צריכים להיות "פתוחים לכולם", כפי שאמר שר הבריאות.

 ● שיבה ללימודים: 2 בספטמבר
 ● שיעור תחלואה: 333 מקרים למיליון תושבים
 ● מקדם הדבקה: 1.1
 ● שיעור מחוסנים מלא: 54%

ספרד: בתי ספר ייפתחו כרגיל ● צוותי הוראה לא יחויבו להתחסן

בספרד הבהירה הממשלה בימים האחרונים כי לא תשנה את תכנית ההיערכות לחידוש הלימודים למרות ההתפרצות הצפויה של וריאנט הדלתא. הממשלה מנסה לחסן כמה שיותר בני נוער לפני תחילת השנה, אך רק שש מדינות מחוז כרגע אישרו לחסן ילדים מעל גיל 12, כפי שנעשה בישראל ובארה"ב כבר חודשים ארוכים. ממשלת ספרד הבהירה כי הלימודים ייפתחו כסדרם בנוכחות מלאה של הילדים, ללא לימוד וירטואלי. לפי הערכותיה, עם תחילת השנה כמחצית מהתלמידים מעל גיל 12 יהיו מחוסנים באופן מלא.

בניגוד לאיטליה השכנה, ספרד לא מחייבת את המורים וצוותי ההוראה להתחסן. באיטליה מדובר בהרחבה של "התו הירוק" המאפשר כניסה למקומות סגורים, נסיעה ברכבות ועוד. הממשלה ברומא החליטה כי התו יהיה תקף גם לבתי ספר (לצוותים המבוגרים), ומורים שלא יציגו תעודת חיסון או החלמה יושעו לאחר חמישה ימים ולא יקבלו שכר. בספרד, לעומת זאת, אמרה שרת הבריאות כי "רוב מוחלט" של צוותי ההוראה כבר מחוסן - כך שאין צורך בסנקציות אלה.

 

נערה מפמפלונה בצפון ספרד ממתינה  בתור לקבלת חיסון, יולי / צילום: Associated Press, Alvaro Barrientos
 נערה מפמפלונה בצפון ספרד ממתינה בתור לקבלת חיסון, יולי / צילום: Associated Press, Alvaro Barrientos

 

בהתאם להיערכות החדשה, בספרד יותרו לימודים בכיתות של 25 תלמידים לכל היותר, לעומת מספר מקסימלי של 20 תלמידים בכיתה בשנה שעברה. בבתי הספר היסודיים יורשו מורים ללמד בכיתות של עד כ־30 תלמידים. הלימודים בבתי הספר היסודיים יורשו ב"קפסולות", כלומר ייאסר הערבוב בין כיתות שונות בהפסקות, במסדרונות ובחצר. זאת, אלא אם שיעור התחלואה יירד באופן משמעותי, והצעד יבוטל.

בבתי הספר התיכוניים יידרשו התלמידים לשמור על מרחק של לפחות מטר זה מזה. כל התלמידים מעל גיל 6 יצטרכו להמשיך ולחבוש מסיכות בכיתה.

 ● שיבה ללימודים: שבוע שני של ספטמבר
 ● שיעור תחלואה: 235 מקרים למיליון תושבים
 ● מקדם הדבקה: 0.76
 ● שיעור מחוסנים מלא: 69%

ארה"ב: קרבות פוליטיים סביב החזרה לבית הספר 

 

תחילת שנת הלימודים בארה"ב וצעדי המנע נגד התפשטות מגפת הקורונה הפכו בשבועות האחרונים לזירת מאבק פוליטי וחברתי רווי שנאה ופילוג, כולל עימותים בין הורים. חלק מהמושלים הרפובליקאים הודיעו בשבועות האחרונים כי ינקטו צעדי עונשין נגד בתי ספר שיחייבו את התלמידים לחבוש מסיכות הגנה. בפלורידה מתנהל קרב בין המושל הרפובליקאי של המדינה, רון דה־סנטיס, לבין כמה רשויות מקומיות, שנחקרות כעת על אי־ציות להוראתו לאפשר לכל ילד להימנע מחבישת מסיכות בבתי ספר. הממשל המקומי בפלורידה מאיים למנוע העברת תקציבים לבתי הספר ברשויות מקומית אלו.
הלימודים ברחבי המדינה התחדשו כבר לפני כשבועיים. מספר מקרי הקורונה בפלורידה שבר שיאים באחרונה, ועומד כעת על כ־18 אלף ביום. 42 אלף בני אדם מתו במדינה מקורונה עד כה.

 

תלמידים צועדים לבית הספר בפלורידה, החודש / צילום: Associated Press, Lynne Sladky
 תלמידים צועדים לבית הספר בפלורידה, החודש / צילום: Associated Press, Lynne Sladky

 

בכמה מדינות בדרום ארה"ב, ביניהן מיסיסיפי, ג'ורג'יה וטקסס, התחדשות הלימודים לוותה בהתפרצויות משמעותיות, ובתי ספר שלמים השעו את הלימודים למשך שבועיים או יותר לאחר שהתגלו בהם עשרות מקרי קורונה ביום. במערכת החינוך של מחוז בודד בפרברי אטלנטה התגלו 700 תלמידים חיוביים לקורונה בשבועיים הראשונים ללימודים, דיווח ה"ניו יורק טיימס".

ראש המרכז למניעת ולבקרת מחלות (CDC) הקודם, ד"ר ריצ'רד בסר, אמר כי להערכתו למרות החיסונים באוכלוסייה המבוגרת, התפשטות וריאנט הדלתא תגרום "ליותר סגירות בתי ספר השנה מאשר בשנה שעברה". במדינות אחרות, ביניהן קליפורניה וניו יורק, למשל, דורשות הרשויות לא רק חובת חבישת מסכות אלא גם חובת חיסון בקרב צוותי ההוראה, או בדיקות דו-שבועיות אם ברצונם להימנע מהחיסון. מדינת ניו יורק, עם זאת, הודיעה כי לא תקבל בדיקות שליליות מצד מורים ומחייבת אותם להתחסן.

בהמלצות העדכניות שלו קובע ה־CDC כי וריאנט הדלתא הוא הסיבה להמליץ לכל הילדים מעל גיל שנתיים לחבוש מסיכות בגנים ובבתי הספר היסודיים ומעלה, כמו גם לצוותי ההוראה. הוא גם ממליץ על שמירת מרחק של לפחות מטר אחד בין הילדים. לגבי צוותי הוראה ונערים ונערות שכבר חוסנו (מעל גיל 12), המרכז ממליץ להיבדק שלושה עד חמישה ימים אחרי החשיפה לחולה מאומת, בין אם יש להם סימפטומים או לא.

 ● שיבה ללימודים: מתחילת אוגוסט, בהדרגה
 ● שיעור תחלואה: 445 מקרים למיליון תושבים (במגמת עלייה)
 ● מקדם הדבקה: 1.23
 ● שיעור מחוסנים מלא: 51%