חוקרים שוודים ניתחו נתונים של יותר ממיליון אנשים וגילו שקיים סיכון מוגבר לקרישי דם ברגליים ובריאות עד שישה חודשים לאחר הדבקה בקורונה. בקרב אלו שנדבקו בקורונה נמצא סיכון מוגבר לתופעות אלה:

  • קרישי דם ברגל, או פקקת ורידים עמוקים (DVT), עד שלושה חודשים מהידבקות במחלה
  • קרישי דם בריאות, או תסחיף ריאתי, עד שישה חודשים מהידבקות במחלה
  • דימום פנימי, כגון שבץ מוחי, עד חודשיים מהידבקות במחלה

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

הנתונים הצביעו על עלייה בסיכון של פי חמישה לפקקת ורידים עמוקים (קריש דם בוורידים עמוקים, בדרך כלל ברגליים), הכפלה של הסיכון לדימום, ועלייה של פי 33 בסיכון לתסחיף ריאתי (קריש דם בריאות). התוצאות גם הראו שסיכונים אלו לפקקת ורידים עמוקים גדלו באופן משמעותי במשך 70 ימים לאחר ההדבקה, 110 ימים עבור תסחיף ריאתי, והסיכון לדימום עלה במשך חודשיים.

הסיכון הגבוה נרשם במהלך הגל הראשון בהשוואה לגל השני והשלישי ובעקר אצל חולים שחוו מחלה חמורה יותר. החוקרים הסבירו כי הסיבה לכך היא החיסונים והשיפור בטיפול בחולים מבוגרים לאחר הגל הראשון. 

"חומרת הזיהום ופרופיל הסיכון בקרב ניצולי COVID-19 עזרו לזהות אנשים בעלי סבירות גבוהה לחוות תרומבואמבוליזם ורידי לאחר שחרור מבית החולים", אמר ד"ר ריצ'רד בקר מנהל, מכון הלב, הריאות וכלי הדם בשוודיה. הוא הוסיף כי הממצאים עשויים להצביע על סיכון שונה לקרישי דם בין הגרסאות השונות של הנגיף.

חולה קורונה (צילום:  FunKey Factory, shutterstock)
צילום: FunKey Factory, shutterstock

הנגיף גורם לדלקת

מומחים שהתייחסו למחקר ציינו כי עלולות להיות מספר סיבות לסיכון לקרישי דם בעיקר בקרב אלו שנאלצו להתאשפז בשל המחלה. ד"ר ניקיל בהאיאני, רופא למחלות זיהומיות הסביר, שכאשר יש פגיעה בחלק הפנימי של רירית כלי הדם כתוצאה מנגיף הקורונה, עלול להתפתח תהליך דלקתי המוביל להיווצרות קרישי דם. לדבריו, גורמים אחרים הם חוסר תנועה למשך זמן ממושך בשל המחלה, שעלולה להגביר את הנטייה לפתח קרישי דם. "הקפאה של מטופל עלולה לגרום לזרימת הדם להיות סטטית, מה שעלול להוביל להיווצרות קריש".

האם חיסונים מפחיתים את הסיכון?

ד"ר דניאלה קדיאן-דודוב, מומחית לרפואת כלי דם בבית החולים הר סיני בניו יורק ציינה כי חיסון נגד הנגיף נותר "ההגנה החזקה ביותר" מפני COVID-19 וכל ההשלכות הקשורות לזיהום. "כתוצאה מהחיסון, ישנה תגובה דלקתית מתמתנת למחלה והחולים מוגנים מפני אימונוטרומבוזה".