מחקר חדש קושר בין זיהום מופחת בתקופת הסגרים לירידה במקרי התקפי לב. החוקרים מצאו כי מספר התקפי הלב בין החודשים ינואר 2019-אפריל 2020, ירד ב-6% על כל ירידה של 10 מיקרוגרם למטר מעוקב בזיהום של חלקיקים קטנים באוויר.
תוצאות המחקר יוצגו ביום שבת במפגש השנתי המקוון של איגוד הלב האמריקאי AHA, המדענים יוכיחו ראיות לכך שהפחתת זיהום האוויר בארה"ב כתוצאה מהסגרים של COVID-19 בשנת 2020 נמצאה בקורלציה עם שכיחות נמוכה יותר של התקפי לב. על פי המחקר, חלקיקים זעירים שמשתחררים באמצעות שריפת דלק בכלי רכב, מפעלים ותחנות כוח, יכולים לחדור עמוק לתוך הריאות ומערכת הלב וכלי הדם ולגרום להתקפי לב חמורים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
החוקרים התמקדו בחלקיקים מסוג P.M2.5, חלקיקים בקוטר של פחות מ-2.5 מיקרומטר (לשם השוואה, שערה בודדת היא בקוטר של 70 מיקרומטר). רמות גבוהות של החלקיקים באוויר מהוות גורם סיכון לצורה החמורה ביותר של התקף לב elevation myocardial infarction) STEMI), חסימה מוחלטת של העורק הכלילי שקוטע את אספקת הדם לשריר הלב, מה שעלול לגרום לנזק רב לרקמה.
המדענים מאוניברסיטת קליפורניה בדקו את השכיחות היומית של מקרי התקפי לב בין 1 בינואר 2019 ל-30 באפריל 2020, ובמקביל הם אספו ריכוזי PM2.5 יומי ממוצעים ברחבי ארה"ב מאתר האינטרנט של הסוכנות להגנת הסביבה. המדענים מצאו כי על כל ירידה של 10 מיקרוגרם למטר מעוקב בריכוז ה-PM2.5, היו 6% פחות מהתקפי הלב הקשים.
"חלה ירידה של כ-4.5% בזיהום החלקיקים העדינים במהלך השבועיים האחרונים של מרץ 2020, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנים קודמות", הסבירה סידני אונג, החוקרת הראשית. "זיהום כזה ירד ביותר מ-11% כשמסתכלים על מחוזות במדינות שהנהיגו סגירה מוקדמת של עסקים לא חיוניים. למרות שידוע כי יותר זיהום מגביר את הסיכון ל-STEMI, הדגמה זו של הקשר ההדדי מספקת את העדות הישירה ביותר לכך שמאמצים להפחית את זיהום הסביבה יכולים למנוע את הצורות הקשות ביותר של אוטם שריר הלב".
גורם מספר 1 למוות בארה"ב
מחלות לב הן הגורם המוביל למוות בארה"ב. בשנת 2017, חשיפה לזיהום אוויר חלקיקים הייתה קשורה ליותר משבעה מיליון מקרי מוות בטרם עת ואובדן של 147 מיליון שנות חיים בריאות ברחבי העולם. חשיפה לטווח קצר לזיהום הנישא באוויר לא רק מגבירה את הסיכון להתקפי לב אלא גם לשבץ מוחי, הפרעות קצב ואי ספיקת לב. מחקר משנת 2020 מצאו כי ריכוזים גבוהים של חלקיקים עדינים באטמוספירה עשויים אף להגביר את שיעור האשפוזים בבתי חולים בשל מחלת פרקינסון ודמנציה.
"ייתכן גם שסיבות נוספות הפחיתו את הגורמים להתקפי לב - פחות פעילויות הכרוכות במאמץ או גורמי לחץ אחרים, למשל, שהיו גם תוצאה של הסגרים", אמר פרופסור ג'ואל ד' קאופמן מאוניברסיטת וושינגטון. "אם יתברר שנוכל לקשר בצורה משמעותית את הפחתת זיהום האוויר הקשור לתעבורה במהלך סגרי הקורונה, להפחתה בהתקפי לב, זה מצביע על הדרך לשינוי גדול שיכול לעזור להפחית את הנטל של מחלות לב. אנחנו יודעים להפחית את ריכוזי זיהום האוויר וראינו שזה אפשרי".