בתוך פחות מחודש זינק מספק החולים הקשה בנגיף הקורונה מ-100 ל-870 (180 מהם מחוברים למכונות הנשמה) - מספר החולים קשה הגבוה ביותר מאז חודש פברואר, ובמשרד הבריאות מזהירים כי השיא עוד נמצא לפנינו. לפי הערכות בכירי מערכת הבריאות, בקרוב נחצה את שיא המאושפזים והחולים במצב קשה מתחילת המגפה, כאשר במקביל רבים מן הצוותים הרפואיים מאומתים בעצמם ונמצאים בבידוד. גורמי המקצוע במשרד הבריאות מעריכים שבקרוב יישבר שיא החולים הקשים מאז פרוץ המגפה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

לאור העלייה התלולה בתחלואה הקשה, בימים האחרונים נפתחות עוד מחלקות קורונה בבתי החולים. המחלקות החדשות נפתחות בלי שיש תוספת תקנים, מיטות ומבנים - המשמעות האמיתית היא שיש חולים שמשלמים את המחיר. כך לדוגמה, במחלקת השיקום בביה"ח ברזילי. "מנהל המחלקה ד"ר ורשבסקי נכנס למחלקה ופשוט הצביע ואמר: 'אתה הולך הביתה. ככה אחד אחד, מי הולך ומי נשאר ועובר מקום'", מספר אלי טל (65) בשיחה עם mako בריאות.

טל היה מאושפז במחלקת השיקום לאתר ניתוח שעבר. "זה היה ניתוח מאוד קשה של מפרצת. בית החולים הציל את החיים שלי ואחרי זה עברתי למחלקת שיקום. כמוני יש במחלקה עוד הרבה מאושפזים, פצועי גפיים שלא יכולים ללכת", מסביר טל. הוא מספר שאתמול (ג') נכנס מנהל המחלקה והודיע לרוב המאושפזים כי עליהם ללכת לביתם עוד באותו היום. 

"אמרו לי אתה הולך לבית וזהו. אחרי ששאלתי אם לא ניתן להישאר, הסבירו לנו שחייבים להתפנות. מי שמתעקש להישאר, אז שייקח בחשבון שהוא נשאר יחד עם חולי קורונה", הוא מתאר, "כמוני הלכו מהמחלקה עוד 25 אנשים לבית, כולם במצב ממש לא פשוט ובתקופת שיקום אחרי ניתוח".

למרות שהוא אחרי ניתוח ומרותק לכסא גלגלים, הוא נאלץ לפנות את מיטתו. "הגיעו משפחות מהצפון כדי להוציא את היקרים להם. משרד הבריאות אמר אנחנו לא פוגעים באנשים שהם לא חולי קורונה, בגלל חולי הקורונה. אבל מה שקרה פה זה שלקחו את מחלקת השיקום, הפכו אותה למחלקת קורונה ופינו את האנשים שרובם לא יכולים לתפקד".

איך אתה מסתדר?
"העובדת הסוציאלית אמרה לנו שבית החולים מחפש לנו מקום אחר, מחפש סידור. בינתיים זה לא קורה ואנשים, כולל אותי, לא מקבלים מענה. אני מנסה להסתדר בכוחות עצמי. אני גר בבית רק עם אשתי והיא עובדת. מגיעה רק בשעות הצהריים.  הבנו מבית החולים שמדובר בהחלטה של משרד הבריאות וזה פשוט מכעיס. לא יכול להיות שיזרקו אנשים לבית ממקום בטוח. למה זה קורה?".

מחלקות הקורונה בבתי החולים (צילום: פלאש/90 )
מחלקות הקורונה בבתי החולים | צילום: פלאש/90

"קשה לשלוח אנשים שצריכים לקבל טיפול"

מדובר בבעיה קשה איתה מתמודדים כלל בתי החולים, שנאלצים לסגור מחלקות כדי להתמודד עם העומס הגובר של העלייה בתחלואה. יש לציין כי רובם המכריע אינם מחוסנים, מה שגורם לביקורת רבה בקרב הציבור וגם בקרב אנשי בית החולים.

בשיחה עם רופא בבית החולים ברזילי, הוא מסביר כי "אין לנו דרך להתמודד עם הבעיה. חסרים פה משאבים. זה לא משהו חדש. אנחנו נאלצים לקבל החלטות מאוד קשות, שלאף אחד לא יהיה לנו ספק. זה מאוד קשה לשלוח אנשים שצריכים לקבל טיפול. ההחלטה מתקבלת מחוסר ברירה ועל פי תעדוף רפואי בלבד".


תגובת בית החולים ברזילי:
עקב העומס ההולך ומתגבר בבתי החולים, אמרנו יחד עם כל מנהלי בתיה"ח, שאין מספיק מקום לטפל גם בחולי קורונה וגם בחולים במחלות אחרות (כולל שפעת), גם בילדים וגם בחולים הזקוקים לפרוצדורות בלתי דחופות.

כל זאת בשעה שכ 200 אנשי צוות נעדרים בשל הקורונה (רופאים, אחיות וצוותי רפואה שונים).
עד כה הוסבו שלוש מחלקות לטיפול בחולי קורונה ואנו בדרך להסבת מחלקה נוספת. אנו נדרשים לצוות רב על מנת לטפל בכל המטופלים במחלקות שפתחנו במיוחד כעת, גם לטיפול בחולי קורונה וגם לטיפול במחלות אחרות, כולל מונשמים, במרחבים שונים בבית החולים.

אנו נאלצים גם לתגבר את כל המחלקות הפעילות בצוותים על מנת לטפל בחולים המאושפזים. זו הסיבה שהפסקנו את הפעילות הבלתי דחופה וגם פינינו את מרבית מטופלי השיקום, על מנת להסב אנשי צוות לתגבור במחלקות הפעילות. אנו מצטערים על כך ומקווים שתוך זמן קצר, עם הירידה בתחלואה באשפוז חולי קורונה, נוכל להפעיל חזרה את ביה"ח במתכונת הרגילה כולל את מרכז השיקום.  

*עד מועד פרסום הכתבה - טרם התקבלה תגובת משרד הבריאות.