מבצע החיסונים היעיל בישראל הוביל לירידה במקדם ההדבקה שעומד הבוקר על 0.76 וגם באחוז החיוביים לקורונה. יותר מ-4 מיליון ישראלים מחוסנים בשתי מנות ואין ספק שההשפעה של זה ניכרת בימים האחרונים. אך במדינות גדולות יותר, שבהן מבצע החיסונים מתקדם לאט יותר מסיבות ברורות, המספרים פחות אופטימיים מבישראל. 

באירופה נצפית בשלושת השבועות האחרונים עלייה במספר הנדבקים ומבצעי החיסונים נתקלים בקשיים, במיוחד במדינות שמתחסנות בחיסון של אסטרהזניקה. גרמניה, איטליה, צרפת, פולין, הונגריה, דנמרק, הולנד ומדינות רבות רושמות עליה בכמות החולים מדי יום וקיים חשש ממשי מסגר נוסף בשבועות הקרובים.

ראש ממשלת איטליה הכריז לאחרונה על סגר כללי נוסף במדינה במהלך סוף השבוע של חג הפסחא, לאור עלייה מחודשת במספר המקרים. העלייה באחוז החולים החיוביים בגרמניה הביא גורמים ברשויות הבריאות במדינה להודות כי גרמניה חווה בימים אלה גל שלישי של קורונה. 

נראה שהעלייה במקרי הקורונה באירופה עשויה להיות קשורה לקשיים במבצעי החיסונים. מדינות מסוימות ביבשת נאלצו לעצור את מבצעי החיסונים בגבולותיהן בשל דיווחים על קרישי דם כתוצאה מהחיסון של אסטרהזניקה, ביניהן אירלנד, דנמרק, איסלנד ונורבגיה. סיבה נוספת שעשויה להיות לעלייה במקרים באירופה הם הזנים החדשים של נגיף הקורונה שנמצאו מדבקים יותר וקטלניים יותר. 

ד"ר אנתוני פאוצ'י, היועץ הבכיר לענייני קורונה בבית הלבן התראיין לאחרונה לרשת פוקס האמריקאית וציין כי העלייה החדה שנצפית באירופה בימים אלה היא ככל הנראה בשל הקלה מהירה מדי בהנחיות, בין היתר. "הם (האירופאים, מ"ג), חשבו שהם יצאו מכלל סכנה, אבל הם לא וכעת הם רואים עלייה. אם מחכים עוד קצת כדי לתת למבצע החיסונים הזדמנות להעלות את ההגנה באוכלוסייה, אז זה הופך את הקלת ההנחיות להרבה פחות מסוכנת", הוסיף. 

דרום אמריקה

תור לחיסון בברזיל (צילום:  Nelson Antoine, shutterstock)
תור לקבלת חיסון בברזיל, פברואר 2021 | צילום: Nelson Antoine, shutterstock

ביום שישי ברזיל עברה את הודו במספר הנדבקים ושוב תפסה את מקומה אחרי ארה"ב והפכה למדינה השנייה בעולם במספר מקרי הקורונה. יש שמשערים שזה קשור לחגיגות מחתרתיות של הקרנבל שבוטל באופן רשמי והיה אמור להתקיים בחודש פברואר. אך ייתכן מאוד שזה קשור גם לזן של נגיף הקורונה שהתגלה בברזיל ("המוטציה הברזילאית") שנחשב מידבק יותר. 

בימים האחרונים ברזיל לא רק שברה שיאים של מספר המתים ביממה (יותר מאלפיים), אלא גם נראה שבתי החולים בערים המרכזיות נמצאים על סף קריסה, לפי דיווחים בעולם. לאחרונה פורסם שנשיא המדינה בולסונארו שוקל להחליף את שר הבריאות, לאור לחצים בשל ההתפרצויות המחודשות ומבצע החיסונים האיטי. עם זאת, שר הבריאות הברזילאי הכחיש טענות אלו. 

בפרגוואי, אורוגוואי וצ'ילה גם מדווחים על עלייה במספר מקרי הקורונה, אם כי צ'ילה מובילה במבצע החיסונים בדרום אמריקה, עם 25 אחוז מהאוכלוסייה שכבר חוסנה במנה ראשונה לפחות. בפרו ובבוליביה לעומת זאת, נצפית ירידה במספר המקרים. 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (15.03.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.


עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון "פייזר" פחות יעיל לאנשים בקבוצה זו
>> זה מה שאוכל חריף עושה לגוף שלכם
>> הסימנים שיכולים לנבא מראש מוות מקורונה