במהלך השנתיים האחרונות נעשה יותר ויותר קשה להתחמק מהקורונה, במיוחד כשהנגיף עובר כל העת מוטציות והופך למידבק הרבה יותר בהשוואה לתחילת המגפה. על פי נתוני משרד הבריאות, עד כה נדבקו קרוב ל-4 מיליון ישראלים, וברור לכולם שזה ממש לא נגמר שם. אומנם החיסונים מפחיתים את הסיכוי לפתח מחלה קשה, אך ההדבקה המואצת גורמת ליותר ויותר אנשים לסבול מתופעות של לונג קוביד מספר שבועות לאחר שהחלימו.
ההערכה היא שבין 10% ל-30% מהחולים עלולים לחוות תסמינים ממושכים לאחר החלמה - גם אם הם לא היו חולים מאוד מלכתחילה. הרופאים עדיין חוקרים מה גורם לקוביד ארוך מלכתחילה, ונכון להיום אין טיפולים ספציפיים למניעת התופעה באופן מוחלט. מה כן אפשר לומר על הדרך שבה הלונג קוביד משפיע על הגוף והאם יש דרכים לכל הפחות להפחית את הסיכויים ללקות בו.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
על פי ד"ר סנגהווי, מנהל רפואי של היחידה לטיפול נמרץ במרפאה בפלורידה, ניתן לחלק את הלונג קוביד לשלוש קטגוריות. ראשית, הנגיף עצמו יכול לגרום נזק ישיר לתאים וזה יכול לגרום לתסמינים מתמשכים, המשמעות היא שאנשים עם קורונה לא מחלימים לחלוטין גם בתקופה שאחרי החזרה לשגרה. הקטגוריה השנייה מתייחסת לתסמינים כרוניים שמובילים לאשפוז. בין היתר אפשר למצוא במקרה כזה תופעות של חולשת שרירים אינהרנטית, חוסר תפקוד קוגניטיבי מובנה או סטרס פסיכו-סוציאלי שגורם לתסמונת דמוית הפרעת דחק פוסט-טראומטית. בקטגוריה השלישית נמצאים רוב המקרים עם שלל תסמינים שמשקפים את האינטראקציה של הנגיף עם המערכת החיסונית, התסמינים הללו נוצרים לאחר ההחלמה בגלל משחק הגומלין בין ההשפעות הדלקתיות למערכת החיסון.
הגורמים שמעלים את הסיכון לפתח לונג קוביד
חיסון מפחית את הסיכון ללונג קוביד
כל עוד הנגיף בסביבה הסיכון ללונג קוביד קיים והדרך היעילה ביותר להפחית את הסיכון הוא להימנע מלכתחילה להידבק. לצד זאת, הכלי הטוב ביותר להפחתת הסיכון לפתח לונג קוביד הוא להתחסן. מחקר ישראלי שפורסם בינואר מצא שחיסון הפחית משמעותית את הסיכויים ללונג קוביד. מחקר נוסף מבריטניה מצא ששתי מנות של חיסון נגד קורונה היו קשורות לירידה של 41% בסיכויים לדווח על תסמיני לונג קוביד. על פי המחקר שכלל יותר מ-6,000 מבוגרים, 9.5% מקבוצת המחוסנים דיווחו שחוו לונג קוביד, בהשוואה ל-14.6% מהקבוצה שלא חוסנה.
איך חיסון הקורונה משפיע על הלונג קוביד?
טיפול מוקדם להפחתת המחלה משפיע על הלונג קוביד
הנתונים עד כה מראים שככל שההדבקה בקורונה מביאה למחלה חמורה כך גדל הסיכון שמקרה כזה יהפוך בהמשך למקרה מתמשך של לונג קוביד. מה שאומר שתרופות וטיפולים שעוזרים למנוע מהמחלה להחמיר יכולים בסופו של דבר גם לעזור להפחית את הסיכון לחוות תסמינים לטווח ארוך.
יש מגוון טיפולים אפשריים וצריך להיוועץ עם רופא בכל מקרה לגופו. ישנן תרופות אנטי-ויראליות שניתנות דרך הפה ועל פי נתונים שפורסמו על ידי החברות, הגלולה שפותחה על ידי חברת Merck מפחיתה את הסיכון לאשפוז או מוות בחצי, בעוד שהגלולה של פייזר מורידה אותו ב-89%.
דרך נוספת להפחתת הסיכון למחלה קשה היא על ידי עירוי נוגדנים חד שבטיים שעוצרים את השכפול הוויראלי ומפחיתים את כמות הנגיפים. ניסויים רבים הראו שהטיפול יכול להיות יעיל בהפחתת הסיכון לאשפוז ומוות. מחקר נוסף שבדק את קוקטייל הנוגדנים של חברת Regeneron, מצא שהוא קיצר את תסמיני המחלה בארבעה ימים והפחית במהירות רבה יותר את העומס הנגיפי בהשוואה לאנשים שקיבלו פלצבו.